Média

Kiszorítja a Digi Sportot az állami műsorszóróról Andy Vajna legújabb tévéje

Újabb, Andy Vajna filmügyi kormánybiztoshoz és a TV2 Média Csoporthoz tartozó tévécsatornát vesz fel az állami tulajdonú műsorszóró, az Antenna Hungária a MinDig TV, illetve egészen pontosan a MinDig TV Extra elnevezésű, digitális földfelszíni (tető-, illetve szobaantennával elérhető) rendszerébe.

A dtvnews.hu írta meg, hogy tudomása szerint november 1-jétől a digitális földfelszíni platform fizetős csomagjában elérhetővé válik a néhány hete indult, mostanáig csak viszonylag korlátozott számú szolgáltatónál elérhető Spíler TV. Ez a férfiakat megcélzó csatorna adja egyébként a Premier League meccseket, miután a TV2 Média Csoport megszerezte a magyarországi kizárólagos közvetítési jogokat, de időközben több más sportközvetítés jogát is meg tudták vásárolni.

A honlap azt is írja, hogy mivel az Antenna Hungária multiplexei teljesen tele vannak, ezért csak úgy tudják felvenni a kínálatba a kormánybiztos tévéjét, hogy emiatt kiveszik a kínálatból a Digi Sport csatornát.

Mindez azért is érdekes, mert épp ma jelent meg az információ, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) érdeklődését is felkeltette, hogy nemrégiben Andy Vajna (illetve a tulajdonában lévő TV2 Média Csoport) új csatornái, valamint az újabb közmédia csatornák miatt kivette az Antenna Hungária az Euronews nemzetközi hírtévét a kínálatából. Az új tévéadásoknak csináltak ezzel helyet a teljesen telített tévés műsorszóró rendszeren, nehéz helyzetbe hozva azokat, akik szerették a külföldi hírtévét.

A mostani lépés ismét a kormánybiztos üzleti vállalkozásának kedvez, míg a Digi Sport komoly mennyiségű nézőt veszít el, illetve bevételkieséssel is számolnia kell. Azért is figyelemre méltó a fejlemény, mert a Spíler TV csak idén augusztus közepén indult, szemben a kiszorított riválisával, mely a piac régi motorosa.

A TV2-t állami hitelek felhasználásával felvásárló Andy Vajna egyébként egymás után indítja újabb és újabb tévécsatornáit, e fejlesztésekhez ugyancsak állami hiteleket is felhasználva. Idén indult a Spíleren kívül többek között a Prime, a Zenebutik, a Mozi+, az Izaura TV, de szeptember végén startol a Kiwi TV nevű mese– és a Chili TV nevű gasztrotévéjük is.

A Digi Sport kiszorítása az állami műsorszóró rendszeréből mindenesetre komoly figyelmeztetés lehet a piac többi, állami hátszéllel nem rendelkező szereplőjének, hogy előbb-utóbb ők is így járhatnak, ha nem vigyáznak: ki tudja, talán a TV Paprika gasztrotévé vagy valamelyik mesecsatorna lesz a következő, amelyik eltűnik a kínálatból az új TV2-s csatornák elindulása után?

A TV2 egyébként – csakúgy mint az RTL Klub –  idén legalább 5 milliárd Ft pluszbevételhez jut egy kormánydöntés hatására.

(Kiemelt kép: Antenna Hungária televíziós bázisállomás / MTI-archív)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik