Média

Kert Attila: Tovább folytatódik az állami csatornák kikerülhetetlenné tétele

Kert Attila, Euronews
Kert Attila, Euronews
Nem elegáns, illetve rövidlátó – így kommentálta a 24.hu-nak Kert Attila, az Euronews magyarországi igazgatója, hogy a Magyarországon mostanáig legnépszerűbb nemzetközi hírcsatorna, az Európában legnézettebb csatorna, az Euronews helyére került be a ma induló új közmédia-csatorna, az M5.

Mit szólt az Euronews hírcsatorna magyarországi irodája, amikor megtudta a hírt, hogy ezentúl az állami műsorszóró, az Antenna Hungária MinDig TV néven ismert (DVB-T, azaz digitális földfelszíni műsorszórással, tető vagy szobaantennás vétellel fogható) csomagjából kikerül az Euronews adása (helyére az induló, a kísérleti adását július 15-én megkezdő M5 HD, a legújabb közmédia-csatorna kerül), illetve milyen most a hangulat a budapesti irodában? Kert Attilát, az Euronews magyarországi igazgatóját többek között erről kérdezte a 24.hu egy villáminterjú keretében.

A televíziós szakember válaszában legelőször is azt hangsúlyozta, hogy a legnagyobb szolgáltatóknál, a Telekomnál, a UPC-nél, az Invitelnél, valamint sok kisebb szolgáltatónál továbbra is elérhető marad az Euronews ezután is, sőt, az Euronews az úgynevezett hibrid csatornán (IPTV-s vétellel) továbbra is elérhető lesz a DVB-T rendszeren is.

Természetesen nem örülünk annak, hogy kevesebb helyen lesz elérhető az Euronews által nyújtott egyedülálló magyar nyelvű nemzetközi hírszolgáltatás, és a MinDig TV-n ezután egy újabb állami csatorna lesz látható ott, ahol eddig az Euronews volt, azonban az a tapasztalatunk, hogy az Euronews műsorára kíváncsi nézők nagy többsége rendelkezik kábeles hozzáféréssel, így bízunk benne, hogy nem sok néző kénytelen megválni a programunktól, és aki akarja, az ezután is meg fogja találni a műsorunkat. Fontos, hogy aki szeretné, érdeklődjön a szolgáltatójánál, mert több cégnél külön kell kérni, nem valamelyik alapcsomagban szerepel

– tette hozzá Kert, aki a hangulattal kapcsolatban azt mondta:

A hangulatra vonatkozó kérdésére, ha nem bánja, nem válaszolnék, de nincsen semmiféle tragédia

– folytatta az Euronews budapesti irodájának igazgatója.

Érdeklődtünk arról is, azzal, hogy a mostani lépéssel vélhetően jelentős számú nézőt veszít az Euronews, kell-e változtatni a stratégiáján, az igazgató azt mondta, abban bíznak, hogy nem lesz jelentős a veszteség. Rákérdeztünk arra is, hogy korábban a DIGI kínálatából is kikerült az Euronews. Ezzel kapcsolatban Kert azt mondta, ennek üzleti oka volt, mivel az Euronews és a DIGI nem tudott megállapodni a feltételekről.

Az Euronews hírcsatorna 13 nyelven, köztük magyar nyelven készül
Az Euronews hírcsatorna 13 nyelven, köztük magyar nyelven fogható

Az Euronewst egy francia magáncég működteti, de a magyar nyelvű adást az EU támogatja

Az Euronews magyarországi képviselőjét arról is kérdeztük, igaz-e, hogy az Európai Unió finanszírozza a csatorna működtetését, illetve látnak-e összefüggést aközött, hogy pont akkor kerül ki az állami műsorszóró antennás programlistájából az Euronews, amikor a Brexit után nem sokkal Lázár János, az Orbán-kormány egyik meghatározó figurája személyes véleményeként megfogalmazta, hogy személy szerint ő is kilépne az EU-ból. Kert Attila legelőször is pontosította a kérdésünket. Mint mondta, az Euronews egy francia magáncég, nem az Európai Unió a tulajdonosa vagy finanszírozója. Egyes projekteket (műsorokat vagy nyelvi verziókat) külön szerződés alapján szponzorként valóban támogat az EU, és az adás magyar nyelvű változata is ezek közé tartozik. „A különbség az, hogy a tartalom az EU nélkül is megvalósul, a mi esetünkben csak azt támogatja, hogy magyar nyelven is hozzáférhető legyen.”

A közmédia csatornái mindenekelőtt

Az igazgató a Lázárral kapcsolatos kérdésünk, illetve a történtek időzítése kapcsán azt mondta: „Ha jól értem, csak tovább folytatódik az állami csatornák kikerülhetetlenné tétele, rátukmálása a nézőkre. Azt nem mondom, hogy elegáns – én inkább rövidlátónak érzem – , de túlzásnak érzek bármiféle ennél bonyolultabb üzenetet vagy összefüggést belelátni.”
A legnézettebb nemzetközi hírcsatorna

Kert Attila a 24.hu-nak azt is mondta, az Euronews a legnézettebb nemzetközi hírcsatorna Magyarországon, hetente 800 ezer nézőt érnek el, havonta a lakosság 23 százaléka, másfél millió néző nézi. Az összesített, európai nézettséget tekintik egyébként elsődlegesnek, és ez alapján az Euronews Európa legnézettebb hírcsatornája. A csatorna különösen népszerű a nem EU-tagállam Svájcban és Oroszországban is.

Az Euronews magyar nyelvű műsorán egyébként 15 magyar újságíró dolgozik Budapesten, három Lyonban, egy pedig Brüsszelben. Ezenkívül hat informatikus-technikus és két irodai kolléga dolgozik még velünk – tudtuk meg Kert Attilától.

Az Euronews adását műholdvevővel is fogni lehet, amiről az európai hírtévé weboldalán található bővebb információ. Az Euronews műsorait egyébként az interneten, különböző digitális eszközökkel, így például táblagéppel is el lehet érni, méghozzá 13 nyelven – köztük magyarul is.

(Kiemelt képünkön Kert Attila, az Euronews magyarországi igazgatója)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik