A Biodómban lesz idén a World Press Photo kiállítás

A tavalyi botrány miatt más nem merte befogadni.

A 2023-as év a World Press Photo kiállítás szemszögéből igen meglepően alakult Magyarországon: néhány fotó miatt a Mi Hazánk elérte, hogy a sajtófotók világszinten is legnívósabb válogatását csak 18 év feletti látogatók nézhessék meg a Nemzeti Múzeumban, aminek főigazgatóját, a korhatárossá tétel ellen felszólaló L. Simon Lászlót rövidesen ki is rúgták a pozíciójából.

Ennek fényében igazán érdekes kérdés volt, hogy milyen helyszín adhat otthont a 2024-es kiállításnak – erre adott választ kedd reggel Karácsony Gergely Facebook-posztja, amiben kijelentette:

Budapesten a művészet szabad, Budapest a létező valóságot senki elől eltiltani nem akarja, ezért, ha már az állami intézmények sora nem vállalta, a Fővárosi Önkormányzat ad otthont az idei World Press Photo kiállításnak,

ami ezúttal

szeptember 20. és október 27. között lesz látogatható.

Budapest főpolgármestere hozzátette:

Emlékezetes a tavalyi botrány, amikor a Mi Hazánk felhívására egy ostoba és káros jogszabály alapján a kormány korlátozta a World Press Photo kiállítást. Az állami cenzúra hatása nem maradt el, és még mindig tart: sok intézmény nem merte idén befogadni az évről-évre, a világ számos nagyvárosában bemutatott kiállítást. A szervezők megkeresték Budapestet és mi örömmel vállaltuk, hogy helyt adunk a kiállításnak. A kiállításnak, ami nem másról, csakis a valóságról szól, a világ legkitűnőbb sajtófotósai művészi igénnyel hol a szenvedést, hol a szabadságot, hol a szerelmet, hol a gyászt ábrázolják, összetetten, sokszínűen, amilyen a bennünket körülvevő valóság, úgy. Ezt nem elfedni kell, hanem szembesülni vele, mi ebben hiszünk.

A teljes írás itt olvasható: