Kultúra

Egyedülálló kulturális kísérlet – megnyílt az első Fortepan Fotógaléria

Lissák Tivadar / Fortepan
Lengyel Mária, Lissák felesége egy barátnőjével a budapesti Városmajorban 1938-ban. Háttérben az Ignotus (Klára) utca házai.
Lissák Tivadar / Fortepan
Lengyel Mária, Lissák felesége egy barátnőjével a budapesti Városmajorban 1938-ban. Háttérben az Ignotus (Klára) utca házai.
Kulturális kísérletként tekintenek az alapítók a Fortepan Fotógaléria megnyitására és működtetésére. A nyitó kiállítás anyagát a privát fotóarchívum egy fontos szerzőjének a képeiből válogatták, de ezen kívül minden rendhagyó a kőszegi Táblaház utcában: a kiállítóhely szezonális, nincs teremőr, ráadásul a látogatók becsületére alapozzák a belépőjegyek megváltását is. Mielőtt azonban belépnénk, olvassuk el a Heti Fortepan sorozat 200. cikkét.

Július 26-tól látogatható Kőszegen a Fortepan első galériája. A jelenleg 200 ezer fényképet számláló digitális fotóarchívum anyagából az elmúlt évtizedben kiállítások sora válogatott, de saját nevű és koncepciójú galéria létrehozására ez idáig nem került sor.

A galéria nyár elejétől szeptember végégig tart nyitva, ennek megfelelően egy szezonban egy, alaposan ki- és megválasztott anyagú kiállítást rendeznek. Az 5 helyiségből álló, 110 négyzetméteres tér a belvárosban, a Táblaház utca 9. kapualjából nyílik. Idén szeptember 29-ig, minden nap 10 és 19 óra között tart nyitva.

Gábor Viktor / Fortepan A kőszegi Fő (Köztársaság) téren 1975-ben.
Gábor Viktor / Fortepan A kőszegi Várkörön 1975-ben.

Régi az újban: a szabad felhasználás. A 2010-ben indult Fortepan képei már több mint egy évtizede szabadon felhasználhatók. Négy évvel ezelőtt, 2020 őszén pedig a korábban az Indexen futó posztok után új képes cikksorozat indult a Capa Központ szakmai partnerségével: a péntek délelőttönként frissülő Heti Fortepan összeállításai forrásmegjelöléssel ugyancsak szabadon átvehetők. Ma épp a hamarosan négyéves Heti Fortepan 200. cikkét olvashatják.

Galéria
Fábián József / Artfókusz / Fortepan
Balra a Városháza épülete a Jurisics tér 8-ban 1970-ben.

A fotógaléria is folytatja a hagyományt, a belépés, a kiállítás megtekintése ingyenes, illetve a helyi szokásokhoz igazodva becsületkasszás. A kezdeményezés az 1970-es években indult el Kőszegen és a környező településeken, eleinte virágot, gyümölcsöt tettek ki lakók kis asztalokra a házaik elé egy dobozzal vagy tálkával együtt, amelybe a vevő bedobhatta a portéka árát. Ma már kézműves termékek, régiségek, játékok is kaphatók ilyen formában, és ebbe a sorba áll be a Fortepan Fotógaléria is: a belépőjegy árát a kapualjban elhelyezett becsületkasszába tehetik a látogatók, akik ezzel a jövőbeni kiállításokat támogatják.

Galéria
Vozárik Edit / Fortepan
Az egykori Heidenreich lakatosműhely cégére a Lauringer-házon, a Várkörön 1966-ban.

Az új galéria több szempontból is kísérleti vállalkozás. „Fővárosiként vidéken indítunk el valami olyasmit, amit jellemzően Budapesten szoktak” – mondja Tamási Miklós társalapító. „Budapesten tucatnyi helyen látogathatunk fotókiállításokat, a nagyközönség mégis kettőt-hármat ha ismer közülük. Egy kisvárosban kevesebb ilyen intézmény versenyez egymással, talán egyszerűbb lesz felhívni magunkra a figyelmet. A galériát a családunk kőszegi házában, különösebb anyagi kockázat vállalása nélkül rendezzük be: sem alkalmazottunk, sem teremőrünk nem lesz, a tárlatokon nem eredeti fényképek, hanem a legjobb minőségű kockáinkról készített printek szerepelnek majd.”

Németh Tamás A kőszegi Fortepan Fotógaléria.
Németh Tamás Fortepan Fotógaléria.

Nem kívánnak helytörténeti intézményként működni (Kőszegen remek tematikus gyűjteményt tekinthetünk meg a Hősök tornyában), hanem aktuális vagy egyéb, saját koncepció alapján összeállított kiállításokkal fognak jelentkezni. „A célunk elsősorban az, hogy érdekes szerzőket mutassunk be – így teszünk már az első alkalommal is. Lissák Tivadar fotóanyaga is erősíti azt a jellegzetességet, amely a Fortepant leginkább megkülönbözteti a hivatalos archívumoktól: mint sok más szerzőnk, ő is olyan családi krónikás, akinek jóval szélesebb a panorámája egy egyszerű családi fotósénál.”

Lissák Tivadar / Fortepan Egy unokaöcs játszik filmtekercsek orsóiból összeállított vonattal a család balatonmáriafürdői házának, a Katicabogárnak a teraszán 1940-ben.
Galéria
Lissák Tivadar / Fortepan
1943.

Virágvölgyi István kurátor a következőket mondja a Lissák Tivadar fotónaplója – A Fortepanon posztumusz felfedezett fotós tehetség, egy jókedélyű és kíváncsi gépészmérnök képei című tárlatról: „Az 1909-es születésű mérnöknek veleszületett tehetsége volt a fotózáshoz, és így gyönyörű képeket készített – amiket fél évszázadig csak a család láthatott. Autodidakta amatőr fotósként mindig ott lógott a nyakában a kamera, sok érdekes élethelyzetet örökített meg 1934–48 között. Nem csupán a bevett alkalmakkor, utazásokon vagy családi ünnepeken nyomta le az exponálógombot, de a műfajokat vegyítve készített fotókompozíciós gyakorlatot egy budapesti légoltalmi árokrendszerről vagy éppen divatfotónak is beillő csendéletet feleségének a Balatonban sétáló szüleiről.”

Galéria
Lissák Tivadar / Fortepan
1940.

„Lissák mindig igyekezett a korszak jellemzőit is rákomponálni a képeire, így a fővárosi polgári középosztály miliője mellett láthatjuk a katonatársakkal közös mókázásokat, a propagandaplakátokkal teleragasztott budapesti házfalakat vagy a fotón ritkán megörökített Dávid-csillagot a csillagos házak kapuján – mindezt a Horthy-érából indulva a nyilas rémuralmon keresztül egészen a kommunista hatalomátvételig. Munkája miatt sokat utazott, és a vállalati autókkal bonyolított utakra nem egyszer el tudta vinni a feleségét és a nevelt lányát is. Utóbbi, Szanyiné Bárdos Cecília mesélt egy korábbi cikkünkben a rendhagyó módon felépült családról és nevelőapja életéről. Lissák 1967-ben bekövetkezett halála után a család öt évtizeden át gondosan őrizte nyolcezer negatívját, amiből aztán 2200 felkerült a Fortepanra is.”

Lissák Tivadar / Fortepan és Mónus Márton / Rockstar Photographers / Capa Központ Szanyiné Bárdos Cecília, Lissákék nevelt lánya 1944-ben és 2020-ban a Retek utca 29-31. alatti ház előtt.

Egy kiállításhoz sokat tud hozzáadni az épület, a terem, a tér, ahol megrendezik. A Táblaház utcában is érdemes figyelmesen körülnézni, és elképzelni, hogy a kiállítótér helyiségei kárpitosműhelyként, fáskamraként is szolgáltak a múltban. „Remélhetőleg azt is meg tudjuk mutatni – folytatja Tamási Miklós –, hogy viszonylag könnyen megvalósítható elképzelésekkel a műemlék épületeknek is találhatunk új, fenntartható szerepeket. A mellettünk álló, Bálház néven ismert saroképület, amelyben Liszt Ferenc is tartott kamarakoncertet, szintén régóta várja a sorsa jobbra fordulását.”

Klimsa Arthúr építész rajza a kőszegi Táblaház utca 9. homlokzatáról 1925-ből
Vincent Till Baumgartner / Fortepan A kőszegi Bálház a Táblaház (Schätzel Frigyes) utca és Schneller István utcák sarkán 1965-ben. A háttérben az evangélikus templom harangtornya. #213850 Fotó: Fortepan / Vincent Till Baumgartner

A Fortepan-ház (vagy Vidor-ház ahogy előző tulajdonosa révén Kőszegen ismerik) a Jurisics-várhoz vezető egyik utcában áll, a helyiek és környékbeliek mellett így a turisták érdeklődésére is számítanak, várják a néhány kilométerre fekvő határon túlról érkező érdeklődőket is – német falfeliratokkal.

Németh Tamás A kőszegi Táblaház utca 9. belső udvara ma, a felújítás után.
Tamási Miklós A kőszegi Táblaház utca 9. egyik földszinti szobája a felújítás előtt.

Kőszeg kulturális kínálata évtizedek óta gazdag, a nyári egyetem, a várszínház mellett új kiállítóhelyek is nyílnak, ebbe a kulturális hálózatba szeretne beilleszkedni a Fortepan Fotógaléria is. Bár helytörténeti aktivitást nem ígér, a privát fotóarchívum Kőszegen is szívesen együttműködik hagyományos partnereivel, a múzeumokkal, a levéltárakkal. De megfordítva is igaz mindez: „A város nyitottan állt az ötletünkhöz, rengeteg biztatást, segítséget kaptunk, sokan várták velünk együtt a megnyitót. Reméljük, hogy bebizonyosodik, van helye egy ilyen rendhagyó nyári galériának egy kisvárosban, lesz közönség, sőt, lesznek olyanok, akik kimondottan ezért ejtik majd útba Kőszeget.”

A Fortepan Fotógaléria belső kialakítását a Magyar Művészeti Akadémia, az első fotókiállítás megvalósítását pedig a MOL – Új Európa Alapítvány támogatta.

Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/fortepan-fotogaleria-megnyito

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik