Élő Kultúra

Tarolt az Oppenheimer, de magyar Oscar is született – Kövesse velünk élőben az Oscar-gálát!

PEDRO UGARTE / AFP
PEDRO UGARTE / AFP
Kilencvenhatodik alkalommal adják át a filmszakma csúcsának tartott aranyszobrot: a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben vasárnap eldől, születik-e új rekord, és lesz-e újabb magyar Oscar-díjasunk.

Tavaly a mozikat az Barbie és az Oppenheimer dominálta, így nem volt meglepő, hogy a díjszezonban is a két film került előtérbe. Az Akadémia azonban inkább az utóbbit favorizálta: Christopher Nolan filmje tizenhárom jelölést gyűjtött, míg a Barbie „csak” nyolcat, ám komoly felhördülést okozott, hogy épp a film két legfontosabb nőjét, a rendező Greta Gerwiget és a Barbiet alakító Margot Robbie-t nem jelölték. Szintén elhalmozták jelölésekkel a Szegény párákat (11), a Megfojtott virágokat (10), és a Maestrót is (7).

Több szempontból is történelmi lehet az idei gála: Lily Gladstone már jelölésével is történelmet írt, így ha meg is nyeri – márpedig bombabiztos esélyese a kategóriának – akkor ő lehet az első őslakos amerikai nő, akit díjazott az Akadémia. Emellett idén ismét lehetősége nyílik egy filmnek arra, hogy a számok tekintetében rekorder legyen: amennyiben az Oppenheimer mind a tizenhárom jelölését díjra váltja, akkor minden idők legtöbb Oscarral jutalmazott filmje lesz, de ha ebből kettőt nem kap meg, már akkor is az élen van. Az örökranglistát ugyanis tizenegy díjjal holtversenyben vezeti a Ben Hur, a Titanic és A Gyűrűk Ura: A király visszatér.

Idén is szoríthatunk magyar jelöltért, a Szegény párák berendezőit is díjra jelölték, köztük Mihalek Zsuzsát is, aki korábban már elnyerte a BAFTÁ-t Shona Heath és James Price mellett.

A gálát idén negyedik alkalommal vezeti Jimmy Kimmel, a Disney+-on lehet követni, ahol 23.30-tól a vörös szőnyeges bevonulás, éjféltől a gála látható, a tervek szerint három és fél órás lesz az átadó.

Kövesse velünk élőben az Oscar-gálát!
Az esélyeket ebben a cikkünkben latolgattuk:

Kapcsolódó
Oscar-díj 2024: Oppenheimer, Barbie vagy a büdös tanár nyeri az idei Oscart?
Bemutatjuk a vasárnapi Oscar-gála jelöltjeit a legjobb film díjára. Melyiknek van a legnagyobb esélye nyerni? Hol nézhetők meg Magyarországon?

A legjobb film: Oppenheimer

Al Pacino érkezik a legjobb film kategóriával, nem szórakozik sokat, hamar kiböki, hogy a 10 jelölt közül az Oppenheimer szerezte a díjat. Ki is vonul a stáb, köztük a három producer, Emma Thomas, Charles Roven és Christopher Nolan.

A gálával együtt a közvetítésünk is véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottatok!

Nagy meglepetés: Emma Stoné a legjobb női főszereplő díja

Az eddigiekhez hasonlóan most is korábbi nyertesek érkeznek a színpadra: Michelle Yeoh, Jennifer Lawrence, Sally Field, Charlize Theron, és Jessica Lange.

Lawrence szerint Lily Gladstone volt a Megfojtott virágok szíve, nem véletlenül számítottak sokan az ő győzelmére, Emma Stone is nagyon meglepődik, mikor ő kapja a díjat, és többek között Lilynek is ajánlja. Arról mesél, hogy egyik nap pánikba esett, mi lesz, ha esetleg megnyeri a díjat, Yorgos Lanthimos rendező viszont azzal nyugtatta, hogy ne magára gondoljon, hanem a közös sikerre. Családjának is megköszöni a támogatást, köztük kislányának, aki épp három nap múlva lesz hároméves.

Christopher Nolan megnyerte első Oscarját

Ki más érkezhetne a színpadra átadni a legjobb rendezőnek járó Oscart, mint Steven Spielberg? A háromszoros Oscar-díjas rendező Christopher Nolant szólította a színpadra az Oppenheimerért, akinek már régóta érett ez a díj: ez volt a nyolcadik jelölése és az első díja.

Cillian Murphy a legjobb férfi főszereplő

Korábbi nyertesek, Nicolas Cage, Matthew McConaughey, Brendan Fraser, Ben Kingsley és Forest Whitaker érkeznek bemutatni az idei jelölteket. Cage kiemeli, hogy Paul Giamatti a Téli szünetben végig kontaktlencsét viselt, úgyhogy kábé vak volt – ezt mondjuk ő is simán bevállalta volna. A díjat Cillian Murphy viheti haza az Oppenheimer címszerepéért. Ez volt a színész első Oscar-jelölése, és ezzel ő az első ír Oscar-díjas.

Az atombomba feltalálójáról csináltunk filmet, de ezt a díjat a béketeremtőknek ajánlom

– mondta a köszönőbeszédében.

Patrick T. Fallon / AFP

Navalnijjal indult az In Memoriam szekció

A Navalnij című dokumentumfilmből vett részlettel indult az elmúlt évben elhunytak emlékének szánt szekció, miközben Andrea és Matteo Bocelli a Time To Say Goodbye-t énekelték. Jane Birkin, Tina Turner, Matthew Perry, William Friedkin, Alan Arkin – csak néhány a tavalyi évben elvesztett művészek közül.

Billie Eilish és Finneas O'Connell rekordot döntöttek

Ariana Grande és Cynthia Erivo adják át a legjobb eredeti filmzene és a legjobb eredeti betétdal díjat.

A legjobb filmzenéért járó szobrocskát az Oppenheimer, vagyis Ludwig Göransson svéd zeneszerző viheti haza, akinek ez második Oscarja a Fekete párduc zenéje után.

Hiába a nagyszabású performansz, nem az I’m Just Ken lett a legjobb eredeti betétdal, de azért a Barbie-filmnél marad a díj: a What Was I Made Forral Billie Eilish és Finneas O’Connell vihetik haza, ezzel ők a legfiatalabb alkotók, akik két Oscar-díjat is magukénak tudhatnak, a testvérpár ugyanis 2022-ben a James Bond betétdalával, a No Time To Die-al már szerzett egy díjat.

Ryan Gosling tetőtől talpig pinkben, Slash-sel az oldalán csinált óriási bulit

Megtörtént, ami sokaknak vágyálma, Ryan Goslingnak rémálma volt a jelölések nyilvánosságra kerülése óta, és komoly spekulációk tárgyát képezte: előadhatta a gála színpadán az I’m Just Ken című Oscar-jelölt dalt. De nem csak úgy szimplán elénekelte, hanem egy falkányi táncossal még a koreográfiát is előadta, a zenei aláfestést pedig nem más adta, mint Slash, aki kellően szürreálisan mutatott a pink díszletben. Gosling a nézőtérre is lement, megénekeltette America Ferrerát, Greta Gerwiget és Margot Robbie-t is.

A legjobb rövidfilm díjat Wes Anderson viszi

Issa Rae és Ramy Youssef adják át a legjobb rövidfilm díjat, ennek megfelelően rövidre fogják a felvezetést is. A nyertes a Henry Sugar csodálatos története, Wes Anderson író-rendező sajnos nem tudja élőben átvenni a szobrot.

Az Oppenheimeré a legjobb operatőr díja

Zendaya adta át a díjat Hoyte Van Hoytema holland-svéd operatőrnek, akinek ez az első díja, viszont már a második jelölése: a 2017-es Dunkirkért már izgulhatott korábban jelöltként, ezen a filmen egyébként szintén Christopher Nolannel dolgozott.

A legjobb rövid dokumentumfilm Az utolsó hangszerjavító műhely

A dokumentumfilmes kategóriákkal America Ferrera és Kate McKinnon érkeznek, az közönség tequila shottal köszönti őket. Gyorsan tisztázzák, hogy a Jurassic Park filmek nem tartoznak a dokumentumfilm kategóriába – ezt Steven Spielberg is megerősíti.

A legjobb rövid dokumentumfilm díjat Az utolsó hangszerjavító műhely viszi.

Robert Downey Jr. Oscar-díjas

Oscar-díjasok újabb csoportja érkezik a színpadra, hogy jelölteket méltassanak: Tim Robins, Ke Huy Quan, Sam Rockwell, Christoph Waltz és Mahershala Ali.
Végül Robert Downey Jr-t szólítják a színpadra az Oppenheimerért, a színésznek ez az első Oscarja, korábban a Chaplinért és a Trópusi viharért jelölték. Többek közt borzasztó gyerekkorának, az Akadémiának, a feleségének, ügynökének és a stylistjának is megköszönte a díjat.

Már biztosan nem dönt rekordot az Oppenheimer

Az Oppenheimer akár történelmet is írhatott volna, ha mind a 13 jelölését díjra váltja, ez azonban már biztos nem jöhet össze: 5-öt már el is happoltak Christopher Nolan filmje elől. Sőt, egyelőre még egy díjat sem szerzett a film, szemben a Szegény párákkal, ami máris háromnál tart.

Az Érdekvédelmi terület a legjobb nemzetközi film

Dwayne Johnson és Bad Bunny adják át a díjat, utóbbi spanyolul beszél – hiszen a nemzetközi filmről van szó.

Az Érdekvédelmi terület kapta a díjat, ezzel először nyert brit film a kategóriában. Jonathan Glazer papírról olvassa fel beszédét, szerinte a film a dehumanizációról szól, ennek az áldozatai a gázai bombázások halottai is.

Mihalek Zsuzsa Oscar-díjas

A Szegény párák nyerte a production design kategóriát is, ezzel Mihalek Zsuzsa Oscar-díjas. A berendező nem volt ott a díjátadón, két társa, James Price és Shona Heath vette át a díjat.

KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Mihalekről és arról, miért nem volt ott a szakember a gálán Heath és Price nyilatkozott:

Kapcsolódó
Kollégái méltatták az Oscar-díjas Mihalek Zsuzsát, és azt is elárulták, miért nem volt ott a gálán
A Szegény párák friss Oscar-díjas látványtervezői, Shona Heath és James Price meséltek Mihalek Zsuzsáról az Oscar-héten. Mihalek nem vett részt a díjátadón, ennek okát is megtudtuk a két szakembertől.

A Szegény párák első Oscarja: a sminkesek és fodrászok díja

Michael Keaton és Catherine O’Hara adják át a legjobb a smink, jelmez és production design díjakat. Utóbbiban érintett a magyar jelölt, Mihalek Zsuzsa berendező is.

Hollywood elképzelhetetlen lenne a sminkesek és fodrászok nélkül, jegyzik meg a díjat átadó színészek, az első kategóriában a Szegény párák csapata kapja a díjat.

Az első dal Billie Eilishtól a What Was I Made For

A Barbie-hoz írt dalt adja elő szolidan ácsorogva Billie Eilish, zongorán kíséri Finneas.

Ha ők kapják a legjobb eredeti dalért járó Oscart, akkor ők lesznek a legfiatalabb művészek, akik 2 Oscar-díjat is hazavihettek már, hiszen 2022-ben a James Bond betétdalával, a No Time To Die-al már szerzett egy díjat a páros.

Olvasói sztorik