Élő Kultúra

Tarolt az Oppenheimer, de magyar Oscar is született – Kövesse velünk élőben az Oscar-gálát!

PEDRO UGARTE / AFP
PEDRO UGARTE / AFP
Kilencvenhatodik alkalommal adják át a filmszakma csúcsának tartott aranyszobrot: a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben vasárnap eldől, születik-e új rekord, és lesz-e újabb magyar Oscar-díjasunk.

Tavaly a mozikat az Barbie és az Oppenheimer dominálta, így nem volt meglepő, hogy a díjszezonban is a két film került előtérbe. Az Akadémia azonban inkább az utóbbit favorizálta: Christopher Nolan filmje tizenhárom jelölést gyűjtött, míg a Barbie „csak” nyolcat, ám komoly felhördülést okozott, hogy épp a film két legfontosabb nőjét, a rendező Greta Gerwiget és a Barbiet alakító Margot Robbie-t nem jelölték. Szintén elhalmozták jelölésekkel a Szegény párákat (11), a Megfojtott virágokat (10), és a Maestrót is (7).

Több szempontból is történelmi lehet az idei gála: Lily Gladstone már jelölésével is történelmet írt, így ha meg is nyeri – márpedig bombabiztos esélyese a kategóriának – akkor ő lehet az első őslakos amerikai nő, akit díjazott az Akadémia. Emellett idén ismét lehetősége nyílik egy filmnek arra, hogy a számok tekintetében rekorder legyen: amennyiben az Oppenheimer mind a tizenhárom jelölését díjra váltja, akkor minden idők legtöbb Oscarral jutalmazott filmje lesz, de ha ebből kettőt nem kap meg, már akkor is az élen van. Az örökranglistát ugyanis tizenegy díjjal holtversenyben vezeti a Ben Hur, a Titanic és A Gyűrűk Ura: A király visszatér.

Idén is szoríthatunk magyar jelöltért, a Szegény párák berendezőit is díjra jelölték, köztük Mihalek Zsuzsát is, aki korábban már elnyerte a BAFTÁ-t Shona Heath és James Price mellett.

A gálát idén negyedik alkalommal vezeti Jimmy Kimmel, a Disney+-on lehet követni, ahol 23.30-tól a vörös szőnyeges bevonulás, éjféltől a gála látható, a tervek szerint három és fél órás lesz az átadó.

Kövesse velünk élőben az Oscar-gálát!
Az esélyeket ebben a cikkünkben latolgattuk:

Kapcsolódó
Oscar-díj 2024: Oppenheimer, Barbie vagy a büdös tanár nyeri az idei Oscart?
Bemutatjuk a vasárnapi Oscar-gála jelöltjeit a legjobb film díjára. Melyiknek van a legnagyobb esélye nyerni? Hol nézhetők meg Magyarországon?

A legjobb rövid animációs film a War Is Over

Chris Hemsworth és Anya Taylor-Joy jönnek két kategóriával: a legjobb rövid animációs filmet és a legjobb animációs filmet is ők hirdetik ki.

A legjobb rövid animációs film a War is Over, a John Lennon és Yoko Oko zenéje által ihletett rövidfilm. Az alkotók első Oscar-díja, a háborúellenes üzenetet emelik ki. Sean Ono Lennon is a díjat átvevők között van, és anyák napja alkalmából kér tapsot a 91 éves Onónak.

Kiosztották az első Oscart: a legjobb női mellékszereplő Da'Vine Joy Randolph

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a kategória korábbi győztesei érkeztek, hogy néhány mondatban méltassák a legjobb női mellékszereplő-jelölteket, így érkezett Jamie Lee Curtis, Mary Steenbergen, Lupita Nyong’o, Rita Moreno és Regina King a színpadra. Curtis a Téli szünet mellékszereplőjét, Da’Vine Joy Randolph nevét olvasta fel végül.

A színésznő könnyek közt mondta el beszédét, amelyben édesanyját méltatta, aki akkor is hitt benne, amikor mások nem, de azt is kiemelte, hogy a legjobb tanácsa mindenkinek: legyünk önmagunk.

Az első percben említésre is került a Barbie-botrány

Jimmy Kimmel rögtön meg is emlékezett róla, hogy habár a Barbie volt idén az egyik legsikeresebb film, ami feminista ikont csinált a műanyagbabából, a rendező Greta Gerwig és a főszereplő, Margot Robbie mégsincsenek a jelöltek között, bár megérdemelték volna.

A Kent alakító Ryan Gosling és Margot Robbie azért szerinte mindenképp jól jártak:

Ha nem is nyertek ma Oscart, a génlottót már tutira megnyertétek!

Kimmel Christopher Nolant pornófüggőséggel szívatta, beszólt a legjobb filmek hosszúságára (az átlag 2 óra 23 perc volt a kategóriában) és nem hagyta szó nélkül az elmúlt évet nagyban befolyásoló színész- és írósztrájkot sem: örömteli hír, hogy nem a mesterséges intelligencia fogja elvenni a színészek munkáját, hanem továbbra is fiatalabb és szebb társaik.

Színpadra is hívták a szakszervezetek képviselőit.

A sztárok piros kitűzővel állnak ki a gázai tűzszünet mellett

Gyűlnek a hírességek a vörös szőnyegen, több Oscar-jelölt, köztük Billie Eilish, Finneas O’Connell és Ramy Youssef is piros kitűzővel érkezett a gázai tűzszünet melletti kiállásként.

„Azonnali és tartós tűzszünetet követelünk Gázában. Kiállunk minden érintett biztonságáért. Tartós igazságot és békét akarunk a palesztin nép számára” – mondta Youssef, aki a Szegény párák egyik főszereplőjeként izgulhat ma este.

Az Artists4Ceasefire nevű csoport korábban nyílt levelet küldött Joe Bidennek a tűzszünetet követelve, ezt számos hollywoodi sztár is aláírta, ennek a kezdeményezésnek részei a piros kitűzők is.

JC OLIVERA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik