Vécétúrákat szerveznek Tokióban az Oscar-jelölt Wim Wenders-film miatt

Semmi sem csinált még olyan jó reklámot a tokiói nyilvános vécéknek, mint Wim Wenders.

Semmi sem csinált még olyan jó reklámot a tokiói nyilvános vécéknek, mint Wim Wenders, aki egy vécétakarítóról készített filmet. A Tökéletes napok a japánok idei Oscar-jelöltje, emellett az egész világ számára ismerté tette a tokiói nyilvános vécéket, pontosabban a The Tokyo Toilet projektet, amely során világhírű japán építészekkel terveztettek tizenhét nyilvános illemhelyet. A cél az volt, hogy a nyilvános vécékkel kapcsolatos negatív prekoncepciókat megváltoztassák, felülírják azt, amit az emberek ezekről a helyekről gondolnak.

Wenderst eredetileg egy rövid dokumentumfilm készítésére kérték fel, de olyannyira megfogta a történet, hogy egy egészestés filmet csinált, amely óriási sikert aratott a kritikusok körében. A Sibuja-negyedben – itt találhatók a vécék – meglovagolják a sikert, és márciustól hetente kétszer egy tizenhét-állomásos túrát kínálnak, ahol az érdeklődők megnézhetik az építészeti műremekeket, amelyek a film forgatásának helyszínéül is szolgáltak. A kétórás túra során végiglátogatják a vécéket, a nem mindennapi látványosságért 4950 jent, azaz kicsivel több mint 12 ezer forintot kell fizetni – írja a Guardian.

A Tökéletes napok akár Oscart is kaphat, Wenders filmjét a legjobb idegennyelvű film kategóriájában jelölték, vasárnap éjjel derül ki, Oscart érnek-e a tokiói vécék.

Kapcsolódó
Még sosem volt ennyire szeretetre méltó a vécétakarítás
Ki hitte volna, hogy az idei év egyik legkellemesebb filmélményét az jelenti majd, hogy egy kedves japán férfit nézünk két órán át, ahogy tokiói nyilvános vécéket suvickol?