Kultúra

A MÚOSZ tiltakozik a sajtófotó-kiállítás korhatárossá tétele ellen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Dúró Dóra ötlete úgy ment át Csák Jánoson, mint kés a vajon.

A Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese, az Országgyűlés alelnökeként is tevékenykedő Dúró Dóra javaslata nyomán néhány Csák János miniszter nemrég jóváhagyta, hogy a Nemzeti Múzeumban látható Nemzetközi Sajtófotó Kiállításra tizennyolc éven aluliak már ne léphessenek be.

A könyvek után immár a kiállítások iránt is érdeklődő politikus a kormány által gyermekvédelmi törvényként emlegetett pedofiltörvénnyel indokolta az ötletet, ezt pedig úgy csúszott át a kulturális és innovációs miniszteren, mint kés a vajon – ez előbb a diákokat, majd a Magyar Újságírók Országos Szövetségét (MÚOSZ) is szokatlanul éles tiltakozásra késztette.

Egy politikai hecckampánynak szinte első szóra bedőlve, a kormány egyik tagja megfosztott minden 18 évnél fiatalabb magyar állampolgárt attól, hogy megtekinthesse a világ legrangosabb fotókiállítását, amely egyébként a világon mindenütt szabadon látogatható

– írta vasárnap saját Facebook-oldalán a MÚOSZ, majd hozzátette:

A Mi Hazánk politikusa már korábban jelentős példányszám növelést ért el azzal, hogy bedarált egy, szerinte a homoszexualitást népszerűsítő könyvet. A törvényben a kritikus mondatrész, amire hivatkozott Dúró Dóra a World Press kiállítás kapcsán, hogy abban egyértelmű a homoszexualitás megjelenítése. A MÚOSZ nem álszent, és nem gondoljuk, hogy a fülöp-szigeteki meleg idősotthon lakóit bemutató fotósorozat megnézése után bármelyik látogató kedvet kapna a nemi identitása megváltoztatásához.
De nem ez a hely és alkalom a törvényről újra nyitni a vitát, pedig látható, több az okozott kár, mint a remélt haszon. A MÚOSZ most az eljárás módszere és üzenete miatt tiltakozik.
Úgy döntött a kormány minisztere, hogy inkább ne lássanak a 18 évnél fiatalabbak egyetlen képet sem abból a tárlatból, amely a fotóriporterek legrangosabb nemzetközi seregszemléje, ahelyett, hogy az általuk veszélyesnek ítélt képeket tették volna olyan helyre, ahova csak a születés dátumát igazolva léphettek volna be a látogatók. Bár ez is súlyosan sértette volna a látogatók tájékozódási jogát, de nem totális tiltást jelentett volna.
A melegellenes kampányok eszközévé vált a kormány. Már a művészet sem számít, elég egy kis provokáció, és beindul a tiltás, a cenzúra kormányzati gépezete.

A teljes poszt itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik