Kultúra ismeretlen budapest

Edda-rajongó firkálta össze a budai Várnegyed egyik házát

Google Street View
Google Street View
Az eset nem volt egyedi.

Néhány napja járta körbe a magyar internetet a hír, miszerint újra megnyílik a Budai Várnegyed Kádár-kori arcának fontos eleme, a Fekete Holló étterem.

Az egykor Balta néven született hely 1962-ben, a Délbudai Vendéglátó Vállalatnak köszönhetően vette fel a Hunyadiakra emlékeztető nevet, majd vált a magyar ételekre vágyó turisták egyik kedvenc helyévé.

Az újranyitás kapcsán az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ Facebook-oldalán osztott meg egy izgalmas képet, amin a helynek otthont adó, közel kétszázötven éve változatlan arcú Országház utca 10. látható.

Az intézmény több mint 400 ezer képből álló gyűjteményében 1985-ben feltűnt, a Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat (FTV) egy, a Budai Vár felmérése során frissen született képen a

madártól tisztes távolságot tartva egy rajongó, hogy odaadásának ne csak hangot, de látványt is adjon, az „EDDA” feliratot írta a falra.

A Dokumentációs Központ posztjában hozzátette:

A legendás magyar együttes ekkoriban már túl volt a Pataky Attilához és Slamovits Istvánhoz köthető szuperformáció feloszlásán, de az énekes és Fortuna László vezetésével a kemény rocktól elforduló dallamosabb, slágeres hangzással tértek vissza. Ebben az évben jelent meg új koncertlemezük, Edda Művek 5. néven, amely valójában teljesen új dalokat tartalmazott, köztük a falunapok, házibulik és ballagások elengedhetetlen Kör című számával.

Az EDDA felirat egy homlokzaton való feltűnése távolról sem egyedi eset: a nyolcvanas és kilencvenes években tömegével tűntek fel a magyar utcaképekben a hasonló, egy zenekart, vagy épp egy focicsapatot éltető feliratok – a Kálvin tértől néhány lépésnyire így tűnt fel az FTC neve:

Zuglóban pedig épp ezért olvasható az Első Emelet, vagy a rendhagyó módon három L-lel írt Illés felirat, amiket korábban hosszú cikkben mutattunk be.

Vincze Miklós / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik