Kultúra

Szappanfőzde, vágóhíd és erőd is volt korábban az a mecset, amit most újra imák töltenek meg

Mahmoud Elkhwas/NurPhoto via Getty Images
Mahmoud Elkhwas/NurPhoto via Getty Images
A kairói épületegyüttes felújítását a kazah kormány támogatta.

Hosszas felújítás után újranyílik egy XIII. századi mecset Egyiptomban – írja az MTI, hozzátéve, hogy az az évszázadok során szappanfőzdeként, vágóhídként és erődként is működött.

Az Az-Záhir Bajbarsz egyiptomi szultán nevét viselő imaház a mamlúk uralom alatt épült 1268-ban Kairó belvárosától északra, egy háromhektáros területen, amivel Egyiptom harmadik legnagyobbjának számít.

A restaurálást felügyelő Tarik Mohamed el-Behairij szerint a mecsetben műszaki és vegyszeres eszközöket is be kellett vetni az eredeti állapot helyreállítása érdekében.

Egyes részei megsemmisültek, másokat el kellett bontani, mert szerkezetileg nem voltak megfelelőek

– ismertette a szakember, majd hozzátette: igyekeztek, hogy a végeredmény biztosan korhű legyen.

Mahmoud Elkhwas/NurPhoto / Getty Images

A restaurációs munkálatok Kazahsztán társfinanszírozásával 2007-ben kezdődtek és mintegy 2,6 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerültek.

Az utóbbi kétszázhuszonöt évben a mecset vagy zárva volt, vagy gazdátlanul állt, vagy nem vallási célokat szolgált, ami mind hozzájárult állaga romlásához:

Napóleon egyiptomi hadjárata idején katonai erődként és fegyverraktárként szolgált, majd a XIX. század közepén, az Ottomán Birodalom részévé válva szappanfőzde működött benne. Ezt az 1882-ben kezdődött brit gyarmati uralom idején vágóhíd követte.

Az-Záhir Bajbarsz egyiptomi szultán az észak-afrikai ország történetének egyik kiemelkedő személyisége volt, aki megszilárdította a Mamlúk Birodalom uralmát, amely három évszázadon át, egészen 1517-ig működött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik