Kultúra a világ egy fura hely

Benzinkútként született a világ legidősebb épülete

Carol M. Highsmith / Library of Congress
Carol M. Highsmith / Library of Congress
A falakat némileg más formában ugyan, de már a dinoszauruszok is látták.

A házak az emberiség történetének jó részében fából és kőből épültek – tudta ezt jól az amerikai fakereskedő, William T. Brown is, aki úgy döntött, hogy saját benzinkútjához nem frissen vágott alapanyagot fog használni, hanem felépíti a világ saját fogalmai szerint legidősebb épületét.

A coloradói Lamarban épp kilencven évvel ezelőtt, 1932-ben megnyílt töltőállomással ezt a célt sikerült is elérnie, hiszen

megkövesedett, 175 millió éves fák szeleteit helyezte el az épület több külső falán, sőt, a belsőben lévő padlózatot is ugyanabból az anyagból készíttette el.

A világ legrégebbi benzinkútjaként reklámozott hely rövidesen turistalátványossággá vált, Brown 1957-ben bekövetkezett haláláig pedig megállás nélkül működött.

Az épület ekkor azonban tulajdonost váltott, így 1962-ben a Stagner Tire nevű cég gumiszervizeként, irodájaként, illetve használtautó-kereskedéseként nyitott újra.

Rövidesen persze kiderült, hogy egy alig néhány négyzetméter alapterületű tér egyáltalán nem elég ahhoz, hogy ott egy hosszútávon jól működő céget lehessen üzemeltetni, így az irodák 1974-ben néhány méterrel arrébb költöztek, később pedig az épület jelentősége is csökkent.

Az persze ma is a telep része, állapotára és környezetére pedig továbbra is vigyáznak, kihasználni azonban nem igazán tudják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik