Kultúra a világ egy fura hely

Fotósorozat készült a balatoni nyaralók legérdekesebb kerítéseiből

Varga Marietta és Schmal Fülöp
Varga Marietta és Schmal Fülöp
Fémrudakból hajlított vitorlások, halak, napozó nők és hétágra sütő nap – a hatvanas és hetvenes évek hétvégi pihenéséhez ezek a kerítésminták is hozzátartoztak.

A hatvanas-hetvenes években gombamód szaporodó pihenőházak néhány kivételtől eltekintve típustervek épültek, így tulajdonosaik minden lehetőséget megpróbáltak megragadni arra, hogy egyedivé tegyék a nyaralójukat.

Kitűnő lehetőséget nyújtott erre az egyedi kerítések készítése, vagy épp egy erre képes mesteremberrel való elkészíttetése, amit sokan ki is használtak – ezekből a munkákból merít most a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program részeként nemrégiben megszületett fotósorozat, ami

értékmentő jelleggel, a Lackó Dezső múzeum néprajzkutatója, Törő Balázs segítségével tárja fel a Bakony-Balaton régió eltűnőfélben lévő érdekes kerítéseit, de az építészek és művészek a közönség figyelmét is fel kívánják hívni az érdekes formákra

– olvasható a Formákon túl nevet kapott kampány közleményében.

Galéria
Varga Marietta és Schmal Fülöp

A projekt Varga Marietta és Schmal Fülöp fotóival indult el – ezek itt, a galériában láthatók – , de a szervezők a formakontul@veszprembalaton2023.hu e-mail címen, illetve hivatalos Facebook- és Instagram-oldalukon is várják a környéket jól ismerő lakók, nyaraló családok, vagy épp kíváncsi felfedezők képeit is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Formákon túl (@formakontul) által megosztott bejegyzés

Nem csak a Balatonnál

Hasonló – főleg betonvasból – készült kerítések az ország egész területén láthatók, de a vasrudakat másképpen is hasznosították: homlokzatra erősített díszekké, virágtartóvá, vagy épp ablakráccsá váltak. Ezek közül néhány évvel ezelőtt mutattunk be egy nagyobb merítést, sőt, egy Rákospalota határán lévő mesekerítést – rajta Mirr-murral, Doktor Bubóval, illetve a klasszikus amerikai rajzfilmsorozatok legikonikusabb szereplőivel –, illetve a 23. zsoltár kottáját mutató zuglói ablakrácsot is megnéztük közelről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik