Ez a zuglói ablakrács a magyar betonacél-művészet egyértelmű csúcsa

Mindenképpen ennek az apró műnek ítélnénk a Budapest legszokatlanabb épületrészletének járó képzeletbeli platinaserleget.

Az ötvenes évek hajnalán a Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út találkozásánál az ötvenes évek hajnalán a semmiből kiemelkedett Wass Albert tér, illetve Bagolyvár utca Rákosi-barokk tömbjeit látva a felületes szemlélődő egyszerűen csak legyint, és a fogai közt a rettenetes, mindenre ráhúzható szitokszót sziszegi:

szocreál.

A környék viszont ennél jóval többet érdemel, hiszen a Nagy Lajos király útjáról a robosztus, egyetlen apró toronnyal érdekessé tett robosztus tömb átjárójában máris Jánossy Ferenc négy óriásmozaikjával találkozhatunk, melyeken ipari és mezőgazdasági munkásokat, sőt, parkban játszadozó gyerekeket és tanuló diákokat is láthatunk:

Galéria
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ez a zuglói ablakrács a magyar betonacél-művészet egyértelmű csúcsa

Fotó megosztása:

Az igazi meglepetés azonban néhány perc sétányira, a Bagolyvár utca 9/C. kapujánál fogad minket, hiszen itt áll az ország minden bizonnyal legkreatívabb, betörők ellen védő rácsa, amely a 23. zsoltár kottáját szándékozott megörökíteni:

_MG_9971-2
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ez nem egészen sikerült, hiszen a jó kezdet ellenére a hangok bizony elcsúsztak:

zs23

A tökéletes ötletért és a kivitelezésért viszont mindenképpen ennek az apró részletnek ítélnénk a Budapest legszokatlanabb épületrészletének járó képzeletbeli platinaserleget!

Hasonló betonacél-alkotásokból egyébként az elmúlt évtizedekben Magyarországon, sőt, a világ egyetlen országában sem volt hiány, így a művészi vénával rendelkező átlagemberek is pillanatok alatt személyre szabhatták a kerítésüket, vagy otthonuk egyes részleteit. A legjobb alkotásokból néhány hónappal ezelőtt mi is készítettünk egy válogatást, de a betonacél-Bibliáért kérjük, fáradjanak a tökéletes Rebar/Pattern blogra.

Fotók: Köztérkép, valamint a szerző fotói
Olvasói sztorik