Kultúra

A karórák, amik átalakították a sport világát

Getty Images
Getty Images
Nem csak a karórák igazodnak a sport elvárásaihoz, de a sport világát is átalakítja egy jól sikerült karóra.

Az órák és a sport kapcsolata pont olyan szoros, mint a katonaságé és a divaté. Örök kapcsolat ez, ahol mindkét fél folyamatosan alakul a másikhoz, mindkettő változik, átemel dolgokat. A sportban különösen fontos szerepe van az időnek és a stílusnak. Az időt nem nehéz elmagyarázni, hiszen a legtöbb sport valamilyen időkorláthoz van kötve. A stílus már érdekesebb kérdés, de ebben valahol ott lehet a titok, hogy a sport a kikapcsolódás mellett mindig az emberi teljesítmény határáról és a hódításról szólt, amely szinte természetesen vonja magával a stílus és a külsőségek vonzalmát.

Több olyan óra volt, amelyek vagy lehetővé tettek, vagy teljesen átalakítottak sportágakat és sportokat, most ezekből szedtünk össze néhányat.

Repülés

Az első konkrétan a repülés, bár itt tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy maga a repülés alakította át az órákat. Minden idők egyik legelső férfi karórája a Cartier Santos volt, amelyet Alberto Santos-Dumont kérésére tervezett barátja, Louis Cartier.

Santos-Dumont a repülés egyik pionírja volt, és szerette volna, ha a repülés közben nem kell a zsebébe nyúlnia, hogy megtudja, mennyi ideje van a levegőben.

Így született meg tulajdonképpen a karóra, amelyet már száz éve hordanak férfiak is.

Búvárkodás és úszás

A második a búvárkodásé és az úszásé, a sportórák egyik legklasszikusabb típusáé. A búvárkodás hőskorában természetesen még nem álltak rendelkezésre olyan merülést szabályzó számítógépek, amelyeket karon lehetett hordani, ezért a búvárok órákkal mérték az időt, amelyet a felszín alatt töltöttek. Ez azért különösen fontos, mert a víz mélyén sokkal nagyobb nyomás van, mint a felszínen. Ha az ember teste nagy nyomás alatt van, alkalmazkodik hozzá, és megnő a belélegzett gázok oldékonysága a vérplazmában, így nitrogén halmozódik fel a szervezetben. Ha hirtelen megyünk át nagy nyomásból kis nyomásba, akkor a nitrogén buborék formájában kiválik, majd a környező sejtek oxigénhiányát okozza. Ennek legsúlyosabb következménye akár halál is lehet. Praktikusan ez annyit jelent, hogy búvárkodás közben bizonyos magasságokon meg kell állni előre meghatározott időre, hogy a testünk dekompresszáljon. Ennek az időnek a mérésére szolgáltak a búvárórák.

Ilyen vízálló órát sorozatgyártásban az Omega gyártott először, de a Rolex is kifejezetten híres róla. Az Oyster-óratokdizájnt az 1920-as évek közepén védették le, ez volt az első óra, amely komoly szerepet játszott az úszásban is. Mercedes Gleitze egy Rolex Oysterrel a nyakában próbálta meg átúszni a La Manche-csatornát 1927-ben. A kísérlet nem sikerült, de az óra megfelelően működött, így alig egy évtizeddel később már a Rolex gyártotta az olasz haditengerészet legendás Panerai Radiomir óráit.

Lovaspóló és luxus

De vannak olyan helyzetek, amikor a stílushoz ad hozzá egy ilyen óra, és alapvetően alakítja át a sportok világát. Ilyen volt a Jaeger-LeCoultre Reverso is, amely visszafordítható óratokjában biztonságosabb óraviselési lehetőséget adott a lovaspólózó brit arisztokráciának.

Vagy ott van épp az Audemars Piguet Royal Oak, ami nemcsak magát a céget mentette meg a csődtől, de az órapiacot is teljesen átalakította. A cég mert bátrat húzni a hetvenes évek elején, és készítettek egy acéltokos luxus sportórát. Ez a kategória korábban nem létezett, a sportolók nem hordtak nemesfém luxusórákat mozgás közben, az Audemars Piguet viszont annyira agresszívan drágán adta ezt az órát, hogy teljesen letarolta a luxusórák piacát. Ehhez persze kellett az is, hogy Gerald Genta, az autó- és óratervezés talán legnagyobb legendája találja ki a dizájnt.

Szponzorált tartalom

A cikk a BÁV támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik