Kultúra

Zarándokútjaink térben és időben (X)

Az ember egész életében úton van. Úgy is mondjuk: ez az életút. A keresztény embernek pedig úti célja van: készül az Istennel való találkozásra.

 

Ebben a szellemben szerveződött meg vagy szerveződött újjá a történeti magyar hazában, a közép-európai térségben több zarándokút – ilyen például a három (dunántúli, baranyai, dél-alföldi) Szent Márton-út, a Sárospatakról Kassára vezető Szent Erzsébet-út, vagy a Mária-utak hálózata.

 

E könyv zarándoknak és turistának egyaránt szeretne segíteni, hogy felhívja a figyelmet az utak szépségeire, az ott élő emberekre, az úton található értékekre, a kulturális és épített örökség emlékeire. A könyv fejezetei nagy kalandra hívják tehát az Olvasót: kilépni a mindennapokból és közel kerülni a tájhoz, amelyben a természeti és az épített környezet együtt jelenik meg a hozzájuk kötődő elbeszélő hagyománnyal, és közel kerülni a tájban élő, alkotó emberekhez. A szépségeket látva, az értékeket megismerve rácsodálkozhatunk a teremtett világ gazdagságára és magára a Teremtőre. Ráébredhetünk gazdagságunkra, de felelősségünkre is egyúttal.

www.kossuth.hu 

 

A tájban egyszerre van jelen a természet és a történelem. A táj maga a létünk, a tájhoz való hűség pedig az ott élő közösség múltjának ismeretét, jó és rossz sorsának felvállalását is jelenti. A szülőföld anyanyelvünk mellett Isten legnagyobb ajándéka!

Induljunk útnak tehát…

Nagy értéke ennek a kötetnek, hogy végigvezet bennünket a zarándoklat gyakorlatának történelmi kibontakozásán, formálódásán. Minden történelmi kor más-más úticélt és vele együtt más-más gondolatot helyezett a középpontba. Úgy gondolom, hogy végigolvasva egy-egy zarándokút bemutatását, indítást kapunk a személyes bekapcsolódásra. A zarándoklás mindig időszerű. Valamilyen módon mindnyájunknak szükségünk van rá. Sajátos értelemben mondom, hogy „világot kell látnunk”.

(részlet Beer Miklós püspök ajánlásából)

Vlagyimir Putyin hatalmát nem sok minden fenyegeti, ám ezek egyike biztosan Alekszej Navalnij. Az orosz ellenzéki vezető által kiszivárogtatott felvételek szerint az elnöké a világ legdrágább palotája. Ezek a képek rettenetes politikai károkat okozhatnak az orosz elnöknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.