Kultúra

Meghalt Csukás István

83 éves korában elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író – jelentette be az Újszínház a Facebookon.

Szerencsések vagyunk, akik ismerhettük, dolgozhattunk vele itt az Újszínházban. Csukás István mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből. Örömmel figyelte A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című meséjéből születendő előadást. Fantasztikus élmény volt vele dolgozni. Csukás István 83 évesen itt hagyott bennünket és kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle

– írta búcsúzásában az Újszínház.

Az írónak olyan meséket köszönhetünk, mint a Süsü, a sárkány, a Mirr-Murr kandúr kalandjai, a Pom Pom meséi vagy a Nagy Ho-ho-ho-horgász. Csukás István több regényéből is készült film, a legismertebb a Keménykalap és krumpliorr volt.

A Kisújszálláson született Csukás már 17 évesen költő akart lenni, ettől kezdve írásaiból, irodalmi segédmunkákból élt. 1968-tól 1971-ig a Magyar Televízió munkatársa, 1978-tól 1985-ig a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd 1989-től 1991-ig az Új Idő című lap szerkesztőbizottsági tagja volt. A hatvanas években kezdett gyermekirodalommal foglalkozni.

Oriza Triznyáktól kezdve Gombóc Artúron át a Főkukacig – Csukás István legkedveltebb művei és figurái
A 83 éves korában elhunyt Csukás Istvánra legemlékezetesebb meséivel emlékezünk.

2014 januárjában a veszprémi Pannon Várszínház mutatta be új mesejátékát, az Óriás nyomában címmel. 2014-ben Csukás István nevét viselő díjat alapított gyermekdarabok elismerésére Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója.

2015-ben a Magyar Írószövetség örökös tagja lett, Összegyűjtött versek címmel jelent meg versválogatása. Ugyanabban az évben a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért Szép Ernő-különdíjat, 2016-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapott. 2016-ban, 80. születésnapja alkalmából Kisújszálláson felavatták Pom Pom szobrát.

2016-ban Magyar Örökség Díjjal, 2017-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki. 2019-ben a Süsü, a sárkány című meséje alapján készült bábfilmsorozat hőseiről alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta, amely Weisenburger István grafikusművész tervei alapján, 60 ezer példányban készült.

Az író nemrég még az új Süsü-sorozaton dolgozott, melynek főszereplője az öreg sárkány gyermeke, Süsüke.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik