Egy brazil rendező háborús drámája nyerte a CineFestet

A hétvégén véget ért a miskolci filmfesztivál.

A hétvégén zárult miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivál, és a zsűri a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat Alejandro Landes háborús filmjének, a Monosnak ítélte oda.

A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat és a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) díját Robert Eggers A világítótorony című filmje nyerte – adta hírül a hétvégén az MTI.

Zárjunk be két lassan megőrülő embert egy icipici világítótoronyba, és nézzük, mi történik
Nagyjából így írható le a Robert Pattinsonnal és Willem Dafoe-val érkező fesztiválkedvenc, a The Lighthouse cselekménye. Ittaz új trailer.

A legjobb kisjátékfilmmnek Pedro Collantes Ato San Nen című alkotása bizonyult, az egészestés dokumentumfilmek CineDocs-díját Anja Kofmel Chris, a svájci, a CineNewWave-díjat Füzes Dániel Szokásjog című alkotása nyerte el. A magyar animáció fiataljait honoráló Dargay Attila-díjat pedig Hegyi Olivér kapta.

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját Ali Jaberansari Teherán: a szerelem városa című filmje kapta és az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díját a Monos nyerte el. A szombati díjkiosztó gálán ráadásul életműdíjat vehetett át George Lazenby ausztrál színész, az idén ötvenéves 007 – Őfelsége titkosszolgálatában című kultikus James Bond-film színésze. A CineFest idei másik életműdíjasa, Bille August Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas dán rendező a nyitógálán kapta meg az elismerést.

Ezen kívül a Cinefesten mutatták be Magyarország idei Oscar-nevezését, Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét, és Miskolcon volt az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című új nagyjátékfilmjének, valamint Bársony Katalin Csillagfény távolság című zenés dokumentumfilmjének a magyarországi bemutatója.