Kultúra filéző

Széll Tamáséké lett az év legjobb étterme

Február 25-én osztották ki a Dining Guide díjait, a legnagyobb elismerést pedig Széll Tamás és Szulló Szabina konyhája, a nemrég nyílt Stand vihette haza. Az év legjobb cukrászdája a tavalyi évhez hasonlóan a váci Mihályi Patisserie lett, és a street food kategóriáját leváltó alternatív vendéglátóhelyének díja a miskolci Pizza, Kávé, Világbékének járt. Az életműdíjat Bíró Lajos vehette át. Értékelték Sárközi Ákost és az új Textúra éttermét, illetve ott voltak a legjobbak között a már Michelin-csillagos helyek az Onyxszal és a Costesszel az élen.

Fotó: Marjai János/24.hu
Ha már Magyarországon élünk, igenis mutassuk meg a saját ételeinket
A Konyhafőnökből is ismerős és Michelin-csillagos Sárközi Ákossal beszélgettünk az üzemi konyhán eltöltött kezdetekről, a magyar alapanyagok és a belsőségek szeretetéről, és arról, hogy miért nyitottak egy új helyet a Borkonyha mellett.

Különdíjak:

  • Az év séfje: Sárközi Ákos, Borkonyha és Textúra
  • Az év innovatív konyhája: Tiszavirág Étterem
  • Az év ifjú séftehetsége: Farkas Richárd, Pajta
  • Az év legígéretesebb konyhája: Textúra
  • Az év koktélbárja: Boutiq’Bar
  • Az év szervizembere: Lizsicsár Miklós, St. Andrea Restaurant
  • Az év borlapja: Arany Kaviár
  • Az év éttermi kávélapja: Stand Étterem
  • Életműdíj: Bíró Lajos
  • Az év alternatív vendéglátóhelye: Pizza, Kávé, Világbéke
  • Az év cukrászdája: Mihályi Patisserie

A top 10 +2 étterem:

  • Anyukám Mondta, Dudás Szabolcs
  • Arany Kaviár, Kanász László
  • Babel Budapest, Veres István
  • Borkonyha, Sárközi Ákos
  • Costes, Palágyi Eszter
  • Costes Downtown, Tiago Sabarigo
  • MÁK, Mizsei János
  • Olimpia, Ádám Csaba
  • Onyx, Mészáros Ádám
  • St. Andrea Restaurant, Barna Ádám
  • Stand, Széll Tamás, Szulló Szabina
  • Textúra, Sárközi Ákos

2019-től a Dining Guide és a Bocuse d’Or Akadémia létrehozta a Made in Hungary top 20-as listáját, ahol kapható a hazai gasztronómia egyik legnagyobb büszkesége, a kacsamáj és a Tokaji Aszú párosítása.

Fotó: Marjai János/24.hu
A fine diningot úgy is lehet imádni, hogy nem tudjuk megfizetni
A fine dining a luxussal egyenlő, vagy miről szól pontosan a csúcsgasztronómia? Gerendai Károlyt és Hlatky-Schlichter Hubertet kérdeztük, hogy segítsenek definiálni végre a Michelin világát.

Top 20 Made in Hungary:

  • Anyukám Mondta
  • Arany Kaviár
  • Babel Budapest
  • Baraka
  • Borkonyha
  • Costes
  • Costes Downtown
  • Fricska
  • Kistücsök
  • Kollázs
  • MÁK
  • Olimpia
  • Onyx
  • Platán
  • Salon
  • St. Andrea Restaurant
  • Stand
  • Stand 25
  • TAMA
  • Textúra

A díjazottak sorrendjét az elmúlt évekhez hasonlóan most is egy külföldi, független zsűri állította össze. A legjobb magyar éttermeket végigette Enrico Crippa, a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje, és a Dining Guide ismét segítségül hívta Fausto Arrighit is, aki 36 évig dolgozott a Michelin Guide-nál. A lista már csak azért is fontos, mert egy tisztább képet kaphatunk a márciusban esedékes Michelin előtt, hátha gazdagodunk egy-két további csillaggal.

Ajánlott videó mutasd mind

Refuelling with unleaded petrol at a petrol station in Bad Homburg vor der Hˆhe, photographed in January 1985.

Nyolcvan éven át mérgeztek minket tudatosan

A benzin ólmozása egyszerű alkohollal kiváltható lett volna, ám literenként egy centért, és az iparág feletti kontrollért cserébe az „olajipar” a már akkor is méregként ismert ólmot választotta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.