Kultúra

Amíg Vastag Csabák jönnek az X-Faktorból, addig biztos, hogy lesz folytatás

Nyolc évnyi X-Faktor rengeteg: nyolc döntőn vagyunk túl, összesen tizenkét zsűritagon, öt műsorvezetőn és jó sok versenyzőn, eddig huszonegyen jutottak az első három közé. Az a helyzet, hogy ennek a cikknek az alapját is az adta, hogy arra sem emlékszünk, hogy a tavalyit ki nyerte, nemhogy az elsőt. Nyilván eltűnt mindenki a süllyesztőben, a tehetségkutatók már nem hoznak igazi népszerűséget, maximum a falunapra elég egy X-Faktor. Aztán nagyon hamar kiderült, hogy óriási tévedés, hogy nem kapunk új celebeket a műsortól, csak egy-két olyan év volt, amikor direkt vagy sem, de nem lett a győzelemből sokéves hakni és tévés élet. Vastag Csabától Opitz Barbiig egész szép karriert hozott az X-Faktor, az RTL Klubnak meg nézettséget, de még mekkorát. Az egy dolog, hogy egy ideje mindent ver az előválogató, de a tavalyi évhez még javítani is tudtak egy százalékot, ha a közönségarányt nézzük.

X faktor mentor-válogatója 2018 június 19-én
Az egész TV2 elbújhat az X-Faktor mögött
A nézettségi adatok alapján a Szenzációs négyes csúnyán megbukott a Sztárban sztárral szemben.

Mielőtt végigvennénk, hogy ki hogy profitált a versenyzők közül, összeszedtük, hogy nézték az első évadtól a döntőket. Visszatekintve elképesztő számokat produkált a műsor, de ez nem (csak) az X-Faktornak köszönhető. Többen tévéztek, kevesebb volt a csatorna, nem tudtunk akkora választék között pörgetni. Szóval arányaiban nem az X-Faktort nézik kevesebben, hanem a tévés szokások változtak meg, és ezért sem grafikonon rendeztük a közönségarányt. Zavaró lenne a zuhanás, és hamis képet festene elénk. A magyarázat után azonban ledöbbenhetünk, hogy mit tudott egy szombat esti főműsoridő produkálni nyolc évvel ezelőtt, és mit tud ma a kereskedelmileg fontos 18-49-es korcsoportban.

2010-ben az X-Faktor döntője 53,5 százalékos közönségarányt mutatott, azaz a tévé előtt ülők több mint a fele kapcsolt az RTL Klubra (18-49), és több mint 1,2 millióan követték Vastag Csabáékat. 

De volt olyan adás, ami elérte majdnem a 60 százalékot az évadban, és a teljes lakosságra nézve a két és fél millió nézőt. A csatorna nagyjából tartotta a kínálat bővülésével a számait, 2011-ben is megvolt 18-49-ben majdnem az egymillió néző és a 45,5 százalékos közönségarány a végjátékban. Az RTL Klubnál az előválogatók alatt idén 30 százalék feletti közönségarányokat érnek el, ami ahhoz képest is durva, hogy 2014-ben a 24,9 százalék volt meg a döntőn, és a szünet után (2015-ben nem volt X-Faktor) sem jutott el a 30 százalékig az utolsó adás. A milliós nézőszámok 18-49-ben már nem lehetségesek, de valamiért az emberek jó részét még mindig felkavarja a tehetségkutató. És amíg ez így marad, addig X-Faktor is lesz, a TV2-nek meg fölösleges terveznie a szombatokra.

Az idei indulók
Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Vastag Csabáékkal indult minden

2010-ről beszélünk, amikor már túl voltunk a Megasztár őrületén, és lenyomtunk több évadnyi Csillag születiket, egyet Puzsér Róberttel. A Csillag születik évekkel a TV2 tehetségkutatója után jött, de képtelen volt hasonlóan nagy neveket adni. A Megasztárban tűnt fel Tóth Vera, Molnár Ferenc Caramel, Rúzsa Magdi, Király Viktor, Tolvai Reni, de még a mostani X-Faktor-zsűri, Radics Gigi is. Mindeközben a Csillag születikből maximum Tabáni István neve mondhat bármit.

Az X-Faktor hozta meg az igazi sikert az RTL Klubnál: mire a TV2 kihozta a Megasztárból, amit lehetett, addig a másik csatorna lecsapott Simon Cowell tehetségkutatóba oltott realityjére. Persze ekkor még akkora újdonságnak számított a műfaj, hogy augusztus végétől húzták az első évadot december közepéig. Már az X-Faktor kezdetét is többen nézték (a nyitó adás 44,5 százalékos közönségarányt ért el, a TV2-n ez a szám 22,9 volt az RTL Klub sajtószobájára feltett adatok alapján), mint a Megasztárt, ami amúgy májustól ment, és kitartott a konkurencia végéig. Az óriási figyelmet Vastag Csaba lovagolhatta meg leginkább. Már a válogatón bedobta magát, de akkor még a csípőmozgásával és mikrofonpörgetéssel vitte el a show-t. Sebestyén Balázs volt a műsorvezető, és az azóta szintén befutott/X-Faktorozott Vastag Tamás izgulta végig a Let Me Entertain You-t.

Az első válogatón is látszott, hogy Vastag Csaba azért nem először állt színpadon, nem először csúszott be a pult elé. Már 2006-ban feltűnt a TV2-s Popdaráló című műsorban, ahol az állandó, a versenyzőket segítő zenekarban énekelt.

Ma már egy kicsit más stílusban utazik, nagyon nem is kell bemutatni: a halszagú Magyarországtól rengeteg produkcióban látni. Játszott a Grease musicalben, most pedig a TV2-s Csak show és más semmiben lép fel különböző műfajokban. Ott nem énekel.

De említsük meg az első széria döntőseit, például Takács Nikolast, aki a Shrek címdalával örökre beégett Magyarország szívébe. A kalapjai máig kitartanak, 2017-ben például ő énekelte Radics Gigivel a FINA szurkolói dalát, és legutóbbi Nagy duettben szintén szerepelt a TV2-n.

A 2010-es X-Faktorból talán a harmadik helyezett, a rengő lábú Király L. Norbertnek sikerült legkevésbé megmaradnia a magyar celebéletben. Utoljára júniusban írtunk róla, amikor kiderült, hogy sofőrnek állt. Az meg, hogy mekkora dobásnak számított az X-Faktor, az abból látszik, hogy az első évadban tűnt fel az Eurovíziót is megjárt Wolf Kati, és az azóta operettszínésznő Muri Enikő, aki csak a második évadnál jutott el a döntőig. Janicsák Veca szintén a kezdetektől az X-Faktor felfedezettje, és a Quimby Most múlik pontosan című számának Csík zenekaros feldolgozásával csinálta meg az üzletet.

Kocsis Tibor vitte a második évadot

A 2011-es folytatásról annyit már nem tudunk elmondani, mint az elsőről. A nézettség megmaradt, hiszen 45,5 százalékos közönségarányt ért el a döntő a kereskedelmileg fontos korcsoportban, és milliós számokkal hasított az RTL Klub. Az időt is tartották: 2011. szeptember legelejétől néztük a műsort december 18-ig, de nem maradt fent annyi ismert név, mint a premiernél. Kocsis Tibor nyert, de ő sem először jelentkezett tehetségkutató műsorokba. A Megasztárral kezdett 22 évesen, de a döntő előtt kiszórták. Ezután jött a Csillag születik első évadában énekelt, ahol Janicsák Vecával együtt próbálkoztak, Kocsis pedig ötödik lett.

A versenyben Muri Enikő lett a második, a bulvárt mégis egy tiniszerelem vonzotta igazán. A harmadik helyezett Baricz Gergő összejött az akkor tizenhat-tizenhét éves Kováts Verával, és a rajongók odavoltak, amikor ezek ketten elénekelték a Time After Time-ot.  A többi versenyzőt is nyugodtan végig lehet nézni, de ember legyen a talpán, aki emlékszik még a hamar feloszlott Apollo23-ra.

Zámbó Krisztián az X-Faktorban

A második évad gyengébb felhozatala után ismét egy hosszabb felsorolásra kell készülni. A harmadik felvonásnak köszönhetjük mindenekelőtt Oláh Gergőt, aki amúgy Radics Gigi unokatestvére. 2012 óta szerepelt már A Dal elődöntőjében, egyengette Zimány Linda útját a Nagy duettben, és volt a TV2-nél a Sztárban sztárban is.

A második helyezett Antal Timi talán kevésbé van meg, de Csobot Adél neve biztos mond valamit. Nem csak azért, mert Istenes Bencével már két gyerekük született. Csobot leginkább a TV2-nél találta meg a számításait, biztos szereplője az aktuális show-k egyikének. Volt a Sztárban sztárban, Rózsa Györggyel a Nagy duettben, de éppen a héten tűnt fel Istenes Lászlóval a Sztárok és párok című műsorban. Istenes Bence nevét természetesen nem ejtették ki.

Aztán ott van a ByTheWay, akit a Szerencse szombatokon is láthattunk a Dunán, na meg Zámbó Krisztián, aki egy ideig a TV2-n próbálkozott celebként, majd az X-Faktor harmadik szériájában, és még a döntőbe is bekerült valahogy. Amit viszont igazán érdemes Zámbó Jimmy fiától meghallgatni, az a Gyere, gyere gyorsan! című szám.

Danics Dóra és a negyedik évad

Rengetegszer előfordult, hogy egyes versenyzők több X-Faktoron át jutottak csak el a döntőig vagy a győzelemig. A ByTheWay is a negyedik X-Faktornál vált be igazán és a 2013-ban nyert Danics Dóra is, aki az előző évben a mentorház jutott. Danics nincs úgy benne a köztudatban, ahogy a kollégái, inkább olyanokkal kerül be a lapokba, hogy vegán, és ennek örül. Egy két évvel ezelőtti klipet tudunk iderakni az énekesnőtől.

Danics Dóra mellett érdekes lehet még Bozsek Márk, aki a Barátok köztben tűnt fel, ott szerepelt évekig. 2013-ban jelentkezett az X-Faktorba, de feladta, akárcsak másodjára Nagy Krisztián éppen szerdán. Bozseken kívül ott volt még a versenyben a végül harmadik helyezett Krasznai Tünde. Krasznairól leginkább azért írtak, mert pornózott, és a Celeb vagyok, ments ki innen! műsorában sem volt túl népszerű. Nemrég viszont arról nyilatkozott, hogy összeszedte magát.

Tóth Andi és az ötödik évad

Egyre nehezebb a dolgunk, hogy elválasszuk az évadokat egymástól. Összefolyik az X-Faktor a Megasztárral, a Voice-szal meg a Csillag születikkel. Képtelenség a tehetségkutatókkal tartani a tempót, de az ötödik évad a magyar tévézésben több mint tízéves tehetségkutatós múlttal is képes volt új celebeket adni nekünk. Ekkor ismerhettük meg Tóth Andit, aki nagyon tini volt, és még mindig csak 19 éves. Szerepelt a Celeb vagyok, ments ki innen!-ben, ahol Pintér Tibor hajtott rá. Most újra megtörtént a nagy találkozás, hiszen mindketten benne voltak a Legbátrabb párosban, de már a TV2-n.

2014-ben tűnt fel Horányi Juli, aki mondjuk egy kicsit lelépett a szokványos X-Faktoros útról. Volt A Dal válogatóján, de megmaradhatott a gombás terepasztalos klipje is.

A X-Faktortól kaptunk a Shudrast is Trap Kapitánnyal, aki zöld volt, de az egyik klipjük tanulsága szerint már nem az.

2015 X-Faktor nélkül telt el

A kezdetek óta egyetlen év maradt ki, 2014 után jött a szünet, és csak 2016-ban folytatódott az X-Faktor a hatodik évaddal. Akinek ez a kedvenc éve, attól elnézést, de egyedül Opitz Barbit tudjuk kiemelni a mezőnyből. Az ő klipjeit elképesztően sokan nézik, tíz- húszmilliós számokat mutat a YouTube. Opitz Barbival versenyzett Mata Ricsi, aki második lett és a harmadik Gorbunov Dmitrij. Náluk viszont érdekesebb, ha megnézzük Opitz első válogatóját.

És valamit mostanában.

A hetedik évados üresjárat

Nézhetjük csak a számokat egy adott évad után, de azért nem csak ez a mutató számít. A legobjektívebb, ha az X-Faktor hosszútávú sikereit a versenyzők utóéletével mérjük le. Ha nem tűnik fel senki a TV2-n egy-két évvel később, akkor baj van. Na, a tavalyi X-Faktor lehet, hogy számokban izmos volt, de nem sok maradt meg belőle, és nem lehetnek sokan, akik mind a három érmest fejből fújják. Az évadot Ricco & Claudia nyerte, a második egy Pisában született énekesnő, Serena Rigacci lett, a harmadik pedig egy Gulyás Roland nevű énekes. Riccóéknak egyébként megjelent egy klipjük a verseny után, de az angol szöveg biztos, hogy megnehezíti a befutást a magyar piacon.

Idén egy hónappal kezdődött később az X-Faktor a szokásosnál, és az élő szekció a tavalyihoz hasonlóan rövidül. Az első adásban három énekestől vagy zenekartól köszönnek el, és egy hónap múlva kiderül, hogy ki lesz a 2018-as győztes. Annak viszont már sokkal kisebb az esélye, hogy egy évad több jövőbeli celebet termeljen ki. Ha megnézzük a kezdeti éveket, az azért látszik, hogy a mai napig több énekesre is emlékszünk, ma pedig a reality az első, és nem tud annyi jelentkező befutni. Hamar elhasználja a magyar média a kártyáit, csak egy-egy név éli túl a kritikus egy évet, ami az igazi ismertséget illeti. A mikrofondobáló lányra sem fogunk sajnos örökké emlékezni.

Kiemelt kép: RTL Sajtó-Klub

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.