Kultúra

Emlékeikben utazó nagyik és a náci, akiből ENSZ-főtitkár lett

November 6. és 11. között rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, melyen idén három tematikus szekció is lesz. Az Életünk a munka című bontásban a munkavállalók világával foglakozó filmek kaptak helyet, amelyek bemutatják például a rabszolgaságban tartott embereket, egy halálos betegséget okozó kínai telefon-összeszerelő gyárat, a legrosszabbul fizető cseh munkákat vagy a svéd munkaközvetítő irodák abszurd működését is.

Földünk a tűréshatáron nevű szekcióban a bolygó állapotát és jövőjét állítják középpontba a francia erdőgazdaságok fáin és az olajfúrótornyok munkásainak életén át, a burmai borostyánvadászok háborútól sújtott mindennapjaiig az alkotások, míg a harmadik szekció Az emlékezés formái címet kapta. Itt látható lesz többek között a 2007-ben elhunyt Kurt Waldheim osztrák államférfiról szóló életrajzi film, aki “elfelejtve” náci múltját az ENSZ-főtitkárságig jutott (Jó estét, Mr. Waldheim), de Csehszlovákia 1968-as megszállását (Megszállás 1968) is újraélhetik a nézők az öt résztvevő ország katonáinak visszaemlékezésében.

A Magyar panoráma szekcióban látható majd Tuza-Ritter Bernadett a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába is bekerült Egy nő fogságban című, modern kori rabszolgaságról szóló filmje. Az alkotás most felkerült arra a 160 filmet tartalmazó listára, melyek közül a Filmakadémia tagjai kiválasztják az öt Oscar-jelöltet.

A fesztivált nyitó Csuja László Kilenc hónap háború című alkotása a háborút mutatja be testközelből, Révész Bálint Nagyi projektje pedig egy különleges vallomás a generációk közti kapcsolatokról. Itt lesz látható továbbá Cseke Eszter és S. Takács András Az ellenség gyermekei – Edith Eva Eger, Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmje, Balla Dávid női létről szóló alkotása, a Ne bámuljanak már!, Chilton Flóra Karmák/BAGázs című filmje a mélyszegénységben élők életébe nyújt bepillantást, Domokos János A te neved című munkája pedig a hajléktalanokkal foglalkozik.

Oksana Sarkisova, a fesztivál igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az egyik idei újdonság, hogy először szerveznek nemzetközi emberi jogi versenyprogramot, amelyben 12 film is szerepel majd.

Zurbó Zsófia, a szakmai programok koordinátora kiemelte, hogy a felsoroltak mellett a Dok-Szak-MA című háromnapos program keretében a magyar dokumentumfilmes szakma jelenlegi helyzetét járják körül neves külföldi és magyar szakemberek, akik a közelmúltban fesztiválsikereket elért alkotásokról, a finanszírozás magyarországi és külföldi lehetőségeiről, valamint a filmforgalmazás alternatív útjairól is beszélgetnek majd.

A fesztivál keretében idén Budapesten, Pécsen, Kecskeméten és Szegeden is tartanak vetítéseket.

Kiemelt kép: Nagyi Projekt / Verzió Filmfesztivál

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik