Kultúra

Ablaka sincs a világ legföldöntúlibb könyvtárának

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 10. 11. 10:32

A klasszikus sci-fikbe illő belső térben a világ egyik legnagyobb, ritka könyvekre szakosodott gyűjteménye bújik meg.
Korábban a témában:

A Princeton, a Harvard, a Stanford és az MIT mellett az amerikai egyetemek elitligájába tartozó Yale Egyetem jókora kampuszán mindössze néhány lépést nem lehet megtenni anélkül, hogy ne fussunk bele a jövő egyik nagy reménységébe, de a Paul Newmant, az amerikai elnöki székben helyet foglalt két Bush-t, Hillary és Bill Clintont, valamint Meryl Streepet és Edward Nortont a világnak adó intézmény diákjai mellett az épületei is megérdemlik, hogy figyeljünk rájuk.

Hatványozottan igaz ez a világ egyik legnagyobb, ritka könyvekre szakosodott könyvtárára, a Beinecke Library-re, ami a New Haven-i kampusz közepét jelentő tér, a Hewitt University Quadrangle egyik oldalán áll.

Fotó: Gunnar Klack / Wikipedia
Fotó: Gunnar Klack / Wikipedia

A Gordon Bunshaft és a világhírű Skidmore, Owings & Merrill tervezőiroda közös munkájaként 1963-ra megszületett épületnek ugyanis a könyvek védelme érdekében egyáltalán nincsenek hagyományos értelemben vett ablakai, természetes fény pedig csak a hatszintes épület falát képező áttetsző márványlapokon jut a jókora polcok közti térbe, ahol a kutatók a XX. század két ikonikus bútortervezője, Florence Knoll és a Pécsett született Marcel Breuer (Breuer Marcell Lajos) munkáin ülve élvezhetik a köteteket.

A sarki óriáspilonok közé kifeszített vasbeton és gránit alkotta rácsok közé illesztett márványlapok mindössze harminckét milliméter vastagok – ez a vastagság épp elég ahhoz, hogy a napfény jó részét visszaverjék, az azon átjutó sugarak pedig borostyános ragyogást adjanak a falaknak.

Fotó: toddandd / Flickr
Fotó: Jeremy Weate / Flickr

 

A könyvtár felszín feletti része száznyolcvanezer, a földalatti és külső raktárak pedig több mint egymillió kötetnek adnak otthont,  mindezek mellett azonban kéziratok millióit is őrzik.

Mindemellett ez az épület ad otthont a máig fennmaradt huszonkét Gutenberg-féle Biblia egyikének, sőt, itt található a sokszor a világ legtitokzatosabb könyveként emlegetett, hatszáz évvel ezelőtt máig ismeretlen nyelven írt Voynich-kézirat is.

Ennyi idős a világ legtitokzatosabb kódexe
Új titkokat tártak fel amerikai kutatók a Voynich-kéziratról, a megfejthetetlen nyelven írt könyvről.

Quality control operator of the Spanish publishing outfit Siloe Luis Miguel works on cloning the illustrated codex hand-written manuscript Voynich in Burgos on August 9, 2016. 
The so-called Voynich Manuscript,  a small unassuming book usually stored in a Yale University vault, is one of the most mysterious books in the world, that a small publishing house in northern Spain has finally secured the right to clone.  The precious document containing elegant writing and strange drawings of unidentified plants and naked women is believed to have been written six centuries ago in an unknown or coded language that no one -- not even the best cryptographers -- has ever cracked. / AFP PHOTO / CESAR MANSO / TO GO WITH AFP STORY BY MARIANNE BARRIAUX -

A könyveket nem csak a túlzott fénytől óvják első hallásra furcsa módon, de az épület központi, könyvekkel teli tornyát tűz esetén például pillanatok alatt el tudják árasztani a Halon-1301 (bróm-trifluormetán) és az égést tápláló oxigént kivonó Inergen gáz keverékével.

Fotó: Lauren Manning / Wikipedia

Az épületben 1977-ben megjelent, évszázados papírrégiségeket előszeretettel felfaló tarka kopogóbogarakra is a Beinecke munkatársai dolgozták ki az azóta világszerte használt megoldást: az újonnan beszerzett köteteket három napra -36 °C-ra hűtik, ezzel elpusztítva a bogarak esetlegesen az oldalak közt fejlődő lárváit.

 

Fotók: Wikimedia Commons, Jeremy Weathe, toddandd és CESAR MANSO / AFP
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.