Tudomány

Ennyi idős a világ legtitokzatosabb kódexe

24.hu
24.hu

2011. 02. 11. 09:09

Új titkokat tártak fel amerikai kutatók a Voynich-kéziratról, a megfejthetetlen nyelven írt könyvről.
Korábban a témában:

A Voynich-kézirat minden idők egyik legtitokzatosabb könyve. Egy ismeretlen érthetetlen nyelven íródott, és csupa olyan illusztrációt tartalmaz, amelyeknek senki nem érti a jelentését.

Sokszor foglalkoztak vele amatőr és hivatásos kódfejtők, többek között a brit és az amerikai haditengerészettől, de senkinek nem sikerült még csak részben sem megfejtenie.

A Yale Egyetemen őrzött könyv Wilfrid Michael Voynich amerikai kereskedőről kapta a nevét, akihez 1912-ben kerül. Az eddigi becslések alapján 1450 és 1520 között készülhetett. Azonban most radiokarbonos kormeghatározó vizsgálattal pontosították a dátumot az 1400-as évek elejére, tehát biztos, hogy 600 esztendős.

Ez nagyban befolyásolhatja a Voynich-kézirat eredetét firtató elméleteket. Ezek szerint kétségbe vontható, hogy a könyv készítője maga Voynich lenne. Az új vizsgálat fényében a 16. században élt Roger Bacon ferences szerzetes eddig “gyanúsított” kortársai is kizárhatók a feltételezett szerzők közül.

HALANDZSA VAGY MANDZSU?

Jacques Guy nyelvész elmélete tűnik az egyik leglogikusabbnak a titokzatos írás értelmezésére. Szerinte a szöveget egy egzotikus, természetes nyelven írták. A nyelv nem rejtjelezés, hanem csak egy újonnan feltalált ábécével készítették. A szavak szerkezete ugyanis nagyon hasonló a Kelet- és Közép-Ázsiában beszélt nyelvek szavaihoz, főleg a sinto-tibeti nyelvekéhez.

Bár ezeknek a nyelveknek van saját írásuk, a keletre utazó európai vándoroknak ez túl bonyolult lehetett, így egy saját ábécét vezethettek be rögzítésükre. A Voynich-kézirat akár készülhetett Marco Polo utazásainak hatására.

Az ázsiai keletkezés ellen fő ellenérv az, hogy nem találtak ázsiai szimbólumokat vagy ázsiai tudományra utaló jeleket a rajzokon még a pekingi Tudományos Akadémia tudósai sem.

Egy lengyel kutató szerint a kézirat talán mandzsu nyelven keletkezett, egy másik állítás alapján egy korai germán nyelven íródhatott. Felmerült már a szöveggel kapcsolatban az óír, cornwalli, sőt az ukrán és a cseh származás is, de lehet akár egy mesterségesen kreált írásos leképezés. A kézirat egyes kutatók szerint nem más, mint egy halandzsa nyelven firkált , értelmetlen átverés.

Egy biztos, lapjai a XV, század elején keletkeztek. Így ha hamisítvány is a rajta található titokzatos ábrák és írások sorozata, a “pergamen” amelyre festettek, az eredeti.

AJÁNLOTT LINKEK:

A titokzatos kötet lapjai – online (Voynich Central)

A radiokarbonos vizsgálat (PhysOrg)

Voynich-kézirat (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.