Tudomány

Ennyi idős a világ legtitokzatosabb kódexe

Új titkokat tártak fel amerikai kutatók a Voynich-kéziratról, a megfejthetetlen nyelven írt könyvről.

A Voynich-kézirat minden idők egyik legtitokzatosabb könyve. Egy ismeretlen érthetetlen nyelven íródott, és csupa olyan illusztrációt tartalmaz, amelyeknek senki nem érti a jelentését.

Sokszor foglalkoztak vele amatőr és hivatásos kódfejtők, többek között a brit és az amerikai haditengerészettől, de senkinek nem sikerült még csak részben sem megfejtenie.

A Yale Egyetemen őrzött könyv Wilfrid Michael Voynich amerikai kereskedőről kapta a nevét, akihez 1912-ben kerül. Az eddigi becslések alapján 1450 és 1520 között készülhetett. Azonban most radiokarbonos kormeghatározó vizsgálattal pontosították a dátumot az 1400-as évek elejére, tehát biztos, hogy 600 esztendős.

Ez nagyban befolyásolhatja a Voynich-kézirat eredetét firtató elméleteket. Ezek szerint kétségbe vontható, hogy a könyv készítője maga Voynich lenne. Az új vizsgálat fényében a 16. században élt Roger Bacon ferences szerzetes eddig “gyanúsított” kortársai is kizárhatók a feltételezett szerzők közül.

HALANDZSA VAGY MANDZSU?

Jacques Guy nyelvész elmélete tűnik az egyik leglogikusabbnak a titokzatos írás értelmezésére. Szerinte a szöveget egy egzotikus, természetes nyelven írták. A nyelv nem rejtjelezés, hanem csak egy újonnan feltalált ábécével készítették. A szavak szerkezete ugyanis nagyon hasonló a Kelet- és Közép-Ázsiában beszélt nyelvek szavaihoz, főleg a sinto-tibeti nyelvekéhez.

Bár ezeknek a nyelveknek van saját írásuk, a keletre utazó európai vándoroknak ez túl bonyolult lehetett, így egy saját ábécét vezethettek be rögzítésükre. A Voynich-kézirat akár készülhetett Marco Polo utazásainak hatására.

Az ázsiai keletkezés ellen fő ellenérv az, hogy nem találtak ázsiai szimbólumokat vagy ázsiai tudományra utaló jeleket a rajzokon még a pekingi Tudományos Akadémia tudósai sem.

Egy lengyel kutató szerint a kézirat talán mandzsu nyelven keletkezett, egy másik állítás alapján egy korai germán nyelven íródhatott. Felmerült már a szöveggel kapcsolatban az óír, cornwalli, sőt az ukrán és a cseh származás is, de lehet akár egy mesterségesen kreált írásos leképezés. A kézirat egyes kutatók szerint nem más, mint egy halandzsa nyelven firkált , értelmetlen átverés.

Egy biztos, lapjai a XV, század elején keletkeztek. Így ha hamisítvány is a rajta található titokzatos ábrák és írások sorozata, a “pergamen” amelyre festettek, az eredeti.

AJÁNLOTT LINKEK:

A titokzatos kötet lapjai – online (Voynich Central)

A radiokarbonos vizsgálat (PhysOrg)

Voynich-kézirat (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik