Kultúra

Az új magyar videótéka annak jó, aki imádta a Zimmer Ferit

Lehet, hogy a videótéka már egy elavult kifejezés, és a DVD sem passzol 2018-hoz, de nincs jobb szó Kálomista Gábor producer streaming szolgáltatására. Az optimista sajtóközlemény szerint egy új szintet hoz az otthoni mozizásba, hogy ne kelljen illegálisan letöltenie senkinek. A Netflix vagy az HBO GO babérjaira törnének egy csavarral: az idegen nyelveket nem beszélő magyaroknak akarnak kedvezni. A Wowster hazai filmeket és sorozatokat hirdet, csak egy baj van ezzel:

ez egy Kálomista-tár, nem egy komolyan vehető streaming szolgáltatás. 

Legalábbis akkor nem, ha huzamosabb ideig így marad a honlap. A regisztráció után kiderül, hogy alig van választék, mozifilmekből pontosan húsz darabra fizethetünk elő, vagy választhatjuk az egyszeri, három napos kölcsönzést. A legnagyobb sikerfilm a Csak szex és más semmi, amúgy főleg a Zimmer Feri és az Apám beájulna színvonalán mozog a kínálat, vagy megnézheti Csiszár Jenő milánói főkonzul alakítását a Vakvagányok című filmben. Mi a Coming Outra fizettünk elő, 720p-ben nézhettük Csányi Sándort, ami egy laptopon, tableten oké, de tévénél már zavaró lehet a minőség.

Kálomista Gábor, a Coming out címû film producere és Csányi Sándor fõszereplõ a film díszbemutatóján a Corvin Budapest Filmpalotában
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Szinte csak Kálomista-, azaz Megafilm-produkciókat találunk a Wowster oldalán, ami bár elég szép számot ad ki egy életrajzhoz, de videótárnak karcsú. Ami meg nem a producer nevéhez fűződik a mozifilmeknél (három francia film: A boldogság sosem jár egyedül, Tajtékos napok, Emlékek őrzői), azt az MTVA forgalmazta. De nem csak ezért merül fel, hogy egyes tartalmakat ingyenesen kéne szolgáltatni, a sorozatoknál mind a Csak színház és semmi, mind az Egynyári kaland a köztévének készült, és bár valamiért utóbbi első évadát nem lehet a Médiaklikken nézni (csak a többit), amúgy tök ingyenesen megnézhető, a részenkénti 300 forint túlzás.

Kik indították és mennyiből?

A Wowsternek négy tulajdonosa van, Kálomista Gábor, Helmeczy Dorottya – aki szintén producerként dolgozik, és a Megafilmben is vannak érdekeltségei –, Csupó Gábor – akivel Kálomista az Immigrants – Jóska menni Amerika című animációs filmen és a Pappa pián is együtt dolgozott –, illetve Novák Alexandra van még benne a streaming szolgáltató cégben – róla annyit tudunk a LinkedIn profilja alapján, hogy Kálomista cégénél, a Megafilmnél dolgozik production managerként. A Wowster 54 milliós saját tőkével indult el május végén, és 20 mozira, 23 tévéfilmre, két sorozatra (összesen 24 rész) és egy dokumentumfilmre, összesen 68 tartalomra kattinthatunk rá.

A filmeket és sorozatokat 300-700 forintért lehet három napra kikölcsönözni vagy havi 1980 forintért lehet befizetni. Nincs ingyenes hónap, vagy bármi egyéb kedvezmény, ennyi az annyi. Ami jó, és eltér a konkurenciától, hogy lehet filmenként fizetni, aki a klasszikus videótékákhoz van szokva, annak ez bejöhet. Ennek főleg az is az oka, hogy a Wowsternél nincs túl széles választék, és az 1980 forintos havidíj furcsa a piac többi szereplőjéhez képest. Az HBO GO-t ugye már külön is meg lehet venni, a csatorna felébredt, és rájött, hogy sok olyan nézőjük lehet, akik már nem tévén néznék mondjuk az Aranyéletet. Az HBO streaming szolgáltatása 1990 forint havonta, de a Netflix sem sokkal drágább, 10 dollár egy hónapra, azaz nagyjából 2700 forint. A Wowster az első magyar streaming szolgáltatóként hirdette magát, ami közel 70 tartalmat kínál (ez valójában 46, ha a sorozatokat nem részenként vesszük, ahogy általában), de az HBO például 16 magyar gyártású doksit ad, három magyar gyártású sorozatot, és több magyar filmet is a Testről és lélekrőltől a Kincsemig, sőt, azt a Kút című produkciót is az HBO fogadta be, amiből Kálomista kivágatta magát.

Csupó Gábor rendezõ instruálja a Tomi szerepét alakító Szabó Kimmel Tamást Pappa Pia címû filmjének forgatásán a budapesti Vízisport utcában
Fotó: Kallos Bea / MTI

A Wowster a jövő? Aligha.

A Netflixre azért nem igaz, hogy kivételes figyelmet szentelnének a magyar piacnak: 2016 januárjában egyszerre 130 országban indult el a szolgáltatás, amire a cég láthatóan nem készült fel, vagy nem is akart felkészülni. Eleinte alig volt tartalom, sokan az ingyenes hónap után még kivártak, amíg feltöltődik a tár. Nem volt se magyar felirat, se szinkron. Azóta viszont a streaming szolgáltató rákapcsolt, egyrészt már nincs az az érzése a felhasználónak, hogy egy üres zsebben turkál, másrészt megjelentek a magyar feliratok. A Sorozatjunkie például összeszedte azokat a címeket (csak a sorozatokat, de filmeket is szép számmal is lehet magyar felirattal nézni), ahol már van magyar nyelvű felirat a Kártyavártól az Orange Is the New Blackig. A Netflix ebben az évben  700 saját gyártású tartalom előállítására készül, amiből látszik, hogy be akarják biztosítani magukat. Annyira nagy a konkurencia (Amazon, HBO, Hulu, lassan már a YouTube is), hogy el akarják érni, hogy ha ki húzzák alóluk a széket – azaz, már nem lesz olyan egyszerű bármilyen gyártású (Fox-Disney például) produkciót felvásárolni –, akkor is legyen óriási a választék, az előfizetőknek megérje megújítaniuk a regisztrációjukat.

A Netflix most nem jelent fenyegetést a kereskedelmi tévékre, éppen amiatt, amiben a Wowster is bízik: a magyarok nem beszélnek jól angolul. A pontos számok nem ismertek, de Herman Péter, az RTL Klub kreatív igazgatója egy nekünk adott interjúban úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem tart a konkurenciától.

Magyarországon pedig az a szomorú felismerésem – amit egyébként őszintén nem értek –, hogy a mai 18-20 évesek sem beszélnek angolul, ami dermesztő. Így aztán nem néznek Netflixet, mert nem értik. És addig, amíg a Netflix nem tesz szinkront, addig azt kell mondjam, hogy nem nagyon kell tőle félni. Azt zárójelbe teszem hozzá magánemberként, hogy sajnos.

Ez a Wowster szempontjából is érdekes lehet. Bár nem világos, hogy van-e komoly cél a kínálatot elnézve a cég mögött, mindenesetre tényleg előny a magyar tartalom. Az viszont nem kizárt, hogy a Netflixnek egyszer megéri magyar gyártású filmet vagy sorozatot forgatni, az HBO se valószínű, hogy leáll, ráadásul az RTL Klub is egyre erősebben fekszik rá a hazai sorozatgyártásra. Ott A mi kis falunk, A tanár, a Válótársak, és nemsokára jön az első saját ötleten alapuló, saját fejlesztésű sorozatuk is, ezeket a tartalmakat pedig megfogják tartani maguknak, és az RTL Moston lehet őket visszanézni. Szóval Kálomista Gáborék nincsenek egyedül a magyar nyelvű produkciók terén: mintha egy béta verzióval mérnék fel az igényeket, és a milliárdokkal támogatott MTVA-s hátszéllel (2013-ban a Kálomista gyártotta Hacktion és Munkaügyek című, a közmédián ment sorozatok 1,6 milliárd forint közpénzből készültek), a Megafilmre építve hozták volna létre a saját tárukat (a 2016-os adatok szerin a cég nettó árbevétele 745 millió forint volt, amit idén 1,6 milliárdra tornáztak fel). Ebbe mondjuk a hányatott sorsú Kojot már nem fért bele. A filmet Kálomistáék gyártották, ám végül a hamar lekerült a műsorról, és a Filmhétre se kellett.

Kiemelt kép: Manek Attila / MTI

Nem szerepelhet a Filmhéten a tavalyi év egyik legjobb magyar filmje
A Kojotot állítólag a gyártó nem engedi a közönség elé, ők azonban a Filmalapra mutogatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik