Kultúra

Kálomista és a Pappa pia rendezője próbálja lenyomni az HBO-t és a Netflixet

Új magyar streaming szolgáltató lép a piacra Wowster néven, és arra építene, hogy a magyarok nem beszélnek idegen nyelven, a konkurenciánál meg sokszor nincs magyar felirat, pláne szinkron. A Wowster Kft. tulajdonosai a Pappa Pia rendezője, Csupó Gábor, Kálomista Gábor – róla már évek óta pletykálják, hogy egyszer Andy Vajnát váltja a Filmalapnál –, illetve az a Helmeczy Dorottya, aki producerként Kálomistával és a Megafilmmel vitte és temette el a Kojot című filmet.

Aki eddig magyar nyelvű filmet szeretett volna nézni, annak maradt a tévé és az illegális letöltés.

– írta a Wowster a közleményükben.

A május 25-én induló szolgáltatás a magyar tartalmakra, filmekre és sorozatokra koncentrál, az Indul a bakterházzal, a Zimmer Ferivel, a Csak szex és más semmivel és a közmédián futó, amúgy tényleg jól összerakott Egynyári kalanddal reklámozzák magukat. Ugyan első magyar streaming szolgáltatóként hivatkozik magára a Wowster, de ez nem teljesen igaz, hiszen a felhasználók például az HBO GO-n is sok magyar tartalmat találnak, saját gyártású dokumentumfilmeket, sorozatokat a Terápiától az Aranyéletig, a Kincsemet vagy az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekrőlt, következőnek meg jön Török Ferenc filmje, az 1945.

Szinkron vagy magyar felirat szinte minden filmnél/sorozatnál elérhető, ahogy a Netflixen is találni magyar feliratot. Jó, az igaz, hogy a legtöbb netflixes tartalomnál angol (vagy román) a jellemző, de egyre többször gondolnak a magyar előfizetőkre, az egyik zászlóshajójuknál, a Kártyavárnál például már nem kell angolul tudni.

Fotó: wowstermovie.com

Egyelőre viszont az a legnagyobb kérdőjel, hogy a jövő héten induló, egyelőre tesztüzemes honlappal működő Wowster honnan akarja összeszedni az előfizetői bázisát. 1980 forint lesz a havidíj, ami pontosan 10 forinttal olcsóbb az HBO GO-nál, a Netflix sem sokkal drágább ezeknél, 10 dollár havonta, azaz 2600 forint kb. Utóbbi kettőhöz egyébként egy hónap jár először, de a Wowster két hetet ajánl föl, na meg egy szerencsésnek adnak egy hónapot egy sorsolás keretében. Aki nem akar egy egész hónapra befizetni, az 300-800 forintos áron kölcsönözhet filmeket. De mit? A Wowsteren jelenleg nem lehet böngészni, a közleményben felsorolt tartalmakon kívül fogalmunk sincs, mit kaphatnak a felhasználók. Annyi szinte biztos, hogy Kálomista Gábor filmjei elérhetőek lesznek az oldalon a Pappa piától a Veszetteken és a Coming outon át a Tibor vagyok, de hódítani akarokig. A promófilmhez A Viszkisből ismert Szalay Bence adta az arcát.

Kiemelt kép: Kollányi Péter / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik