Kultúra

Így változtathatja meg Hollywoodot az év üzlete

A csütörtökön bejelentett Disney - 21st Century Fox üzletről ugyan mindenki megírta, hogy történelmi léptékű ügyletről van szó, mely új helyzetet teremt a szórakoztatóiparban. Arról azonban egyelőre találgatások olvashatók csak, mit is jelent ez majd a gyakorlatban.

Ami biztos: a Walt Disney Company megvásárolja Rupert Murdoch médiabirodalma szórakoztatóipari üzletágának jelentős részét, 52,4 milliárd dollárért. Így a Fox Television stúdiót, a 20th Century Fox nevű kábelcsoportot, és megszerezte a Fox részesedéseit is a Sky televízióban, no meg a Hulu nevű streamszolgáltatóban. De hogy mik lehetnek ennek a tényleges következményei? Íme néhány.

1. A Disney lesz Hollywood egyeduralkodója

A példátlanul hatalmasra hízott Disney korábban nem látott túlsúlyba kerülhet majd Hollywoodban, és ez az összes vetélytársat is befolyásolja majd valamilyen formában. Valószínű, hogy a Fox is a Disney stratégiáját követi majd abban, hogy még kevesebb filmre koncentrál majd, azok viszont kivétel nélkül igazi blockbusterek. Sokat mond, hogy a Fox az idén 22 filmet dobott piacra, addig a Disney csak hetet, viszont ebből az egyik az új Star Wars-film, úgyhogy az év legjövedelmezőbb filmje is az övéké lesz. A Bloomberg elemzése szerint a jövőben inkább még biztosabbra megy majd a cég, és ennek az olyan típusú filmek láthatják a kárát, mint a Fox Studios leányvállalatánál, a Fox Searchlightnál készült filmdrámák, így tavaly a Jackie vagy az idén a Három óriásplakát Ebbing határában.

2. Eggyel kevesebb piaci szereplő

Az összeolvadás azt is jelenti, hogy eggyel kevesebb vevő lesz a film- és sorozatötletekre, azaz elkerülhetetlenül leépítés is követi majd az üzletet: tavaly például a Comcast kétszáz munkavállalóját tette utcára, miután megszerezte a Dreamworks stúdiót. Ez viszont azt is jelenti, hogy a más szempontból egyébként fenyegetett egyéb szereplők, mint a Netflix vagy az Amazon akár még profitálhatnak is ebből az új helyzetből, mert több projekt is kerülhet hozzájuk a jövőben a mostaninál.

3. Mi lesz a Huluval?

Nem titok, hogy a Disney már évek óta tervezi a válaszát a Netflixre, és most, hogy az egyesülés révén 60 százalékban már a cégé a Hulu tulajdonjoga, sokan tudni vélik, hogy a Hulu lesz a Disney streamszolgáltatója. Ez azonban még korántsem biztos, hiszen ehhez a másik két tulajdonostársnak, azaz a Comcastnek és a Time/Warnernak is lesz pár szava. Egyelőre a Disney nem tervez radikális változásokat a Hulunál, és a tervek szerint a cég portfoliójából a felnőtteket célzó show-kat irányítanák ide. Ez passzolna a Hulu jelenlegi irányához is, hiszen itt jött ki A szolgálólány meséje, vagy tavaly a 11.22.63., viszont a bizonytalan tulajdonosi háttér akár még azt is eredményezheti a Variety szerint, hogy a Disney inkább túlad az egészen, és lemond a Huluról a Comcast javára, cserébe elindítja a sajátját.

4. Jöhet a Disney saját streamszolgáltatója

Akárhogy is, de a Disneynek meglesz a sajátja. Ez pedig azt jelenti, hogy el fognak tűnni a Netflixről és az HBO-ról a most még ott is nézhető Disney-filmek, és ugyan ez érzékeny veszteség lesz a Netflix számára, de ettől még a szakértők nem feltétlenül osztják az aggodalmakat. “Úgy gondolom, hogy a Netflix már évek óta készül erre az eshetőségre, és ezért is fordítanak ennyi energiát a saját tartalmak előállítására” – írja Eric Jackson a CNBC-n. “Ha továbbra is ilyen tempóban gyártják a közkedvelt saját tartalmat, és az eddigi mértékben emelik az áraikat, képesek lesznek párhuzamosan létezni a Disneyvel” – folytatja Jackson, aki viszont az HBO helyzetét már nem látja ilyen megnyugtatónak.

5. Rupert Murdoch ezentúl arra koncentrálhat, ami tényleg érdekli

Mivel Murdoch a Fox hírszolgáltató üzletágát megtartotta, ezentúl egyrészt több energiát fordíthat a médiára, hiszen eredetileg is sajtómágnásként került az üzletbe, másrészt egyes hírek szerint a Fox vezetői úgy érezték, a szórakoztatóipari részlegeik csak hátráltatnák a versenyben, ahol közben vezető tech- és médiacégek fúziónálnak, ezért megváltak tőle.

6. Tényleg jó hír ez a Marvel-rajongóknak?

Aki azt gondolta, hogy most már tényleg vége a franchise-ok, remake-ek, folytatások és egyéb, biztonsági módszerek uralmának, nagyon téved: a Disney előreláthatóan még inkább ezekre fog ráfeküdni, és még kevesebb hely lesz az eredeti, hagyományos filmeknek, cserébe ki sem látszunk majd a szuperhős-filmekből. Akik pedig annak örülnek, hogy végre az X-Men franchise-ot is összeereszthetik majd a Bosszúállókkal, az gondolja végig, hogy milyen lenne mondjuk egy korhatáros, illedelmes Deadpool-film a Disney családbarát hozzáállásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik