Kultúra

Nem szerepelhet a Filmhéten a tavalyi év egyik legjobb magyar filmje

A Kojot 2017 egyik legnagyobb meglepetése volt, szuper kritikákat kapott, mégis alig látta valaki a mozikban, egyszerűen nem jutott el a nézőkhöz. Annak ellenére tűnt el a süllyesztőben, hogy összesen 329 és fél millió forintnyi filmalapos támogatást kaptak Kálomista Gáborék. A producer gyártócége, a Megafilm Kft. viszont állítólag nem engedi, hogy a filmet lássa a nagyközönség a február 8-án kezdődő Filmhéten (a Kincsemtől a Pappa Piáig minden lesz, sok kevésbé ismert film is, program itt) Ezt osztotta meg a Facebookon a rendező, Kostyál Márk:

Pont egy éve. Lassan lekeverem a nosztalgiát, de van egy Filmhét, ahol a KOJOT nem szerepelhet, mert nem engedi a gyártó, és ezt minden magyar intézmény, aminek film van a nevében, hagyja. Éljen a magyar néző, éljen a magyar film!

Kovács Gábor producer szintén az ügy mellé állt, szerinte sem mehetünk el amellett, hogy elvágják a Kojot lehetőségeit.

Ma az egyik legnagyobb filmes tekintélyünkkel továbbra is azon hüledeztünk, hogy a KOJOT szintű nagyszerű filmet a producere visszavonhatja a Filmhétről és ez senkinek nem tűnik fel!?
Nem azért költenek sok százmillió közpénzt, hogy sok ember megnézze és sok tizmillió közpénzt egy ilyen eseményre, hogy ezeket be is mutassák? Ez valóban egy a produkcióhoz hozzá nem tett, de belőle már közpénzből jóllakott producer egyszemélyi döntése?? Ezt valaki magyarázza meg nekem…

– írta a producer szintén a Facebookon (a posztot később törölte).

A Megafilm részéről kerestük a Kojot producerét, Helmeczy Dorottyát – aki elvileg illetékes lehet a témában –, de érdemi választ nem kaptunk tőle, a Filmalaphoz irányított, hogy ők tudják megmondani, mi a film mellőzésének az oka. Helmeczy annyit még elmondott, hogy nem igaz, hogy leállíttatták a film forgalmazását.

Megkérdeztük Kostyál Márkot is, aki elmondta, hogy egyszerűen meg van kötve a keze, nem tehet semmit a filmjéért.

Szeretném moziba rakni, vagy alternatív vetítésen adni a Filmhét mellett, de nincsenek jogaim. A film nem tudja magát megvédeni, a megrendelő tudná számon kérni a producereket.

A Kojotnak nem volt túl sok lehetősége a túlélésre, pedig mindenki agyondicsérte. A kritikánkat érdemes elolvasni a lehetséges összeesküvés-elméletekről, és az Index sorait is, ahol egyenesen úgy hivatkoztak rá, hogy végre egy olyan film, amin nem látszik, hogy magyar. Olyan akciójeleneteket láthatott a néző a vidéki kiskirályok világáról, amit itthon nem szoktunk meg, főleg nem 300 millióból.

Mészáros Lőrinccel nem lehet packázni, mert ráfaragsz
Nehéz nem észrevenni a politikai áthallásokat Kostyál Márk első filmjében, a Kojotban, de nemcsak ezért jó film. Kritika.

Megkerestük a Filmalap sajtóosztályát, akik viszont a gyártóra mutattak vissza, hogy rajtuk múlik a döntés.

A Filmalap a Magyar Filmhét támogatója, nem szervezője.
A Magyar Filmhétre az alkotások gyártói nevezhetik be azokat a filmeket,
melyek nevezésére jogosultak, a Filmhét nevezési szabályzata nyilvános.

– írták a 24.hu-nak megküldött levelükben.

Kiemelték, hogy 9 millióval támogatták a film népszerűsítését, de arról senki nem beszél, hogy akkor mi az oka a Kojot mellőzésének. Az különösen érdekes, hogy ha a gyártó vétózza meg a filmje vetítését.

A Filmhét a közleményében szintén megerősítette, hogy a gyártócég miatt nem láthatják a nézők a filmet.

4. Magyar Filmhétre a filmalkotásaikat a filmelőállítók vagy a filmalkotók regisztrálhatták. A Kojot című alkotás előállítója, a Megafilm visszavonta a nevezését. Ezt a döntést a Magyar Filmakadémia tiszteletben tartja.

 

 

Kiemelt kép: Hungaricom

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik