Kultúra
Monument with gull on head

Tök felesleges marhaság az LY? Kiráj? Siráj?

Rege Sándor
Rege Sándor

olvasószerkesztő. 2018. 05. 27. 10:00

Hüjeség? Könyvből színdarab.

Szerintetek nem egy tök felesleges marhaság az LY?  (….) Na, most őszintén! Nem lenne állat, ha legalább ebből nem kéne dogát írni? Na, jó! Tegye fel a kezét, aki szívesen megúszná a hülye LY-t? (FELÁLL) Hát ez az! Hallgassatok rám! Először is sztrájk lesz! Mától mindent J-vel írunk: a folyót, a golyót, a bolygót, a gólyát, a harkályt, a szabályt, az erkélyt, az osztályt! Tetszik? Na??? (BELELOVALJA MAGÁT) Ki van benne a buliban? Az egész helyesírás hülyeség! Írjuk még a hülye helyesírást is J-vel! Jó? JÓ???? Ez szuper! Ez sirály! Akkor én leszek itt a király. Azt is J-vel!

Egy írónő meg egy kiskamasz elhatározta, hogy formát bont, pontosabban egy mesekönyvből közösen, a maguk kedvére is, zenés-énekes mesejátékot fabrikálnak.

Bosnyák Viktória (soktucatnyi meséskönyv és a Nyelvkincstár gyerekpéldatár-sorozat szerzője), valamint Szirtes Marci (több színház gyermekdalnoka) egy televíziós műsorban találkoztak úgy egy éve; azután az írónő megnézte Marci éppen futó darabjait és elhatározta, hogy egy könyvét átírja színpadi változatra, vagyis Marcira szabja.

A kiszemelt a Nyelvkincstárból a Sirály a király? lett.

Bosnyák Viktória könyvei az általános iskolai tananyagban is szerepelnek, úgy, mint ez a mű is, mely részben a könyv apropóján az „ly” és „j” helyesírási csatáiról szól általános iskolások 2-4. osztályainak.

Bosnyák Viktória nemcsak szerzőként, hanem előadóként, személyiségként is közkedvelt országszerte és határainkon túl is. Vicces, interaktív író-olvasó találkozói száma már túl van az ezren. Magyar gyerekek és szüleik látni akarták például New Yorkban, Brüsszelben, Genfben és Göteborgban is, ahol nagy sikert arattak művei, mindenekelőtt a Tündérboszorkány, a Klott Gatya, ne fárassz! és az Analfa visszatér ifjúsági regénysorozata, melyben az olvasást népszerűsíti főhősén keresztül.

Az így született zenés előadás – melyben maga az írónő is játszik, mondjuk úgy, hogy ő a provokátor –, a „Sirály a király?” egy zenés, mesés Nyelv-Tanbuli.

Az előadás végére kiderül, hogy Marci és a közönség már ismerik az LY-os szavakat, így mindenki lehet király, sőt, király az összes néző. Nem kell félni a dolgozattól, tollbamondástól, garantáltan ötöst kap majd mindenki, mert meg tudják különböztetni az ly-ont a pontos jétől, sőt, azt is tudni fogják, mit kell csak kiejteni.

Április óta számos általános iskolában bemutatták a darabot, melyben az író maga is játszik. Az előadások után minden gyerek hozhat magával egy könyvet az írótól, hogy dedikálja neki. A gyerekek és a pedagógusok imádják, ráadásul játékosan múlik el egy nyelvtanóra.

Király.

Kiemelt kép: III. Frigyes Vilmos porosz király szobra Kölnben Fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.