Kultúra
Monument with gull on head

Tök felesleges marhaság az LY? Kiráj? Siráj?

Rege Sándor
Rege Sándor

olvasószerkesztő. 2018. 05. 27. 10:00

Hüjeség? Könyvből színdarab.

Szerintetek nem egy tök felesleges marhaság az LY?  (….) Na, most őszintén! Nem lenne állat, ha legalább ebből nem kéne dogát írni? Na, jó! Tegye fel a kezét, aki szívesen megúszná a hülye LY-t? (FELÁLL) Hát ez az! Hallgassatok rám! Először is sztrájk lesz! Mától mindent J-vel írunk: a folyót, a golyót, a bolygót, a gólyát, a harkályt, a szabályt, az erkélyt, az osztályt! Tetszik? Na??? (BELELOVALJA MAGÁT) Ki van benne a buliban? Az egész helyesírás hülyeség! Írjuk még a hülye helyesírást is J-vel! Jó? JÓ???? Ez szuper! Ez sirály! Akkor én leszek itt a király. Azt is J-vel!

Egy írónő meg egy kiskamasz elhatározta, hogy formát bont, pontosabban egy mesekönyvből közösen, a maguk kedvére is, zenés-énekes mesejátékot fabrikálnak.

Bosnyák Viktória (soktucatnyi meséskönyv és a Nyelvkincstár gyerekpéldatár-sorozat szerzője), valamint Szirtes Marci (több színház gyermekdalnoka) egy televíziós műsorban találkoztak úgy egy éve; azután az írónő megnézte Marci éppen futó darabjait és elhatározta, hogy egy könyvét átírja színpadi változatra, vagyis Marcira szabja.

A kiszemelt a Nyelvkincstárból a Sirály a király? lett.

Bosnyák Viktória könyvei az általános iskolai tananyagban is szerepelnek, úgy, mint ez a mű is, mely részben a könyv apropóján az „ly” és „j” helyesírási csatáiról szól általános iskolások 2-4. osztályainak.

Bosnyák Viktória nemcsak szerzőként, hanem előadóként, személyiségként is közkedvelt országszerte és határainkon túl is. Vicces, interaktív író-olvasó találkozói száma már túl van az ezren. Magyar gyerekek és szüleik látni akarták például New Yorkban, Brüsszelben, Genfben és Göteborgban is, ahol nagy sikert arattak művei, mindenekelőtt a Tündérboszorkány, a Klott Gatya, ne fárassz! és az Analfa visszatér ifjúsági regénysorozata, melyben az olvasást népszerűsíti főhősén keresztül.

Az így született zenés előadás – melyben maga az írónő is játszik, mondjuk úgy, hogy ő a provokátor –, a „Sirály a király?” egy zenés, mesés Nyelv-Tanbuli.

Az előadás végére kiderül, hogy Marci és a közönség már ismerik az LY-os szavakat, így mindenki lehet király, sőt, király az összes néző. Nem kell félni a dolgozattól, tollbamondástól, garantáltan ötöst kap majd mindenki, mert meg tudják különböztetni az ly-ont a pontos jétől, sőt, azt is tudni fogják, mit kell csak kiejteni.

Április óta számos általános iskolában bemutatták a darabot, melyben az író maga is játszik. Az előadások után minden gyerek hozhat magával egy könyvet az írótól, hogy dedikálja neki. A gyerekek és a pedagógusok imádják, ráadásul játékosan múlik el egy nyelvtanóra.

Király.

Kiemelt kép: III. Frigyes Vilmos porosz király szobra Kölnben Fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.