Kultúra filéző
Paleo style breakfast: gluten free and oat free muesli made with nuts, dried berries and fruits, top view

Az ősemberek sem tudhattak mindent

Jánossy Villő
Jánossy Villő

újságíró. 2018. 04. 26. 10:04

Új gasztro-ismeretterjesztő sorozatunkban olyan témákról olvashat, amikről még nem hallott, vagy nem is akart soha. Vagy tudta, de azt hitte, hogy ez az általános műveltség része. Most akkor a carbonarába kell tejszín vagy sem? Hol nő spárga? És a bors? Ehhez hasonló hasznos információkra készüljön mindenki!

A paleolit étrend egyáltalán nem új keletű, 1975-től egy gasztroenterológus, Walter L. Voegtlin taposta ki az ősember-diéta alapjait, a 2010-es évek első felében ért a csúcsra, de még mindig sok helyen látni a paleo sütiket a kávézók polcain. Anélkül vehetjük meg a mindenmentes brownie-t, hogy tudnák, miért volt annyira jó a vadászó-gyűjtögető homo erectusnak, mit kéne eltanulni tőle.

Az elmélet szerint a DNS-ünk nem tudta tartani az iramot a táplálkozási szokásainkkal, és az ősember nem küzdött a cukorbetegséggel, az elhízással, vagy daganatos betegséggel. Ebből pedig arra következtettek az okosok, hogy a húst hússal, mézzel, gyümölccsel és magokkal elve tökéletesen beleillik a 21. századi ember életébe. Annyi a feladata a paleóknak, hogy kizárják a szénhidrátokat és a tejet az étrendjükből, a krumplit a sok keményítővel el lehet felejteni a hüvelyesekkel és gabonafélékkel együtt. Az új trendeknek megfelelő szénhidrátcsökkentett irány, jó zsírokra való támaszkodás (a kókuszolaj használata) kapóra is jött a paleónak, elvégre abból baj nem lehet, ha a visszaszorítjuk a feldolgozott ételek mennyiségét, elhagyjuk a cukrot vagy a fehér kenyeret. Ráadásul egyes kutatások szerint a húsnak lehet köze az agy térfogatának növekedésben. Az viszont nem igaz, hogy a testünk nem alkalmazkodott volna a változásokhoz: az állkapcsunk fogaink is kisebbek lettek, a DNS a mezőgazdasággal együtt fejlődött. Sarah Tishkoff, a pennsylvaniai egyetem genetikusa úgy fogalmazott korábban a National Geographicnak, hogy az ember még mindig változásokon megy keresztül.

Raw meat, beef steak on black background, top view
Fotó: Thinkstock

A paleolit életformájának jót tett, hogy sok híresség állt a mozgalom mögé ezzel is növelve a népszerűségét, Magyarországon is akadt követője bőven a celebek körében. Azt azonban érdemes tudni, hogy a vadászó-gyűjtögető ősember lehet, hogy az éves kalóriabevitelének harminc százalékát a hús tette ki, de ebben benne voltak az ínséges idők, nem mindig jutottak hozzá a vadhoz, és kevesebb ideig is éltek. Előbbi csak a sarkvidéki inuitoknál nem volt igaz, akik a halakkal és fókákkal fedezték az energiaigényük kilencvenkilenc százalékát.

Van az az általános történet, hogy a vadászat határoz meg bennünket, és a hús tett minket emberré. Őszintén szólva azt hiszem, hogy ez csak a sztori egyik fele. Persze, akarunk húst, de az ültetett élelmiszeren élünk.

– mondta szintén a National Geographicnak az a biológus, aki keményítőszemcséket talált fogból származó fosszíliákon, illetve kőszerszámokon, azt sejtetve, hogy már legalább százezer éve eszünk keményítőt, ami elég idő, hogy hozzászokjon a testünk az új alapanyagokhoz. Hogy a keményítöbblethez evolúciósan is alkalmazkodtunk, azt Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető tanára is megerősítette korábbi publikációjában.

Az ősemberek ihlette diéta továbbra is téma, gyakran jut el a paleóig az, aki életmódot akar váltani. Az nem rossz irány, ha az őseinkhez hasonlóan több rostot viszünk a szervezetünkbe. Egyes szakértők szerint elődeink száz grammnyi rostot is ehettek, míg mi ennek csak töredékét fogyasztjuk. Az viszont nem okos, ha a paleóra hivatkozva esszük halomra a marhahúst vagy a bacont, főleg nem nyersen. A paleo brownie meg általában annyit jelent, hogy kihagyták a lisztet és a fehér cukrot, de ez nem feltétlenül jár kéz a kézben a kalóriaszegény hozzávalókkal. Azt pedig nem árt észben tartani, hogy a PCOS-sel (policisztás ovárium) vagy inzulin rezisztenciával diagnosztizált pácienseknek eleve nem ajánlott a méz.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.