Kultúra filéző

Olyan világot élünk, ahol mindenki cukrásznak képzeli magát

Jánossy Villő
Jánossy Villő

újságíró. 2018. 03. 12. 20:41

Emlékszik még valaki, amikor boldog boldogtalan cupcake-eket gyártott? Ez nálunk muffin néven ismert, és az amerikaiak után szabadon az egész világ vajkrém-díszítést rakott a tetejükre. A másik őrület a fondant volt, azaz a cukormassza, és ahogy a cupcake-nél, úgy a fondantcsodáknál sem az íz volt az első a fontossági sorrendben. Aztán jött a macaronos időszak. Elleptek bennünket a francia édességek, mindenki a mandulalisztes aprósütit akarta megtanulni. Szóval vannak desszerttrendek, és egymásra licitálnak a hobbi vagy félhobbi cukrászok a nagyokkal. Egy süti pedig akkor létezik, ha Instagramra is felkerül, vagy egy vlogger elkészíti a YouTube-on, innen lehet lemérni, hogy mit kell leutánoznunk.

A desszertek slime-ja már jó ideje a tükörzselatin, az úgynevezett glaze, ami nélkül már nem létezhet egy sütis Insta sem.

Mielőtt azonban megnéznénk, hogy készülnek sorra ugyanolyan vajkrémes, emeletes torták, és galaktikus glaze-ek, illetve a Netflix hogyan röhögi ki a trendeket, álljon itt egy híres francia cukrász, hogy náluk mi látszik az egyentrendből. Ők is alkalmazzák a mainstreamhez eljutott glaze-t, csak pár fokkal kreatívabb és bonyolultabb a történet. Cédric Grolet most az egyik legmenőbb párizsi cukrásznak számít, és úgy rúgta fel a szigorú francia szabályokat a klasszikusoknál, hogy az Instagram alig tudja tartani a lépést. Az olyan a szokványos technikákat emelte a legmagasabb szintre, mint a habzsák, vagy az almás pite formája. A lényeg, hogy a legnagyobbak is alkalmazzák a tükörmázat, csak egy kicsit máshogy. Grolet egyik védjegye például a Rubik-kocka.

A tükormáz egyébként nem tűnik túl bonyolultnak, de már azt is milliók nézik meg a YouTube-on, ha valaki bénázik vele. Minden a megfelelő hőmérséklet kérdése, ugyanis a vízen, cukron, zselatin lapon, sűrített tejen és fehércsokin kívül nem kell más hozzá. Nem is új keletű a glaze, de még mindig nagyon fut, halálra márványozza magát mindenki, ráadásul Magyarországra is elértek a külföldi minták, a menőbb cukrászdák mind követik a nagyokat.

Majdnem lefolyik a csoki

Alap. Mostanában nem lehet kikerülni a legnagyobb őrületet, amikor azt imitálják a tortákon, hogy le akar csurogni a máz. A dolog nagyon egyszerű, adott pár vajkrémes piskóta lap, amire úgy kell rányomni a csokit, hogy csak az emeletek feléig folyjon le.

@ivyandstonecakedesign

A post shared by CAKES TV (@cakes.tv) on Feb 10, 2018 at 12:23am PST

Ebben a trendben a magyarok sincsenek lemaradva. Az alábbi példákat hazai Instagramok alapján gyűjtöttük. Mindenki csokikrémet folyat és telepakolja a torta tetejét. És itt jön újra a képbe macaron. A nagy macaron-bumm után kissé elhanyagoltuk az aprósütit, egyre kevesebben próbálkoztak meg vele, aztán jött a második hullám, és az Oreo mellett ez az egyik legnépszerűbb feltét, a becsomagolt Kinderek mellett. 

A cukrászok mindent rádobálnak a tetőre, ami utal az ízre. Ha mondjuk nutellás egy torta, akkor nem árt felpakolni egy egész mogyorókrémes flakont a piskóták tetejére, hogy értsük. Ezt az iskolát követi Vajna Tímea fánkozója, szépen lekövették a külföldi Instagramokat, és megcsináltak itthon egy agyon hashtagelhető helyet. És ez az egyik legfontosabb dolog: már tanulmányok is kimutatták, hogy a fiatalok valódi tárgyak helyett élményekre költenek inkább, ami csodákat művelt a gasztronómiával. Az Instagram-, és YouTube-generáció megy a tömeg után, íratlan szabályok szerint töltik fel a kontentet. Ha a biztosra menne egy cukrászda, vagy influencer, akkor be kell ezeket tartaniuk, és minél több menő, olykor ehetetlen elemet kell megmutatniuk a desszertjükön, amik jól mutatnak egy képen.

Kristály cukorból és az örök unikornis

Az évtized elején Buddy Valastro volt a tortakirály, nem véletlenül megy még mindig a TLC-n a műsora. De szegény Valastro lemaradt a múltban. Óriási, ehetőnek titulált piskótatömbökből vágott ki modelleket, amiket embertelen mennyiségű cukormasszával vont be. A díszítés azonban egy egészen új szakaszhoz ért, ahol már az anyagok és technikák nagyobb szabadságot adnak a cukrászoknak. Az egyik legnépszerűbb téma a féldrágakövek utánzása, a kristálysütik. Persze a cukrok valószínűleg inkább látványosak, mint finomak, de legalább már túljutottunk a kétezres éveken túlnyúló fondantmánián.

De ez a szabadság nem jelenti azt, hogy sokkal kreatívabbak lennének az Instagram-desszertek. Már kevesebb a szivárványos piskóta, de annál több a megszólalásig hasonlító unikornis és rénszarvas. Nem elég, hogy adott egy népszerű lény, még a kivitelezés is mindig ugyanolyan. Ha beírjuk az Instagramon az unikornis torta hashtaget (#unicorncake), több mint 270 ezer találat jelenik meg ugyanazzal a csíkszemmel.

Na, és ezt a tortaőrületet neveti ki a Netflix, azokra a Buzzfeed-típusú cikkekre épít a Nailed It (~megcsináltam) című új vetélkedője, amikor egy mezei amatőr influencernek képzeli magát, és megpróbálja utánozni a legnépszerűbb technikákat. Ezekből szoktak zseniális végeredmények születni, amiken halálra röhöghetjük magunkat. A Netflix pedig már nem csak sorozatokat és filmeket gyárt, hanem klasszikus tévéműsorokat, amikről nem az ugrik be először, hogy zsinórban ledarálják a nézők az összes részt. De kiderült, hogy az úgynevezett binge watching (~darálás) egy vetélkedőre is éppúgy igaz lehet, mint egy sorozatra.

A Nailed It lényege, hogy két fix és egy vendégzsűri értékeli három teljesen amatőr rémisztő kreálmányait, amit sütés címen művelnek. Mindig olyan csodákat kell reprodukálniuk a versenyzőknek a tízezer dolláros nyereményért, ami már nagy sikert aratott a közösségi felületeken. És ahogy azt sejteni lehet, egy lávatortát nem olyan egyszerű legyártani, mint amennyire annak tűnik. A játékosok nagyjából egy b-kategóriás horrorfilm maszkmestereinek is elmennének, de legalább vállalják, hogy az Instagramon pörgő trendek nagyjából annyira tükrözik a valóságot, mint a Pinterest világa. Vagyis semennyire, egy kirakat az egész. Sose gondoltam volna, hogy dőlni lehet a röhögéstől egy Trump-torta miatt, de a Netflix ügyesen és nem először ült rá a megváltozott gasztrotartalom-fogyasztásra. Komolyabbnak ott van a Chef’s Table, ahol minden részben egy-egy híres séfet ismerhetünk meg, ha meg a inkább nevetnénk, akkor jöhet a Nailed It. Ráadásul még mindig jobb, ha sikertelen torzszülött sütik lepik el az internetet, mint ugyanolyan unikornisok.

Fotó: Netflix

(Kiemelt kép: Netflix)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.