Kultúra

A második világháború alatt lengyel hadifogolytáborok adtak otthont az olimpiáknak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 02. 26. 13:58

Az egyre gyengülő foglyok által szervezett eseményeket a német katonák is támogatták, de néhány sportot azért kivettek a programból.
Korábban a témában:

Az 1896-os athéni esemény óta négyévente megrendezett nyári olimpiai játékok történetét legalább minimálisan ismerők a címet látva már biztosan ingatják a fejüket, hiszen tudják: az első, illetve a második világháború is megzavarta az olimpiák rendjét: 1916-ban (Berlin), 1940-ben (kezdetben Tokió, később pedig Helsinki rendezte volna) és 1944-ben (London) is elmaradtak a játékok.

Ez így is történt, a második világháború éveiben azonban mégiscsak fellángolt néhány hétre az olimpia lángja: a Londonba tervezett 1944-es nyári játékok idején egy lengyel hadifogolytábor, a Dobiegniew (németül Woldenberg) mellett működő Oflag II-C tisztjei érezték úgy, szükségük van némi normaltásra a szörnyű hónapokban.

Az 1932-ben tízezer méteren aranyérmet szerző lengyel atléta, Janusz Kusocinski  emlékére megrendezett játékok ötletét meglepő módon a német katonák is támogatták, noha a vívó, rúdugró és gerelyhajító számokat, valamint az íjászversenyeket értelemszerűen nem engedélyezték.

A ma is létező sportágak mellett 1948-ig művészeti versenyeket is rendeztek az olimpiákon – úszósikerei után negyedszázaddal Hajós Alfréd is így gazdagodhatott újabb éremmel –, így a táborban az önjelölt szobrászok, festők és zeneszerzők is összemérhették a tudásukat.

Tudta, hogy Hajós Alfréd nem csak úszóként, hanem építészként is elismert volt?
Az első magyar olimpiai bajnok tucatnyi ismert épülettel gazdagította az országot, sőt, építészként is nyert olimpiát!

A foglyok még azt is elérték, hogy a tábori posta külön bélyegsorral adózzon a játékoknak. Ebből tizenhétezernél is többet gyártottak, így számos példányuk ma is felbukkan a gyűjtőknél:

A zárónapon kiadott példányok egyike – csak ezeken szerepelt ötkarikás pecsét – Fotó: Stamp Auction

 

A játéknak saját zászlaja is volt: a felesleges fehér lepedőkre került fel az öt földrészt (egy másik magyarázat szerint a sport öt alapelvét, a szenvedélyt, a hitet, a győzelmet, a munkaerkölcsöt és a sportszerűséget) szimbolizáló öt karika, a rendezés éve (44) valamint a Woldenberg II-C tábort jelentő W IIC rövidítés:

Fotó: Mental Floss

 

Az olimpia szellemisége ezekben a napokban újra felszínre tört: a német katonák igazi sportemberekként tisztelegtek a zászlók előtt, a közel hétezer fogoly közül 369 érezte úgy, hogy részt szeretne venni a kézilabda-, kosárlabda, sakk-, vagy épp bokszmeccseken.

A programfüzet címoldala / fotó: The Olympic Movement Remembered in the Polish Prisoner of War camps of 1944

 

A hiányos étkezés, illetve a rossz általános egészségi állapotukból adódó csonttörések miatt sokaknak azonban hamar véget értek a mérkőzések.

1940-ben is volt tábori olimpia, csak épp titokban

A Nürnberg közelében működött Stalag XIII-A foglyai már négy évvel korábban, 1940-ben is úgy érezték, saját olimpiai játékokat kell rendezniük. Az őrök tudta nélkül rendezett játékok zászlaja egy lengyel rab ingéből készültek, melyre zsírkrétával rajzolták fel az öt karikát, a textildarab alsó részére pedig Belgium, Franciaország, Jugoszlávia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország nemzeti színei kerültek:

Ezen az eseményen is a bokszmeccsekkel volt a legtöbb gond, hiszen a legyengült versenyzők számára túlságosan kimerítő és veszélyes volt végigküzdeni a meneteket.

A történetből 1979-ben Olimpiada ’40 címmel film (r.: Andrzej Kotkowski, a moziplakátot ld. fenn) is született.

A július 23. és augusztus 13. közt tartó játékokkal majdnem egyidőben – július 30. és augusztus 15. között – egy valamivel kisebb tábor, a Borne Sulinowo (német: Gross Born) mellett működött, szintén tiszteket őrző Oflag II-D is otthont adott egy hasonló versenynek. Itt is született olimpiai bélyeg, a győztesek pedig kartonpapírból készült érmeket kaptak.

A II-D játékainak tiszteletére összesen 15 ezer példányban kibocsátott tábori bélyeg / fotó: The Olympic Movement Remembered in the Polish Prisoner of War camps of 1944

 

De miért engedték a nácik, hogy a táboraikban ilyen eseményeket rendezzenek? A II-C, illetve a II-D jelű tábor nem a közkatonák, hanem a tisztek őrzőhelyéül szolgált. A foglyokat nem dolgoztatták, sőt, a II-C-ben színházbarakk is volt, melyben két rendező állította színpadra a klasszikus, vagy épp itt írt darabokat, vagy épp a szimfonikus zenekar adott elő egy versenyművet.

Ugyanitt nyolcvannál is több professzor vagy tanár is raboskodott, akik matematika, angol, francia, vagy épp jog- és filozófiaórákat tartottak a többieknek. Mindezek fényében a történet merőben más színt nyer, de azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a Harmadik Birodalom itt szolgáló katonái tisztelettel viseltettek a különböző katonai rendfokozatokat viselő ellenfeleik iránt.

Tornabemutató Woldenbergben

 

1945 januárjában mindkét tábor foglyait útnak indították az ország nyugati részébe, de a II-C-ből indulókat két nappal később felszabadították a szovjetek, a II-D-ben raboskodókat pedig új helyeiken, 1945 májusában engedték szabadon a megérkező brit katonák.

A tábori olimpiák nyomai jórészt eltűntek, ma már mindössze néhány fotó, illetve az 1974 óta a varsói Sport és Turizmus Múzeumában őrzött, a woldenbergi játékok egykori szervezője által adományozott túlélő zászló, valamint néhány megsárgult papírlap és bélyeg emlékeztet az eseményekre.

A The Olympic Idea transcending war (Iwona Grys, 1996), Sherwin Podolsky: The Olympic Movement Remembered in the Polish Prisoner of War camps of 1944, valamint a Mental Floss nyomán
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.