Belföld

Róluk szólt a 2014-es év

Róluk szólt a 2014-es év (Róluk szólt a 2014-es év, montázs, Falus, Vida, Gulyás)
Róluk szólt a 2014-es év (Róluk szólt a 2014-es év, montázs, Falus, Vida, Gulyás)

Számos új nevet tanulhattunk meg 2014-ben: egyesek művészi vagy közéleti teljesítményükkel, mások botrányaikkal szereztek országos ismertséget maguknak. Róluk beszéltünk a legtöbbet idén.

Gulyás Balázs 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 27 éves szociológus-közgazdász a 2014-es forró ősz kulcsfigurája volt. Októberben ő indította el a netadó elleni tüntetés-sorozatot: kétszer is sikerült impozáns tömeget megszerveznie a tervezett megszorító intézkedés ellen. Az ég felé fordított, világító mobilokkal demonstráló tömeg fotója bejárta a világsajtót. A tüntetések hatására Orbán Viktor végül el is állt az internetadó bevezetésétől.

Gulyás Balázs az MSZP-s Gurmai Zita fia, korábban kisebb párttisztségeket is vállalt, de 2014 augusztusában kilépett az MSZP-ből, magát függetlennek tartja. Ő az alapító-szerzője a Fideszfigyelő, a Tiltakozunk a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen és a Százezren az internetadó ellen nevű Facebook-oldalaknak, melyeken keresztül nagy tömegeket képes megszólítani és mozgósítani.

Vida Ildikó

Fotó: MTI / Soós Lajos

Idén ősszel ismerte meg a szélesebb nyilvánosság Vida Ildikót, a NAV elnökét is. Októberben ugyanis kiderült: korrupció vádjával az Egyesült Államok hat magyar állami tisztségviselőt tiltott ki a területéről, köztük őt. A botrány kipattanása után Vida előbb hetekig kerülte a sajtónyilvánosságot, majd a HírTV stábjával és Futó Barnabás ügyvéddel a nyílt utcán szólították le André Goodfriendet, az USA konzulátusának ügyvivőjét. A balul sikerült „lecsapásról” készült videó hamar az internetezők kedvence lett, lévén Vida egy mukkot nem értett az amerikai ügyvivő szavaiból és „tolmácsot kért”.

Vida Ildikó egyébként az első Orbán-kormány idején, 1999-ben Simicska Lajostól vette át az APEH vezetését, amely pozícióját egészen 2002-ig be is töltötte. A 2002 és 2010 közötti ellenéki éveket a Simicska érdekeltségében tartozó MAHIR jogtanácsosaként vészelte át, majd 2010-től, a Fidesz ismételt hatalomra jutásával került újra az adóhatóság élére. A legfrissebb hír Vidával kapcsolatban, hogy jó hírneve megsértéséért beperelte Goodfriendet és ötmillió forint sérelemdíjat vár az amerikai diplomatától.

Falus Ferenc

Fotó: Hír24/Neményi Márton

A most 64 éves orvos bár 2007 és 2010 között az ÁNTSZ vezetője volt, széles körű ismertségre mégis idén augusztusban tett szert, amikor a baloldali ellenzéki pártok benne vélték felfedezni Tarlós István lehetséges legyőzőjét és közös jelöltként elindították Budapest főpolgármesteri címéért. Falus Ferenc kampánya azonban bohózatba csapott át, jelöltségének egy hónapja alatt felhőtlen pillanatokkal ajándékozta meg a nagyérdeműt. Kezdetben volt a szürreális jegesvödrös videó, majd jött az interjú, amelyben egy nem túl okos állathoz hasonlította magát, aztán a megtámadott Ökotárs melletti tüntetés, ahol állítása szerint csak fagyizni volt az unokájával, végül a szabadvers, amelyben hatszor írta le: „Én vagyok az egyetlen”. Egy hónapos bénázását követően Falust visszaléptették és Bokros Lajos lett az új favorit, aki végül 30 százalékos eredményt hozott össze a baloldalnak.

Kovács Béla

Fotó: MTI

A Jobbik külpolitikusa is idén került reflektorfénybe, miután áprilisban az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentést tett ellene Oroszország javára folytatott kémkedés gyanújával. Az ügy miatt Kovács mentelmi jogának felfüggesztését kérte Polt Péter legfőbb ügyész. Augusztusban Ukrajna három évre kitiltotta a területéről, szeptemberben pedig az Index közölt terjedelmes tényfeltáró cikket, melyben filmbe illő részletek kerülnek elő Kovács Béla és felesége, Szvetlana Isztohin múltjából. Kovács a mai napig tagadja a kémvádat és lejárató akciónak tartja az ügyet.

Janiczak Dávid

Fotó: Neményi Márton

Sokakat meglepett, hogy a 34 ezer fős Ózd jobbikos polgármestert választott magának idén ősszel, a 27 éves Janiczak Dávid személyében. A fiatalember októberben először csak 66 szavazattal körözte le Fidesz-KDNP-s riválisát, Fürjes Pált, ám miután az megtámadta az eredményt, a novemberi megismételt választáson Janiczak már elsöprő győzelmet aratott: kis híján kétharmados szavazataránnyal lett Ózd polgármestere. Az ifjú városvezető a Hír24-nek adta első nagyinterjúját, amelyben mesélt jobbikos múltjáról, költészetéről, Roverjéről, valamint arról is: hogyan kíván rendet tenni Ózdon és mit venne át az érpataki modellből.

Simon Gábor


Fotó: Kummer János

A kormánypárti sajtó a választási kampány finisében robbantotta a bombát: a szocialista Simon Gábor 240 millió forint értékű valutát tart egy osztrák bankszámlán, ami nem szerepel a vagyonbevallásában. Simon azonnal lemondott párttagságáról és az MSZP-ben viselt tisztségeiről, ám azt állította: el tud számolni a személyéhez köthető összeggel. A politikust előzetes letartóztatásba helyezték, miután az ügyészség adócsalással és magánokirat-hamisítással vádolta meg. A sajtóban felmerült: Welsz Tamás vállalkozó egy bissau-guineai útlevelet is hamisíthatott Simonnak a pénzügyi tranzakcióihoz, ez azonban mindeddig nem került elő. Simon Gábor novemberben megtérítette az államnak okozott kárt: 128 millió forint adóhátralékot fizetett be.

Welsz Tamás

Fotó: Hír24

Rövid életű volt Welsz Tamás országos hírneve: a vállalkozó idén márciusban, 41 éves korában lett öngyilkos, alig néhány héttel a Simon Gábor-botrány kirobbanása után. Halálakor már nem csak a Simon-ügy és egy panamai csalás miatt kiadott Interpol-körözés nyomta a vállát: különösen nagy értékre elkövetett adócsalás miatt már a Fővárosi Törvényszéken is megvádolták. Sajtóinformációk szerint az elmúlt 10 év üzletelései után összesen 715 millió forintnyi adót nem fizetett meg az államnak. Ennek a büntetőügynek a tárgyalása áprilisban lett volna, azonban Welsz nem várta meg, míg teljesen összeomlik az élete: önkezűleg vetett véget annak.

Little G Weevil

Fotó: Louis Cahill

A Szűcs Gyula néven született 37 éves blues-zenész Amerikából tért haza szülőhazájába, hogy átvegye Geszti Péter zsűriző székét a magyar X-Faktorban. Zenészként korábban számos országban kipróbálta magát, de az USA-ban érte el legnagyobb eredményeit: tavaly megnyerte a rangos International Blues Challenge versenyt, harmadik önálló lemezét pedig Blues Music Award-ra jelölték. Az X-Faktor ideje alatt felesége és kisfia a tengerentúlról drukkolt neki.

Mondik Noémi

Fotó: Klinszky Gábor

A képzőművészeti egyetemet végzett grafikuslány a legpuritánabb Paint programmal készíti műveit, melyekben kíméletlen realisztikussággal mutatja be a magyar valóságot. Egyedi stílusú pixelrajzaiból már kiállítás is nyílt a Godot galériában, ám szélesebb körű ismertségre mégis akkor tett szert, amikor elvállalta egy online tehetségkutató zsürizését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik