Kultúra

“Eget rengető” felfedezés egy műgyűjteményben

Két ritka XVI. századi koreai festményt azonosított gyűjteményében a honolului szépművészeti múzeum, amelyek közül az egyiket "eget rengető" felfedezésnek nevezték az intézmény kurátorai.

A két kép közül az értékesebbik 1586-ból származik és egy pavilonban tanácskozó tudósokat, tavon úszó hajókat és oszlopszerű sziklafalakat ábrázol.

A festmény értéke abban rejlik, hogy mindössze néhány évvel a Koreai-félsziget elleni 1592 és 1596 között elkövetett japán invázió előtti időkből származik, ebből a korszakból nagyon kevés mű élte túl a háborút. Emellett a tudósok tanácskozásának ábrázolása egy külön műfajnak számít Koreában, a festményen található kalligráfia pedig egy híres koreai költő műve.

“Ez olyan, mintha egy elveszett Vermeer-festményt fedeztünk volna fel” – hangsúlyozta Shawn Eichmann, a múzeum kurátora.

A másik 16. századi kép egy kínai filozófust ábrázol, és mivel jó állapotban maradt fenn, már ki is állították a múzeumban. A tudósok tanácskozását ábrázoló festményt a remények szerint Dél-Koreába küldik restaurálásra.

A művek Richard Douglas Lane néhai amerikai műkincsgyűjtő és -kereskedő személyes gyűjteményéből származnak, amelyet a honolului szépművészeti múzeum mindössze 26 ezer dollárért (5,8 millió forintért) vásárolt meg 2003-ban, Lane halála után. Mivel a 20 ezer darabból álló gyűjtemény nem volt katalogizálva, akkor még nem lehetett tudni, hogy milyen értékeket rejt, a művek azonosításán egy évtizede dolgoznak a múzeumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik