Kultúra

Süssünk-főzzünk regényből!

papp-diana(960x640).jpg (papp diána, )
papp-diana(960x640).jpg (papp diána, )

Papp Diána Szerdán habcsók című könyve után a Bodza bisztrót sem lehet nyálcsorgatás nélkül megúszni. Ne csodálkozzunk, ha a bájos történetet olvasva hirtelen fakanálért kapkodunk, hogy kipróbáljuk a sztoriba ágyazott tucatnyi receptet. Ám attól se riadjunk meg, ha hirtelen egy lökést érzünk, és meglépjük a már régen halogatott tervünket.

„Cukrászdában dolgozom, de már régóta fontolgatom, hogy kilépek, és most, a könyvet elolvasva erre az elhatározásra jutottam. Úgy döntöttem, belevágok egy önálló vállalkozásba, amelynek, akárcsak a könyvben szereplő étteremnek, Bodza bisztró lesz a neve” – ez nem egy könyvrészlet, csupán egy olvasói levél, amelyet Papp Diána kapott a Bodza Bisztró című regényének megjelenését követően. Az újságíróból, magazinszerkesztőből avanzsált írónő korántsem számított arra, hogy sok olvasójának tényleg valódi lökést ad a könyv főszereplőnőjének, Kulcsár Petrának a sorsdöntő elhatározása. Főhőse, a multinál dolgozó harmincas lány a huszonéves budapesti fiatalok bulikkal teli életét élte, míg egy megörökölt, bükki faluban lévő, lepukkant étterem, no, meg egy egyszerű, márkás autó és penthouse lakás nélküli, anyjával élő vidéki srác fel nem forgatja az életét.

Ne padlógázzal!

„Arra törekedtem, hogy bemutassam ezt a Facebook-generációt, azokat a mai harmincasokat, akik a közösségi oldalon élik az életüket, állandó pörgés jellemzi őket, s szinte megőrülnek, ha nincs egy napra valamilyen programjuk. Félnek, nehogy lemaradjanak valamiről” – magyarázta a Hír24-nek Papp Diána, aki korántsem ítéli el ezt a generációt. „Én is közéjük tartozom, ugyan nem vagyok függő, de nagyon szívesen pörgetem le az üzenőfalamat, és úgy nézem, akár egy híroldalt, mert az ismerőseim csupa olyan dolgot posztolnak ki, ami vagy szórakoztat, vagy pedig hasznos. Sokszor innen értesülök kiállításokról, koncertekről. Ugyan ez az egész „fészbukozás” új impulzusokat ad, de közben érzem, hogy nagyon fárasztó folyamatosan „képben lenni” – jegyezte meg.

Véleménye szerint ez a magatartás abszolút a kor szülöttje, de úgy véli, már nem sokáig lehet bírni: az embereken már látszódik a lelassulás iránti igény (például piacra járnak a fővárosban, autóról biciklire váltanak, egyre több fővárosi költözik vidékre), még ha közben továbbra is tekergetik az iPhone-jukat. Főhősünkön, Petrán keresztül pedig arra igyekezett rávilágítani, hogy akár ebből a felfokozott életből is lehet még lenyugodott élet, a drasztikus váltásra, azaz a padlógázból való lelassításra pedig mindenki képes. Csupán elhatározás kérdése.

Kezünkben a döntés

„A regény mondanivalója hasonló, mint az előzőben: ha valaki nem érzi jól magát a munkájában, párkapcsolatában, nyugodtan váltson! Ne féljen az ismeretlentől, lesz ami, lesz” – hangsúlyozza a Nők Lapja vezető szerkesztője. Mint mondta, a könyvében igyekezett jelezni, hogy egyáltalán nem rózsás az élet a vidéken akkor, ha valaki otthagyja a jól fizető állását és a fővárost, ám van remény arra, hogy a nulláról indulásból mégis kisülhet valami jó.

Ami pedig a párkapcsolati részt illeti, a szerző itt is igyekezett a sztoriba szőtt, jó tanácsokkal ellátni ezt a generációt. Papp Diána ugyanis úgy véli, minden lány keresi az anyja által megmondott igazit (legyen jó anyagi hátterű, jó családból való, stb.), a szülő nyilván csak azért mondja, hogy jó legyen a gyerekének, de közben beülteti a fejébe ezeket az irreális elvárásokat. „A multiknál dolgozó fiatal nők, akik kétségbeesve keresik a párjukat, emiatt nem biztos, hogy megtalálják. A férfi főszereplőt, Palit ezért is igyekeztem egyszerűvé tenni, hogy látszódjon: aki nem jutott magasra, nem büszkélkedik X számú diplomával és márkás autóval, az előítéletek ellenére mégis ideális társa lehet valakinek” – mutat rá Papp Diána, akinek a harmadik regényét már tavasszal kézbe vehetjük. Őt ismerve pedig nem kell attól tartanunk, hogy ínycsiklandozó fogások nélkül maradunk.

Íme, Papp Diána két kedvenc receptje a regényből:

Thai sült rizs csirkmellel

„Zsuzsi a thai sült rizs akarta megtanulni. A főtt rizs előző napról maradt a hűtőben, és ez így volt a legideálisabb, hiszen a jó sült rizshez kihűlt, száraz rizsre van szükség. Pali elővette a kedvenc wokját, ami már nagyon a szívéhez nőtt, és soha, de soha nem érte mosogatószer. Mindent előkészített. Felkarikázott egy csokor újhagymát. A zöldjét is felszeletelte, de azt egyelőre különtette. Összezúzott öt gerezd fokhagymát, felszeletelt és kimagozott egy paradicsomot. A paradicsom húsát kis csíkokra vágta. Apró tálkákba halmozta a hagymát, a zöldjét, a fokhagymát, a paradicsomot. Egy ötödik tálkába kevés cukrot készített ki. A hatodikba szójaszósz, a hetedikbe halszósz, a nyolcadikba egy felvert tojás került. Odatett egy lime-ot is félbevágva, és felkarikázott egy kis csilipaprikát.

Pali azért készített elő mindent ilyen alaposan, mert a wokban való hirtelen sütésnél mindig készenlétben kell állni, ezt majd Zsuzsi is megtapasztalja. A csirkemelleket vékony csíkokra vágta és a wokban olajon előre megpirította, majd félretette. Még öntött olajat a wokba, felforrósította, majd belekerült a tojást. Mivel az ilyen magas hőfokon azonnal elkezd habosodni és sülni, Pali már egyből öntötte is rá a hagymát. Sütés közben fakanállal szaggatta szét a tojást, és közben keverte-rázogatta a hagymát. A megpirított csirkét visszatette a wokba, majd egyből öntötte hozzá a paradicsomot, úgy hogy a keverést, rázogatást nem hagyta abba. Ezután következett a fokhagyma. A különböző hozzávalók beleöntése előtt alig párat kavart az ételen. Végre belekerülhetett a csili, és utána már jöhetett a rizs is. Alaposan elkeverte, a wok aljához tapasztva az ételt, hogy jól átsüljön. Ezután beleöntötte a szójaszószt, az újhagyma zöldjét. A szintén sós halszósz, és a lime a legvégén került bele.”

Ragus-kacsamájas muffin

„A főétel ragus-kacsamájas muffin lett. Petra győzködte Palit, hogy még valamit főzzenek, de végül elhitte a fiúnak, hogy ha ezt a muffint a leves után valaki megeszi, már nem lesz ereje, kedve több fogáshoz. Pali a bolognai raguhoz kevés olivaolajon megpárolta a hagymát, agerezd fokhagymát, a kockákra vágott sárgarépát és zellerszárat. A darált marhahúst két kanál sűrített paradicsommal ezen az alapon kezdte el pirítani. Sózta, borsozta, majd mikor megpirult, felengedte kevés vörösborral, és paradicsompürével. Lefedve, lassú tűzön két órát főzte. Addigra pont olyan sűrű lett, mint ahogyan elképzelte.

A leveles tésztát kinyújtotta, és egy nagyobb bögrével kiszaggatta. A kivajazott muffinformákba simította a kerek tésztadarabokat. A ragut belekanalazta, majd egy-egy kanál besamelmártást tett minden mélyedésbe. Ezután már csak a kacsamáj volt hátra. Zsályás vajon pirította meg a májat. A kész májat szétnyomkodta, sózta, borsozta és ebből tett a besamel tetejére. A leveles tészta maradékából egy kisebb pohárral „muffinfedeleket” szaggatott, majd felvert egy tojást, és ezzel rögzítette, egy ecset segítségével a tésztákat egymáshoz. A tészta tetejét sem feledte, hogy sütés után szép fényes húsos muffinokat kapjon.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik