Nagyvilág

Még a „mamipornót” is legyűrte bin Laden

konyv(960x640).jpg (könyv, )
konyv(960x640).jpg (könyv, )

A terroristavezér kivégzését részletező könyv, amely már hetekkel a megjelenése előtt vezette az amerikai sikerlistákat, hozzánk is befutott. A bin Laden megöléséről szóló leghitelesebb beszámoló a jövő héten kerül a boltokba.

Volt nála fegyver, és tűzharc alakult ki; fegyvertelen volt, de ellenállást tanúsított; éppen nyúlt az AK-47-ese felé, amikor lövést kapott; élve fogták el, majd később megölték – az al-Kaida vezetőjének a megöléséről már a 2011. május 2-i likvidálása után számtalan találgatás kapott szárnyra. Ám ezúttal a leghitelesebb verziót ismerhetjük meg, mégpedig a kivégzésében résztvevő kommandós szemszögéből.

Egyből lelepleződött

Az eredetileg a 9/11-es terrortámadások évfordulójára, szeptember 11-re tervezték A Bin Laden akció – Így végeztük ki a terroristavezért – A kommandós beszámolója című könyv megjelenését, ám végül jóval előtte, már szeptember 4-én debütált. A megjelenésekor pedig rögtön az Amazon.com és a New York Times nyomtatott és e-book bestseller listáján az első helyén nyitott, letaszítva a trónról a „mamipornóként” emlegetett trilógiát, A szürke ötven árnyalatát, amely egész nyáron kisajátította a toplistákat.

A jelenleg is az amerikai sikerlisták élén álló könyvet egy volt tengerészgyalogos jegyzi. Hiába írta álnéven (Mark Owen) a művet, a Fox News amerikai tévécsatorna villámgyorsan kiderítette, hogy a szerző valójában a 36 éves Matt Bissonnette, aki több mint 10 évet töltött el a világ legjobban kiképzett elit alakulatában, a Navy SEAL-nél.

Ő másképp emlékszik

„A mai napig hibásan él a köztudatban bin Laden megölésének története. (…) Úgy éreztem, valakinek el kell mesélnie az esemény valódi történetét. Számomra ez a história nem pusztán magáról a bevetésről szól, sokkal inkább azokról a férfiakról az alakulatnál, akik hajlandók szembeszállni a gonosszal, és mindent feláldoznak a hivatásukért. Ők azok, akik megérdemlik, hogy valaki elmondja az eseményeket, méghozzá olyan pontosan, amilyen pontosan csak lehet” – indokolja az akció után leszerelt Owen, miért is döntött a könyv megírása mellett.

Bár a kötet első oldalain egyből a bin Laden-küldetésbe csöppenünk bele – a tengerészgyalogos és SEAL-es társai éppen a terroristavezér abbottabadi háza felé tartanak helikopterrel –, a rajtaütés pillanatait azonban csak jó 300 oldallal később „élhetjük át”. Owentől ugyanis egy alapos, életrajzi elemekkel teletűzdelt beszámolót kapunk a SEAL elitegységről.

Kik ők? Hogyan lehet bekerülni közéjük? Mennyire kőkemény a kiképzés? Miként készülnek fel egy-egy műveletre? Hogyan élnek az elitkommandósok két bevetés között? Aki kedvelte az Act of Valor, vagy A különleges kommandó, netán a G.I. Jane filmeket, vagy rajong a hadászat, a fegyverek és a forró akciók iránt, akkor ezek a fejezetek igazi csemegét kínálnak a számára, hiszen ritkán adódik, hogy egy bennfentes kalauzoljon végig a világ egyik legjobb különleges alakulatában.

Bin Laden abbottabadi háza – Fotó: AFP

Kiderül, ellenállt-e bin Laden

Számos – iraki, afganisztáni és afrikai – bevetés után 2011 tavaszán Owent beválogatták a terroristavezért likvidálására szervezett kommandós csapatba, amelyet egy harci kutya is erősített. Mint a visszaemlékezésből kiderül, heteken keresztül egy észak-karolinai katonai bázison gyakorlatoztak az elitkatonák. Már álmukból felkeltve is kívülről fújták a bin Laden objektumába való behatolás menetét, hiszen nemcsak minden részletre kiterjedő makett, műholdas képek, valamint drónok által készített videofelvételek alapján készülhettek fel (hála a CIA alapos felderítő tevékenységének), hanem egy, az eredetileg megszólalásig hasonlító gyakorlóépületen is tréningezhettek.

„A bázis építészei fákat ültettek, árkot ástak a gyakorlóobjektum körül, és még virágföldet is odaszállítottak, hogy a pakisztáni épület körül lévő krumpliföldeket szimulálják. Néhány kísérlet után megkérdeztük, hogy nem tudnának-e építeni egy második emeleti erkélyt, és odább rakni a kapukat, hogy jobban hasonlítson a terep az eredetire. A következő próba előtt elvégezték a változtatásokat” – jegyzi meg az egykori SEAL-es, aki egész pályafutása alatt egy olyan kaliberű megbízatásra várt, mint a kommandós zsargonban csak „UBL”-ként (Usama Bin Laden rövidítve) emlegetett terroristavezér elfogása.

Részlet a National Geographic csatorna Oszama bin Laden megölését feldolgozó filmjéből – Fotó: AFP

Miután Washington zöld utat adott az akciónak, az elitcsapat már vette is az irányt Pakisztán felé, mi pedig ismét az Owenéket szállító, majd később lezuhanó Black Hawk helikopterben találjuk magunkat. A SEAL-es szerző annyira részletesen írja le, mi is történt a mindössze fél óráig tartó akció során, hogy miközben olvassuk, szinte halljuk a kommandós szuszogását, bin Laden feleségeinek sikongatását, látjuk magunk előtt a fegyverek piros lézerirányzékait, a kibontakozó tűzharcokat, majd a véres lépcsőfordulókat.

S milyen titkokat rejt a 3. emelet, ahol Oszama bin Laden végül halálos lövést kapott? Miért ült Owen kommandóstársa az al-Kaida-vezér hulláján visszafele, a helikopteren? A jövő héten megjelenő könyvből mindenre fény derül. Mindenesetre Owen „coming out”-ja övön aluli ütésként érte az Egyesült Államok elnökét, s magyarázkodásra kényszerítette bin Laden ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik