Élet-Stílus

Amiket eddig eltitkoltak a luxusszállodák

Romantika, izgalom, Keresztapa-szerű üzletelgetés, szexuális perverziók, no meg sok-sok sztár. Ez nem egy hollywoodi szuperprodukció tőmondatban, hanem egy letehetetlen könyvújdonság, amely a luxushotelek világába csábít.

A luxusszállodák miliője mindig is mozgatta az emberek fantáziáját. Készült róla tündérmese (Álmomban már láttalak c. romantikus film), történt ott gyilkosság (Agatha Christie: Bertram Szálló), látott vad bulikat (Legénybúcsú c. vígjáték) – hogy csak párat említsünk, ahol a főszereplő nem volt más, mint egy többcsillagos szálloda. Legutóbb pedig a volt IMF-vezér, Dominique Strauss-Kahn nemi erőszak kísérlete, valamint prostituált ügye miatt került előtérbe a luxushotelek és a szobalányok világa.

Sajátságos univerzum

Egy frissen megjelent könyv (Kordos Szabolcs: Luxushotel, Hungary c.) révén immár a budapesti ötcsillagos hotelek miliőjéről is lehull a lepel, Kordos Szabolcs ugyanis feltérképezte a hazai luxusszállodák diszkrét és zárt világát. „Mindig is érdekelt a luxusszállodák világa, amelyben nagyon sokféle lehetőség lapul. Minél jobban beleástam magamat, annál inkább lenyűgözött ez a világ” – nyilatkozta a szerző a Hír24-nek. A könyv apropója korántsem rossz szállodai élményekből született „lehúzásképpen”, Kordos Szabolcsnak – mint bevallotta – egyáltalán nem volt rossz tapasztalata ötcsillagos szállóvendégként.

A sztorikkal teli (körülbelül 30 fejezetre tagolódó) mű, amelyben a takarítónőktől kezdve a recepcióson át egészen a VIP-vendégekkel kokettáló személyügyi menedzserig mindenki megszólal, 8 hónap kutatási anyagát öleli fel. Kordos Szabolcs a beépülésnek sokkal hatékonyabb infószerzési módját választotta: beszélgetésre bírta a kasztrendszerbe tagozódó ötcsillagos hotelvilág szereplőit, olyanokat, akik 20-30 éve benne vannak, így teljesen átlátják a rendszert.

Legyen szó akár a prostituáltak beszerzéséről és a szállodába való becsempészéséről, a felszolgált italokkal való komoly bizniszelésről, a balhés VIP-vendégek elcsitításáról, az elnöki lakosztályok kulisszatitkairól, vagy éppen a szamárlépcsőn való felfelé jutásról – számos megdöbbentő, izgalmas, eddig eltussolt tényre, sztorira derül fény. „Közösségi, jó dumájú emberek, akiknek a munkáját áthatja a fegyelem, mindent megtesznek a vendégnek, de mindemellett ott vannak a napi stiklik, trükközések” – jellemzi a szerző a megszólaló Ritákat, Gáborokat, Attilákat, Anettek és Lászlókat.

Valóra vált a Micsoda nő!

Aki azt hiszi, hogy a könyv valójában egy leleplező mű, amely többek mocskos magánéletét akarja kiteregetni, mondván mit is művel titkon – főnöke, családja, kollégái tudta nélkül – a luxushotelek berkeiben, az nagyon téved. Nem tudjuk meg, ki az a magyar politikus, aki végül elvett egy luxusprostituáltat, akinek korábban a szolgáltatásait élvezte (akárcsak a Micsoda nő! című filmben Richard Gere). Csak találgathatjuk annak a magyar származású pénzügyi mogulnak a nevét is, akit csak „trükkös csokitolvajként” emlegetnek a szállodai körökben. Sőt arra az orosz gengszterre sem mutogat ujjal a szerző, aki lezáratta az egyik fővárosi luxusszálloda medencéjét, hogy egyedül tempózhasson.

„A könyv sokak bukását okozhatja, ha név szerint lennének megemlítve az ominózus szállóvendégek” – állítja Kordos Szabolcs, aki nem csak diszkrécióból nem említi név szerint a szereplőket (kivéve az olyan celebeket, mint Gérard Depardieau, Madonna, Amy Winehouse, Michael Jackson vagy éppen Santana). Célja nem a leleplezés volt, inkább egyfajta emlékművet szeretett volna állítani az ötcsillagos szállodavilág dolgozóinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik