Kultúra

Fiatal művészek, banki támogatással

A pályakezdő képzőművészeket támogató és a kortárs magyar műtárgypiacot élénkítő programot hirdetett az UniCredit Bank.

A 230 darabos műgyűjteménnyel rendelkező pénzintézet több úton is igyekszik a közeljövőben javítani a hazai kortárs művészet helyzetét az UniCredit Tehetségprogrammal – mondta el a kezdeményezéshez kapcsolódó sajtótájékoztatón a bank kommunikációs igazgatója, Sipos József és a program kurátora, Giró-Szász Krisztina. Sipos József úgy fogalmazott: teendők szempontjából ezen a téren lényegében ugyanaz a helyzet, mint a gazdaságban, vagyis ki kell vívni a nemzetközi elismertséget, és erősíteni kell a hazai kezdeményezéseket. Ezzel összhangban a bank bemutatja már meglévő kollekcióját, tovább bővíti azt fiatal alkotók munkáival, és a határon túli ismertség növelésére egy többnyelvű katalógust is kiad.

A program indító eseményeként 2012. február 14. és 28. között kiállítás nyílik a pénzintézet birtokában lévő alkotásokból a Kieselbach Galériában, ahol egyes műveket meg is lehet majd vásárolni, egyúttal pedig megjelenik a gyűjteményt bemutató kiadvány, és meghirdetnek egy ösztöndíj-pályázatot is. A programra a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Budapesti Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a határon túlról a Kolozsvári Művészeti Egyetem 23 és 33 év közötti hallgatói és végzett diákja jelentkezhetnek.

A pályamunkákat májusban öttagú kuratórium bírálja el, melyet Giró-Szász Krisztina és Sipos József mellett Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Einspach Gábor igazságügyi szakértő, az Artmagazin kiadója és Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője alkot. A jelentkezők közül hárman féléves – havi 120, 100, illetve 80 ezer forintos – ösztöndíjban részesülnek, majd műveikből kamarakiállítást szervez és egy-egy darabot gyűjteménye számára meg is vásárol a bank. További tíz pályázótól szintén alkotást vesz a pénzintézet.

A sajtótájékoztatón Giró-Szász Krisztina hangsúlyozta: a kortárs művészet támogatása és népszerűsítése azért is fontos, mert ezek az alkotások a jelen értelmezéséhez segítenek hozzá. Sipos József hozzátette: a többéves előkészítő munka után született kezdeményezés nem egyszeri esemény, hanem a következő években terveik szerint folyamatosan bővülő program lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik