Kultúra

Kevés kisebbségi kap csillagot a hollywoodi Hírességek Sétányán

Alig kapnak csillagokat a kisebbségekhez tartozó sztárok a Hollywood Walk of Fame-en – állapította meg egy vizsgálat.

A híres sétányon eddig összesen 2354 neves személyiségről emlékeztek meg, ennek a körnek 3,4 százaléka latin-amerikai vagy spanyol, 5,1 százaléka afroamerikai és 0,4 százaléka ázsiai, miközben az USA népességében ezeknek a csoportoknak 16, 13 és 5 százalék az arányuk – írja a CNN. A csillagokkal foglalkozó bizottság vezetője azt állítja: igyekeznek odafigyelni arra, hogy egyenlő arányban kerüljenek be a mozivilág, a tévé, a rádió, a zene és a színházi élet sztárjai, valamint a nők és férfiak, továbbá természetesen a kisebbségeket is biztatják, hogy jelentkezzenek, de az eredmények ezt nem igazolják – bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az arányok egyértelműen javuló tendenciát mutatnak.

Szakértők szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a Walk of Fame-re való bekerüléshez valakinek neveznie kell az adott sztárt, és a csillagért ki kell fizetni 30 000 dollárt is. Így ugyanis egyfajta marketingeszközzé vált az egész procedúra: bár rajongói klubok is szoktak indítványozni, gyakori, hogy a sztár lemezkiadója vagy produkciós cége teszi ezt meg annak érdekében, hogy egy megjelenés előtt álló album vagy film reklámozását segítse. Természetesen a nevezéseket szakmai zsűri vizsgálja, és szigorú szempontok alapján választják ki közülük azt a húszat, amelyeket aztán csillagra is váltanak, tehát nem egyszerű promócióról van szó, de a jelölések így is, úgy is tükrözik mind a hollywoodi erőviszonyokat, mind pedig a közönség ízlését.

Az elemzők szerint ezt bizonyítja az is, hogy az utóbbi időben a latin-amerikaiaknak adott csillagok száma jelentősen megnőtt (a mai napon például első kolumbiaiként Shakirát tüntették ki) – az USA tavalyi népszámlálásán ugyanis a latin-amerikaiak aránya a történelemben először meghaladta a feketékét, a szórakoztatóipar pedig keresi ennek a növekvő közönségrétegnek a kegyeit. „Ezeket az embereket többek közt úgy lehet a mozikba és a koncertekre csábítani, ha latin-amerikai sztárok kapnak csillagot” – mondta Steven Ross történész, hozzátéve: Hollywood a közép- és dél-amerikai piacokra is gondol.

A tudós a CNN kérdésére úgy fogalmazott: Hollywood a nagyközönségnek termel, egész története erről szól, a kisebbségek eddigi alacsony aránya tehát azt jelezte, hogy a publikum nagy része fehér volt. Ha viszont az arányok változnak, az meglátszik a Walk of Fame-en is, vagy ahogy Ross mondja: „Egyszerű az egész – minél nagyobb a kisebbségi közönség, annál több lesz a kisebbségekhez tartozóknak kiosztott csillag is.”

Néhány érdekesség a Hírességek Sétányáról
Nem mindenki akar ott lenni. Mivel a nevezetteknek el kell fogadniuk a jelölést ahhoz, hogy érvényes legyen, ha valaki nem akar ott lenni, az nem is kaphat csillagot. Így döntött például Julia Roberts és Clint Eastwood is, George Clooney-nak pedig azért nincs csillaga, mert nem akart megjelenni az avatási ceremónián, ami szintén feltétel.
Néha elrontják a táblákat. Az évek során többek nevét is elírták: így járt például Julia Louis-Dreyfus, aki Julia Luis Dreyfus lett, és Dick Van Dyke is, aki Vandyke-ként vonult be a kiválasztottak köré. A hibákat természetesen javítják, de két csillag még mindig pontatlan: Lotte Lehman operaénekesnő Lottie-ként, az első King Kong-film író-rendezője, Merian C. Cooper pedig Meriamként szerepel.
Két csillag nincs meg. A Los Angeles Times munkatársai bejárták és lefotózták az egész Walk of Fame-et, de Richard Crooks egyetlen és Geraldine Farrar egyik csillagát sehol nem találták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik