Kultúra

Nem érdeklik az e-könyvek a magyarokat

A kiadók szerint néhány éven belül radikális változást hozhat az e-olvasók és az okostelefonok terjedése.

A könyvszakma hatalmas változás előtt áll – nyilatkozta a hétvégi könyvfesztiválon Weiler Péter, az E-könyv Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint elképzelhető, hogy öt éven belül a könyvek felét elektronikus hordozókon olvassák majd az emberek. Szerinte az okostelefonok árának csökkenése és a táblagépek megjelenése gyökeresen át fogja alakítani az olvasói szokásokat. Magyarországon az e-könyv forgalom a 61.5 milliárd forintos teljes könyvpiacnak egyelőre csupán 0,5 százalékát adja.

“Két-három éven belül a Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban zajló változások Magyarországra is elérnek.”, mondta Weiler Péter. Az igazgató úgy véli, az e-könyvek terjedése megállíthatatlan, és ha ezt a piac hazai szereplői nem ismerik fel, akkor radikálisan megnőhet az illegális letöltések száma. A torrentoldalakon ma már harmincezernél több illegálisan letölthető kötet található, és nemcsak klasszikusok, hanem a kiadók legfrissebb kötetei is.

“Nem tenne jót a hazai könyvszakmának az sem, ha egy külföldi nagy versenytárs jelenne meg piacon, gondoljunk csak a Google-ra vagy az Amazonra. Ha mi lassan jutunk friss tartalomhoz és nem tudunk megerősödni, akkor könnyen egy nemzetközi multi markába kerülhet a magyar könyvkereskedelem.”

Kocsis András Sándor, a Kossuth kiadó vezetője szerint a törvényhozók nem gondolták át alaposan a könyvek ÁFA-tartalmát szabályozó passzusokat. “Ha egy floppyn vagy pendrive-on árulnánk az e-könyveket, akkor csak öt százalék áfát kellene fizetni utána. Ha letöltik, akkor már 25 százalék, csak azért, mert az már úgymond szolgáltatásnak minősül” – magyarázta.

AJÁNLOTT LINK:
Minimális a magyarok érdeklődése az e-könyvek iránt (SG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik