Tech

Továbbra is bizonytalan az e-könyvek sorsa Magyarországon

Ezek a kiadványok sem olcsóbbak ugyanis annyival, hogy megérné virtuális könyvtárra váltani.

Tavaly az Országgyűlés megszavazta, hogy 2011. január 1-jétől a hangoskönyvek és a letölthető e-könyvek a jelenlegi 25 százalékos adókulcsból – a hagyományos könyvekhez hasonlóan – a kedvezményes 5 százalékos kulcsba kerülnek. Mindenki azt várta, hogy januártól valóban megéri majd az internetről vásárolni, és beruházni a több tízezer forintos e-könyv olvasókba.

Ez a 21. századi megoldás azonban valami oknál fogva nem terjedhet el Magyarországon, mert a törvénymódosítás szövege szerint csak az számít könyvnek, amit valamilyen fizikai adathordozón, például CD-n vagy memóriakártyán árulnak.

Ezek alapján nem csoda, hogy a könyvek hagyományos és elektronikus változatai között legtöbbször kevesebb mint ezer forint a különbség.

Az Európai Unió forgalmi adóról szóló zöld könyvében is elismerik, hogy a tagállamokon belül vannak még anomáliák, de ajánlásuk szerint csak azt a lehetőséget tartják elfogadhatónak, ahol a kultúra hagyományos és elektronikus közvetítő eszközei is egyenrangúnak számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik