Kultúra

Kína: a külföld ne avatkozzon bele Aj Vej-vej ügyébe

A nemzetközi hírű avantgárd művészt, Aj Vej-vejt (Ai Weiwei) állítólag gazdasági bűncselekmény gyanúsítottjaként tartják őrizetben.

Aj ellen rendőrségi nyomozás folyik – erősítette meg Hung Lej (Hong Lei), a kínai külügyminisztérium szóvivője, aki biztosította az újságírókat arról, hogy az ügyben a törvényeknek megfelelően fognak eljárni. Hung aláhúzta: az ügynek semmi köze az emberi jogokhoz, vagy a szabad véleménynyilvánításhoz, más országoknak pedig nincs joguk a beavatkozásra.

A szóvivő a zsúfolásig megtelt külügyminisztériumi teremben elhangzott kérdésekre ugyanakkor nem közölt közelebbi részleteket a gyanú szerinti “gazdasági bűncselekményről”. A Hszinhua hírügynökség korábbi, helyi idő szerint csütörtökön nem sokkal nulla óra után kiadott egymondatos híre is csupán a vizsgálat tényét ismertette.

Korábban az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, az Európai Unió és Ausztrália is tiltakozott az ismert művész őrizetbe vétele ellen, miután vasárnap a pekingi repülőtérről elvezették, és azóta nem adtak hírt róla. Aj sajtójelentések szerint Hongkong érintésével Tajvanba készült.

A hatalmat éles szavakkal bíráló, külföldön gyakran idézett művész sokszor hozta már zavarba a kínai politikai vezetést, s több megnyilatkozásában utalt arra: könnyen lehet, hogy a hatóságok megelégelik egyszer nyers modorát és kíméletlen kritikáját.

A Global Times című napilap szerdai kommentárjában öntörvényű, meglepő beszédekkel és viselkedéssel jellemzi Ajt, aki szeret olyat tenni, amitől mások ódzkodnak, és mint aki közel került a kínai törvények “vörös vonalához”. “A törvény – csak azért, mert a nyugati média bírál – nem hajlik meg az öntörvényű ellenzékiek előtt” – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik