Kultúra

A tévében: izgalmak a focitól kezdve a rablógyilkosságig

A most még Magyar Köztársaságot egy futballista és egy rablógyilkosság képviseli, a világ többi helyét pedig női sorsok, hajsza és a Gáza-övezet.

Mi, pesszimista magyarok sosem vesszük észre a jó dolgokat, hogy pl. a magyar válogatott immár a 36. a világranglistán, amire 19 éve nem volt példa – a rendszerváltás idején álltunk ilyen jól. Van még érdekelt magyar futballista az európai kupákban, pedig mindenütt komolyra fordultak a dolgok, Dzsudzsák Balázs és a PSV előtt most egy jó nagy falat, a skót Glasgow Rangers tornyosul, már a nyolcaddöntőben járunk. Az első meccs Eindhovenben lesz, itt kéne jó nagy előnyt összeszedni, lehetőleg Dzsudzsák mesterhármasával, ha lehet kérni, de az sem baj, ha Balázs végig reklamál, és csípőre tett kézzel áll a kezdőkörben, ám a csapat 5-0-ra nyer – bár ennek kis esélyét látom. A tények és izgalmak 18:45-től a Story4-en következnek.

További izgalmak várhatóak a Duna TV-n, ahol a Magyar elsők sorozatban egy különleges prototípust láthatunk: az első magyar ujjlenyomatot. Az apropója nem túl vidám: ismeretlenek a dánosi csárdában 1907-ben négy embert, a korcsmárost, a feleségét, a lányát és egy alkalmazottat brutálisan meggyilkoltak, majd kirabolták és felgyújtották az épületet. A folytatás sem szebb, ugyanis a nyomozó csendőrség lassan haladt, nem voltak eredményei, a közhangulat pedig egyre inkább a vándorcigányokat vádolta a szörnyű tett elkövetésével. Felheccelt, rasszista közhangulat, eredménykényszer alatt dolgozó hatóság – az ilyesmi nem szokott jóra vezetni. A történet részletei és vége és az első magyar ujjlenyomat története 20:35-től ismerhető meg.

Van, ahol most sem jobb a helyzet, mint a kora 20. századi magyar vidéken – Gáza nyomorgó kis enklávé Izraelben, a nemzetközi blokád mellett nemzetközi segélyekkel. A Hamasz fennhatósága alatt álló területen zajló életről Rasgid Masharawi csinált filmet Haifa – az élet címmel, a címszereplő nem az izraeli város, hanem az onnan származó bolond, aki szakadt uniformisban rója Gáza utcáit. A hangosan nevető férfi által ismerhetjük meg, milyen is az élet egy reménytelen vidéken. A film 21:00-tól látható a Duna II. Autonómián.

Andrew Davistől nemrég láthattuk A tökéletes gyilkosság című filmet, most pedig a Kereszttűzben következik. Egy őrmesternek egy foglyot kell magával vinnie Németországból Amerikába, ám az megszökik, így az őrmester utánaered – kiderül azonban, hogy a fogoly mögött komolyabb erők állnak. A főszereplők tekintetében Davis ennél az 1989-es produkciónál sem adta alább Gene Hackmannél, Joanna Cassidynél vagy Tommy Lee Jonesnál. Aki Gáza helyett más izgalmakra vágyik, 21:00-kor kapcsoljon a Filmmúzeumra.

Végül némi lelkizés, dráma, életproblémák: Helen Hunt hozta össze rendezői, írói, produceri és főszereplői posztokon az Amikor minden változik (angol eredetiben És akkor rám talált) című filmet, amely egy 39 éves tanárnő kríziseivel foglalkozik, akihez épp beállít harsány, modoros anyja (Bette Midler), és megismerkedik egyik tanítványa apjával (Colin Firth). Érzékeny, női film a TV2-n 21:25-től.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik