Kultúra

A tévében: férfiak, nők, baglyok

Egykor férfiak voltak, most valami mások, vietnami veteránok, visszavonuló bluesénekesek; egykor nők voltak, ma magányos közjegyzők, alkalmi prostituáltak.

Nem mással kezdünk ma, mint a lehetetlennel – férfi és nő mellett Indiában (ahol persze minden van) van egy harmadik nem is, egykor férfiak voltak ők, majd önkéntes megcsonkításon átesve alkotják a National Geographic Tabu című műsora negyedik epizódjának témáját. Hogy élnek, mit csinálnak, miért lesznek “baglyok” (a szakállas viccben hárman fogadnak, hogy mi lesz a születendő gyerek neme, a harmadiknak nem jut más választás, mint a bagoly). Rögtön bele a közepébe, 20:00-tól.

És nem adjuk alább, a vietnami háborúról tán nem volt jobb film, már ami a dezillúziókat és az őszinte igazságot (drogfogyasztásról, fajgyűlöletről) illeti (minden másra persze ott az Apokalipszis most): Oliver Stone kevés hiteles filmjeinek egyike, a főszerepben a mára alkoholistává és szexfüggővé vált Charlie Sheennel – ez bizony A szakasz, melyben még Tom Berenger a rossz amerikai, Willem Defoe a jó, utóbbinak negyed arcán egész sorstragédia játszódik le a film legjobb beállítása alatt (ki gondolná, hogy még Forest Whittaker és Johnny Depp is játszik egy-egy kisebb szerepet). Nem túl felemelő, annak idején pedig különösen nagyot szólt A szakasz: 1987-ben 4 Oscar, 2 Golden Globe, 2 BAFTA, 1 Arany Medve Berlinből a mérlege.21:00, Filmmúzeum.

Ennyi egzotikum után egy kis ismerős elidegenedés, középosztálybeli lét (erről hallottunk már, ahogy a polgárságról is), a franciák bírják ezt a “XY 40 éves, mindene megvan, csak a szerelem hiányzik az életéből, amit könnyen pótolhatna, de akkor nem tudnánk 90 perces filmet csinálni belőle” jellegű filmeket nézni is meg készíteni is. Az Érzelemgyár is erről szól, az életkor 36 év, a nem női, a foglalkozás közjegyzőség, a hely Párizs, a tét pedig a szerelem. A végkifejlet? Mivel a film 21:10-kor lesz látható a Duna TV-n, nem darabolós gyilkosságra, hanem esküvőre számíthatunk.

Alec Baldwin, Nikki Reed, Carrie-Anne Moss, Luke Wilson, Jeff Goldblum egy filmben, na, mi az? Igen, ez a Mini beindul című vígjáték, melyben a címszereplőt Nikki Reed alakítja, az apját Alec Baldwin, az anyját pedig Trinity, vagyis Carrie-Ann Moss. Gyilkossági vígjáték ez jóféle angol anyagból gyúrva, elgondolkodtató, a teletext 888. oldalán felirattal, közben Kenó-sorsolással (és idegesítő zenével meg szerencsétlenül álló közjegyzővel (lásd előző film). Mikor tanítják meg ezeket állni? 21:20-tól a TV2-n.

Ennyi súlyos és végzetes emberi sors után egy súlyos és végzetes rockdöntés, országsorvasztó döntés: a Kopaszkutya Szomjas György filmje, az 1981-es alkotásban az akkori magyar nem hivatalos bluesélet nagyja és apraja is játszik Hobótól Schuster Lóriig. Szocialista vadkelet, ellenállás, rock, blues, hevület. Kiállja az idők próbáját a Várkert Bazár? A rock and roll az nem egy tánc? A magyar film nem a szocializmusban érezte magát a legjobban? Nehéz kérdések 21:20-tól a Duna II. Autonómián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik