Lejárt a határidő, de nem fizetett a kormány, ezért 80 milliárd forintnyi bírságot hajthat be az EU

Napokon vagy heteken belül megkezdhetik a kamatokkal terhelt összeg levonását a Magyarországnak járó uniós támogatásokból.

Kedden lejárt a határidő a 200 millió eurós, azaz nagyjából 80 milliárd forintnyi uniós pénzbírság megfizetésére. Az kormány eddig kapott haladékot az Európai Bizottságtól (EB), hogy átutalja a pénzt az uniós kasszába– írja a Népszava.

A büntetést azért kapta, mert nem hajtotta végre az Európai Unió Bíróságának (EUB) korábbi ítéletét, amely arra kötelezte, hogy hozza összhangba a magyar migrációs és menekültügyi rendszert az uniós előírásokkal. A bírói testület ezért június 13-án egy összegben 200 millió euróra büntette az Orbán-kormányt, és előírta, hogy a döntése megszületésétől a jogsértés megszüntetéséig tartó időszak alatt fizessen naponta egymillió eurót, azaz négyszázmillió forintot.

A cikk szerint a keddi határidőig csak az átalányt kellett volna kifizetni, a napi bírsággal kapcsolatban a hatóságok fizetési felszólítást nem, csak levelet kaptak Brüsszeltől, amelyben az uniós testület arról érdeklődik, sikerült-e megszüntetni a bíróság által nehezményezett a jogsértést. A kormány egyelőre erre sem válaszolt.

Ha nem fizeti ki a 200 milliós pénzbírságot, az EB napokon vagy heteken belül megkezdi a kamatokkal terhelt összeg levonását a Magyarországnak járó uniós támogatásokból.

Orbán Viktor kormányfő és a kormány többi tagja többször kifejtette, hogy Magyarország nem hajlandó kiegyenlíteni a bírságot, amit igazságtalannak tart egy olyan tagállamban szemben, amely hatékonyan védi az EU külső határait. Csakhogy – jegyzi meg a Népszava – a pénzbüntetésnek semmi köze a határvédelemhez, sokkal inkább a migránsok jogainak törvénytelen korlátozásához, ami miatt az EUB elmarasztalta a magyar hatóságokat. Orbánék azzal is fenyegetőznek, hogy bosszúból az “illegális migránsokat” buszokra ültetik és elszállítják Brüsszelbe.

Korábban a kormány rendeletben rögzítette álláspontját a témában, amelyben az is olvasható: „Brüsszel mintegy 2 milliárd euróval, azaz mintegy 800 milliárd forinttal tartozik, ugyanis Magyarország ennyit költött 2015 óta határvédelemre. Ezekhez a terhekhez az Európai Unió érdemben nem járult hozzá, és a határait védő Magyarországgal szolidaritást nem vállalt.”