9/11 évfordulóján iszlamista szélsőségesek után razziázott az osztrák rendőrség

Nemrég iszlamista szélsőségesek miatt Taylor Swift bécsi koncertjét is le kellett fújni.

Az osztrák biztonsági erők a héten országszerte razziákat hajtottak végre feltételezett iszlamista szélsőségesek ellen – írja az MTI az osztrák hatóságok csütörtöki bejelentése nyomán. A megelőzési célú rajtaütések során összesen 72 embert vettek célba kedden.

Az akciót a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások évfordulója előtti napra időzítették, mert a tapasztalatok szerint azok a merényletek máig jelképes erejűek a szélsőségesek köreiben, és már több alkalommal inspiráltak újabb támadásokat. Az osztrák állambiztonsági és hírszerzési igazgatóság részéről felidézték, hogy tavaly a hatóságok meghiúsítottak egy tervezett merényletet, amelyet az évfordulón akartak elkövetni a bécsi központi pályaudvaron. Az évnek ezen a napján világszerte továbbra is magas a kockázat.

Kedden így a Cobra különleges rendőrségi egység tagjai lakásokban és börtöncellákban hajtották végre a razziát, több gyanúsítottat kihallgattak, és digitális eszközöket foglaltak le, hogy azokon radikális iszlamista propaganda nyomai után kutassanak. Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója kiemelte, hogy az utóbbi hetek eseményei megmutatták, milyen fontos a biztonsági ügynökségek közötti együttműködés a szélsőséges támadások kivédésében.

Nem olyan rég, augusztus elején két, radikális nézeteket valló fiatalt vettek őrizetbe, akik merényletre készültek Taylor Swift bécsi koncertjén. Az Iszlám Állam terrorszervezet által inspirált gyanúsítottak több tízezer ember megölését tervezték a bécsi stadionban. Gerhard Karner belügyminiszter azt szorgalmazta, hogy bővítsék a nyomozók hatáskörét annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják elejét venni a tervezett merényleteknek. Jelenleg Ausztriában a nyomozó hatóságok gyakran kénytelenek más országok hírszerzési értesüléseire hagyatkozni, például a Taylor Swift-koncert esetében is, amikor az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értesítette az osztrák hatóságokat a készülő terrortámadásról. Más külföldi hírszerzési szolgálatokkal ellentétben Ausztriában a nyomozók törvényesen nem figyelhetnek meg elektronikus üzenetváltásokat.

Kapcsolódó
Taylor Swift megszólalt a terrorveszély miatt lefújt bécsi koncertjeiről
Attól tartott, ha korábban beszél a témáról, azzal provokálhatja azokat, akik ártani akarnak a rajongóinak.