Gyakorlatilag 14 millió szavazatot érvénytelenített a bíróság – nem csitulnak a bangkoki belharcok

Thaiföldön ismét betiltották a legnagyobb ellenzéki pártot – annak ellenére, hogy a hadsereggel és a monarchiával elvileg kritikus Thakszin Csinavat pártja (és immáron a politikus lánya) kormányoz, a jobboldallal koalícióban. A történtek rávilágítanak a vezérkar és a hagyományos elit összefonódására, de rámutatnak a Thakszin-klánnal kötött törékeny érdekházasságra is.

Augusztus 7-én a thaiföldi legfelsőbb bíróság betiltotta a legnagyobb ellenzéki pártot. Az Előre elnevezésű formáció eredetileg Jövőpárt néven alakult, de évekkel ezelőtt már azt is betiltották.

Az Előre 2023-ban megnyerte az országgyűlési választást – komoly riadalmat okozva az ország politikai elitjében. A sokk akkora volt, hogy az elit két – egymással amúgy rivalizáló – csoportja kényszerházasságot kötött.

Ez azonban, úgy tűnik, nem volt elég az uralkodó réteg hatalmának bebetonozására, így a rezsim most jogi eszközökkel akarja ellehetetleníteni a rendszerellenzéket.

Seksan Rochanametakul / SOPA Images / LightRocket / Getty Images – Thakszin Csinavat volt miniszterelnök a büntetőbíróságon 2024. augusztus 18-án.

A legfelsőbb bíróság szerint az Előre célja a monarchia megdöntése volt. A párt valójában a rendkívül szigorú felségsértési törvényeket akarta megreformálni, melyek a gyakorlatban nemcsak a monarchia, de a politikai rendszer kritikáját is ellehetetlenítik.

Azonban már ennyi is elég volt ahhoz, hogy köztársaságpártisággal vádolják meg, ami Thaiföldön felségárulásnak és tabunak számít.

Az Előre 150 képviselővel rendelkezett az 500 tagú törvényhozásban. Ők Néppárt néven folytatják a munkát, és valószínűleg továbbra is az ellenzék gerincét adják majd. Ugyanakkor a bíróság a párt elnökét, Pita Limjaroenratot és több más pártvezetőt tíz évre eltiltott a közügyektől.

A párt, amit kétszer tiltottak be, és háromszor alakult meg

Ahogyan arról már írtunk, az Előre elődjének számító Jövőpártot 2018-ban alapította meg Thanathorn Juangroongruangkit, egy fiatal, külföldön tanult üzletember. A formáció gyorsan népszerű lett a fiatalok, az értelmiségiek, illetve a városi és dél-thaiföldi középosztály köreiben. Már a megalakulása évében közel 20 százalékos eredményt ért el az országgyűlési választáson.

Mindez megdöbbentette a politikai elitet. A thai politikát ugyanis évtizedek óta a populista oligarcha, Thakszin Csinavat és a konzervatív elit rivalizálása határozta meg.

Thakszin – aki a hagyományos uralkodó kaszt hatalmát sosem kérdőjelezte meg – 2001-től öt éven át volt hatalmon, de pártja és rokonai révén több cikluson át uralta az országot, és bár őt magát puccsal eltávolították 2006-ban, ez a sajátos stabilitás fennmaradt.

Ezt a rendszert robbantotta szét a Jövőpárt megjelenése, mivel az új formáció demokratizálni akarta a rendszert.

Bírálta a 2014-ben katonai puccsal hatalomra került, majd civil kormányfővé „átöltöző” Prajut Csan-Ocsa hatalmát, és szembehelyezkedett állt a hadsereg vezetésével. Emellett – és ez Thaiföldön még inkább radikálisnak számít – enyhíteni akarta a felségsértési törvényeket, amelyek értelmében a monarchia intézménye nem bírálható. Utóbbira hivatkozva a pártot 2020-ban betiltották.

Jack TAYLOR / AFP – Thanathorn Juangroongruangkit, az Előre párt korábbi vezetője beszédet mond a párt utolsó kampányrendezvényén Bangkokban 2023. május 12-én, a thaiföldi parlamenti választások előtt.

Emiatt tüntetési hullám tört ki Thaiföldön. Az utcára özönlő fiatalok új választást, demokráciát és a korrupció visszaszorítását követelték. Programjukban emellett szerepelt az alkoholkereskedelem állami monopóliumának eltörlése, valamint a minimálbér emelése, és legalizálták volna a melegházasságot. Megjelent még a király hatalmának korlátozása, a hadsereg költségvetésének csökkentése, és a felsértési törvények reformja is. A szellemet már nem lehetett visszazárni a palackba,

a tényleges reform az ellenzéki programok állandó sarokpontja lett.

Ráadásul a Jövőpárt Előre néven újjáalakult, és 2023-ben meg is nyerte a választást, ami életre hívta a hagyományos elit koalícióját – létrejött a jelenlegi politikai helyzet.

Az új formációt sokan túl radikálisnak vagy egyenesen kormányzóképtelennek bélyegezték még az ellenzék soraiból is. A rezsim azonban veszélyt látott benne. Először blokkolta, hogy a nyertes alakulat elnöke lehessen a kormányfő (helyette Szrettha Thaviszin, a közhivatal vállalásától eltiltott Thakszin egyik bizalmasa került a székbe), majd Thakszin pártja, a Pheu Thai is felmondta velük a lehetséges szövetséget. A szervezet így partvonalra került, miközben a hadsereg által favoritált pártok és a Pheu Thai nagykoalíciót kötött. Ennek az útnak lett a vége a párt augusztusi betiltása.

Thongchai Winichakul, a Wisconsini Egyetem volt tanára a The New York Timesnak úgy nyilatkozott: az Előre betiltása mögött az áll, hogy egyszerre ment neki a thai politika két legerősebb szereplőjének: a hadseregnek és a monarchiának. A 2014-es puccs óta ezek az intézmények még inkább konszolidálták hatalmukat.

A szemükben a párt az ellenség, amitől mielőbb meg kell szabadulni

– magyarázta.

Nem kellett egy hét sem a párt betiltása után, és a hagyományos elit újra lecsapott, ezúttal a kényszer szülte szövetségesükre.

Chanakarn Laosarakham / AFP – Támogatók az Előre székházánál, Bangkokban 2024. augusztus 7-én.

Thai kormányfői poszt: családban marad?

Augusztus 14-én a legfelsőbb bíróság Thaviszin miniszerelnököt etikai vétségre hivatkozva megfosztotta a hivatalától. A döntés újabb tömegeket fordíthat a rezsim ellen, bár Thaviszin nem volt népszerű vagy eredményes politikus, és főleg nem volt kedvelt az ellenzéki fiatalok körében. Eleve egy olyan alku keretében lett miniszterelnök, melynek célja az Előre kirekesztése volt. Ráadásul a 62 éves milliárdos politikus képtelen volt feléleszteni a thai gazdaságot, különösen a Covid alatt sebet kapott turizmust, amely korábban az ország fontos bevételi forrása volt.

Az ítélet meglepte az elemzőket, akik arra számítottak, hogy Thakszin Csinavat és a hagyományos elit alkuja tovább kitart majd. Ehhez képest a történtek azt jelzik, hogy a szövetség gyenge lábakon áll. Nem kell azonban egészen temetni: augusztus közepén ugyanis újabb fordulat állt be: a parlament Paetongtarn Csinavatot, Thakszin Csinavat 36 éves lányát választotta meg miniszterelnöknek. Mindez sok thai szemében csak újabb bizonyítéka annak, hogy mennyire antidemokratikus az ország működése.

Paetongtarnt két napig tartó, zárt ajtók mögötti tárgyalások és alkuk révén választották meg a képviselők. A szavazópolgároknak ebbe közvetlen beelszólásuk nem volt, miközben a bíróság éppen eltávolított egy olyan kormányfőt, akit szintén alkuk révén tettek meg a posztra, miután a választást megnyerő Előre elnökét szintén kétes eszközökkel tartották távol a hatalomtól, sőt a pártot is betiltották.

Mindez azt jelenti, hogy a thai nép akarata nem számít, mert egy hét leforgása alatt a bíróság gyakorlatilag érvénytelenített 14 millió szavazatot, és leváltott egy demokratikusan megválasztott miniszterelnököt. Ez számomra kimeríti a jogi puccs fogalmát, mert nemcsak a választási eredményt érvényteleníti, hanem nagyon veszélyes jogi precedenst teremt, amely alapján a bíróságok beavatkozhatnak a jövőben is a demokratikusan választott kormányok munkájába

– mondta Napon Jaturipitak, a szingapúri ISEAS-Yusof Ishak Intézet kutatója.

Egy másik kutató, Michael J. Montesano azonban inkább optimista, szerinte a thaiföldi politikai rendszer sajátossága, hogy bármilyen elnyomó legyen is az aktuális kormány, a választások mégis nagyjából demokratikusak maradtak. Mások arra mutattak rá, hogy a thaiföldiek minden diktatórikus kezdeményezéssel szemben heves utcai tüntetésekkel léptek fel.

A szkeptikusokat igazolja az a tény, hogy sokak szerint az új miniszterelnöktől nem várhat sokat sem az ország, sem az ellenzék. Paetongtarn ugyanis eddig semmilyen közhivatalt sem viselt, az egyetlen „erőssége”, hogy Thakszin lánya. Mások szerint viszont a kora miatt – hiszen ő lesz az ország eddigi legfiatalabb vezetője – áthidalhatja a szakadékot az elit és a fiatal tüntetők között.

Thakszin lánya már évek óta vezeti apja pártját, a Pheu Thait. Miután 2006-ban Thakszint száműzetésbe kényszerítették, többször is a rokonai töltötték be a hivatalt. Ám a hadsereg kétszer is eltávolította a klánt a politikából. Thakszin egyik testvérét 2008-ban, a másikat 2014-ben puccsolták meg.

Bár az új kormányfő többször is elkísérte apját a kampánykörútjaira, és az utóbbi években vezette annak pártját, illetve politológiát tanult, nincs valódi politikai tapasztalata: a közelmúltig apja szállodai cégét irányította.

A hagyományos elit tehát – úgy tűnik – megtépázva bár, de fenntartja a Thakszin-klánnal kötött alkut. Hiszen, bár politikai hivatalt továbbra sem viselhet, Thakszin Csinavat visszatérhetett az országba, ráadásul a lánya töltheti be a kormányfői tisztséget. A Pheu Thai továbbra is koalícióban kormányoz majd a hadsereg és a monarchia pártjaival. A mérleg másik serpenyőjében ott van az is, hogy Thakszin ellen továbbra is vizsgálat folyik felségsértés vádjával, illetve az, hogy hiába került a helyére a lánya, egy bizalmasát mozdították el a kormányfői székből.

A Council of Foreign Relations elemzése szerint

mindez a Thakszin-klán szívósságára is rámutat: a család a felszínen maradt, hiába puccsolták meg őket háromszor is, és hiába indulnak tagjaik ellen újabb és újabb eljárások.

Az elemzés szerint ez azt is jelzi,  hogy a dinasztikus politika még mindig a hatalomgyakorlás bevett formája Délkelet-Ázsiában. A Council of Foreign Relations egyébként úgy véli: az alku stabilizálta a hagyományos uralkodó kaszt hatalmát, ám – mivel a hadsereg és a királyi udvar jobban fél a fiatal progresszívektől, mint a régi populista riválistól – Thakszin ezt sikeresen használta fel arra, hogy visszatérhessen a száműzetéséből.

Remélem, hogy mindent meg tudok majd tenni, hogy az ország előrelépjen. (…) Én, a családom és a Pheu Thai mindnyájan hálásak vagyunk Őfelsége kedvességéért. Eltökélt vagyok, hogy hűségesen végezzem a feladataimat, és ezzel a nép javát szolgáljam

– mondta a sajtónak az új miniszterelnök a beiktatási ceremónián, majd kiemelte, hogy elfogadja ugyan az apja tanácsait, de nem ő fog kormányozni.

Seksan Rochanametakul / SOPA Images / LightRocket / Getty Images – Thaiföld újonnan megválasztott miniszterelnöke, Paetongtarn Csinavat édesapjával, Thakszin Csinavat volt miniszterelnökkel a királyi jóváhagyási ceremónia előtt.

Már a turizmus sem a régi Thaiföldön

Az új kormányfő egyik fő feladata a gazdaság újraindítása lesz. Az ugyanis – szemben a térség többi államával – még nem ébredt fel a Covid okozta álmából. Amíg az indonéz GDP 5 százalékkal nőtt az idén, addig a thai a 2 százalékot sem érte el. Az új kabinet azt ígéri, hogy emeli a béreket, segít a legszegényebbeken, és fellendíti a gazdaságot. A hogyanra azonban még nem adtak választ.

A The Wall Street Journal által megszólaltatott közgazdász, Erica Tay úgy véli: a befektetők egyelőre bizonytalanok. Nem tudják, hogy az új miniszterelnök folytatni akarja-e az előző kabinet gazdaságélénkítési programját. Ennek egyik központi, de egyelőre meg nem valósult eleme, hogy a nélkülöző családok egyszeri, körülbelül 100 ezer forintnak megfelelő értékű pénzbeli támogatást kapnának. Ha ez nem valósul meg, az jelentősen visszavetheti a fogyasztást.

Bár a hatalomátadás békés volta némileg megnyugtatta  a befektetőket, a jelenlegi helyzetben a kis változások is nagy hullámokat verhetnek a thai gazdaságban. Egyes elemzők úgy látják: az új kormány végre fogja hajtani a programot, ám a gazdasági és pénzügyi nehézségek miatt jelentősen mérsékli majd az arra fordítható összeget.

Problémát okozhat emellett a jegybank és a kormány konfliktusa is. Az előbbi ugyanis tartósan magasan tartja az alapkamatot annak ellenére, hogy a kormány folyamatosan nyomás alatt tartja a csökkentés érdekében. Elemzők szerint azonban a kamatcsökkentés sem segítene a gazdaság alapvető problémáján, a versenyképesség hiányán, a jegybank ráadásul minden bizonnyal tudatosan, dacból sem lép, mert felháborítja őket, hogy a politika akarja diktálni, mit tegyenek.

A gazdaság talpra állásának aligha segít, hogyha a hagyományos elit – a hadsereg és a monarchia – kénye-kedve szerint távolítja el az ellenzéki szereplőket, akik így a politikai túlélésért küzdenek. A befektetők így nem tudnak hosszú távra tervezni, a kormány pedig nem tud mélyreható reformokat vagy gazdaságélénkítési programokat végrehajtani.

Mindennek azonban nemcsak gazdasági vonzata van. Az új kormányfőnek nem érdeke a status quót érdemben megkérdőjelezni, és nincs is akkora mozgástere, hogy ezt megtegye. Emiatt azonban előreláthatólag ő sem lesz népszerű a fiatalok körében. Sokan érzik úgy, hogy semmilyen beleszólásuk sincs az országa politikájába. Hiába vannak nagyjából tiszta választások, ha az elit sakkbábuként vehet le politikusokat a pályáról, akár katonai puccsal. Ez a helyzet pedig sok fiatalt radikalizálhat, és az utcai politizálás felé terelhet.

A Néppártnak tehát van oka bizakodni. Egy 2000 fős mintán végzett felmérés szerint a Thaiföldi Fejlesztési Igazgatás Nemzeti Intézete tanulóinak 48 százaléka nevezte meg az Előre pártot (a Néppárt elődjét) elsődlegesen kedvelt pártjaként. A támogatottsága ez alapján továbbra is stabil lehet a fiatal értelmiségiek és a középosztály soraiban. Tavaly először nyertek például mandátumot a népszerű üdülőhelyen, Phuketen, ami politikailag konzervatív bástyának számított. Mivel a jobboldali alakulatok egyre inkább alárendelik magukat az udvar és a hadsereg céljainak, a középosztály számára az egyetlen alternatíva egyre inkább a rendszerellenzék lesz. Mindezek miatt a Néppárt akár megerősödve is kikerülhet a hányattatásaiból.

A konzervatív elit és a velük szövetségre lépő Thakszin-klán most tehát időt nyert, és egyelőre stabilizálta a hatalmát. Kérdéses azonban, hogy a fiatal generáció haragja mikor lobbant lángra újabb tüntetéseket, vagy juttatja újra és újra nagyszámú mandátumhoz a  Néppártot.

Kapcsolódó
Rendre politikai fegyverként sütik el a felségsértés vádját Thaiföldön
Thaiföldön felségsértéssel vádolják a legnagyobb kormánypárt befolyásos háttéremberét, miközben a párt pont a monarchista jobboldallal kormányoz közösen. A furcsa események mögött az ázsiai ország mozgalmas történelme áll.