Élő Nagyvilág

Izrael szerint túlzottak a gázai rombolás korábbi adatai

Ashraf Amra / ANADOLU / AFP
Otthonukból elűzött ​​palesztinok százai élnek sátrakban, amelyeket a gázai Khan Yunisban állítottak fel.
Ashraf Amra / ANADOLU / AFP
Otthonukból elűzött ​​palesztinok százai élnek sátrakban, amelyeket a gázai Khan Yunisban állítottak fel.

A Hamász és Izrael háborújáról a szerdai közvetítésünket itt olvashatja el.

A libanoni határnál hadgyakorlatozott az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg hivatalos honlapján videókat és fényképeket tett közzé arról, ahogy harcosai hadgyakorlatokat hajtanak végre.

Az IDF közleménye szerint harci forgatókönyveket szimuláltak a Libanonnal határos északi határvidék, bonyolult terepviszonyai közt:

a múlt héten végrehajtott gyakorlatokon az izraeli katonákat a különböző fenyegetésekre való reagálásra képezték ki a gyalogság, a páncélosok és a tüzérségi erők együttműködésével.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy a Hamász ellen októberben indított harcok intenzív szakasza lassan lezárul, a katonai figyelem pedig ezzel párhuzamosan a libanoni határszakaszra kerülhet át. Ha ez megtörténik, és Izrael szárazföldön is megtámadja a határ túloldalát ellenőrző Hezbollahot, azzal a közel-keleti válság egy újabb, az eddiginél sokkal veszélyesebb szakaszába lép.

Kapcsolódó
Európát is magával ránthatja a libanoni eszkaláció
Ha betartja az ígéretét Benjamin Netanjahu, és Izrael katonai figyelme hamarosan áthelyeződik a libanoni határszakaszra, azzal a közel-keleti válság újabb, az eddiginél sokkal veszélyesebb szakaszába lépne.

(al-Dzsazíra)

Gázában és Ciszjordániában is akciózott az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg (IDF) rajtaütéseket hajtott végre a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

A gázai övezet északi részén, Gáza városnál fekvő Sedzsaija elleni rajtaütés miatt csütörtökön az ott élő palesztinok tízezrei menekültek délre. Helyszíni beszámolók szerint az IDF katonai járművei hirtelen léptek be a negyedbe a tüzérség heves bombázása és a légierő fedezete mellett.

Az övezet déli részén, Hán-Juniszban a légierő célzott csapásokat mért az iszlamista Hamász fegyvereseire, akik egy ottani iskolában rejtőztek el – közölte a katonai szóvivő. Az épületben a Hamász főhadiszállást rendezett be, ahonnan számos terrorcselekményt terveztek, irányítottak és hajtottak végre az izraeli erők ellen. Az IDF hangsúlyozta, hogy a támadást gondosan tervezték és hajtották végre, precíziós fegyvereket használtak, és amennyire csak lehetséges, megkímélték a civileket.

Izrael arra készül, hogy növelje a Hán-Junisz-i vízsótalanító üzem áramellátását, hogy ott több édesvizet tudjanak termelni a Gázai övezet lakóinak. Jeruzsálem ezzel a nemzetközi nyomás hatására javítani próbálja a humanitárius helyzetet a Gázai övezetben. Ezt a tengervíz-sótalanítót 2017-ben az ENSZ-pénzéből azért építették, hogy ivóvízzel lássa el Dír al-Balah, Hán-Junisz és Mavaszi térségét az övezet déli részén, ahová az utóbbi időkben sokan menekültek a harcok elől. Az üzem mintegy napi 20 ezer köbméter vizet képes termelni, de jelenleg csak mintegy 1500 köbmétert biztosít áramhiány miatt. A tervet támogatja Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter, de még várat magára a kormány többi miniszterének jóváhagyása.

Éjszaka az IDF razziát tartott a ciszjordániai Dzsenin városban is, ahol életét vesztette egy, és megsebesült tizenhat izraeli katona, egyikük súlyosan, egy ellenük a földbe ásott pokolgép felrobbanásakor. (MTI)

Kormányellenes tüntetők eltorlaszoltak egy autópályát Izraelben

Kormányellenes tüntetők eltorlaszoltak egy autópályát Izraelben, és ismét felszólították Benjamin Netanjahu kormányát, hogy kössön megállapodást a Hamásszal a túszok kiszabadítása érdekében, illetve új választást kiírását is követelték.

Az autópályán zajló tiltakozás mellett tüntetéseket terveznek az izraeli kormány több tagjának háza elé, és továbbra is általános sztrájkra szólítanak fel.

A Haaretz riportere egy videót is közzétett arról, hogyan torlaszolták el a tüntetők az autópályát.

Halálos áldozatai is vannak az izraeli támadásnak Libanonban és Szíriában

Több halottja és számos sebesültje van a szíriai és libanoni célpontok ellen szerdán végrehajtott izraeli támadásoknak – közölték csütörtökön helyi médiaforrások.

A Szana szíriai állami hírügynökség által idézett katonai források szerint az ország déli részét ért szerda esti izraeli légicsapásban két ember életét vesztette, egy katona megsebesült. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) csütörtöki jelentése szerint egy izraeli légicsapás egy, feltehetően a libanoni síita Hezbollah milíciához és Irán-barát csoportokhoz köthető létesítmény ellen irányult Damaszkusz déli külvárosában.

A támadásnak a megfigyelőközpont szerint három halálos áldozata és tizenegy sebesültje van. A sebesüléseket egy szíriai légvédelmi rakéta lehulló repeszei okozták. Az izraeli erők által Libanon déli részén végrehajtott támadásában öt ember sebesült meg, őket kórházba szállították – jelentette a libanoni hírügynökség.

A Hezbollah milícia az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta rakétákkal és drónokkal támadja Izrael északi részét. Izrael válaszként egyre gyakrabban támadja a Hezbollah dél-libanoni állásait. (MTI)

Izrael vitatja a gázai pusztításról mások által közzétett számokat

Az izraeli hadsereg (IDF) vitatja a gázai pusztulás számait, szerinte a gázai épületeknek csak a tizenhat százalékát rombolták le az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása nyomán kitört háborúban, szemben az ENSZ 50 százalékos vagy a média 70 százalékos becslésével – írja az MTI.

Az IDF adatai az októbertől május végéig tartó időszakot mérik. A hadsereg szóvivője azt közölte, hogy a mezőgazdasági területeken fekvő ideiglenes építmények, fészerek és sátrak harminchat százalékát semmisítették meg, mert ezeket az iszlamisták használták. A pusztítás mértékének felméréséhez a hírszerzés háború előtti évben készített digitális térképeit alkalmazták, s megállapították, hogy október 7-e előtt 453 188 épület volt Gázában.

  • Ebből 217 761 állandó: lakóházak, köz- és kereskedelmi épületek,
  • valamint 235 427 ideiglenes építmény volt.

Az ENSZ egy műholdas felvételeken alapuló, s a nemzetközi médiában sokszor idézett állítása szerint a gázai épületek több mint fele helyreállíthatatlanul megsemmisült a csaknem kilenc hónapja tartó háborúban. Közlésük szerint nem vették számításba a csak egy belövés vagy rakéta miatt megrongálódott, hanem csak a teljesen lerombolt vagy az emberek biztonságát veszélyeztetően megsérült épületeket.

A nemzetközi médiában még magasabb számok láttak napvilágot, például a Wall Street Journal című amerikai lap decemberben azt írta, hogy a gázai épületek hetven százaléka elpusztult, és a lap Drezdának a második világháború utolsó napjaiban végrehajtott szőnyegbombázásához hasonlította a gázai állapotokat.

Az IDF az ENSZ-szel és a sajtóorgánumokkal szemben szinte naponta gyűjt képeket Gázáról a műholdfelvételeken kívül fejlett drónokkal és más technológiai eszközökkel. Adatait megbízhatóbbnak tekinti, és hozzáférhetővé teszi azokat a különböző nemzetközi bíróságok és az izraeli háborús magatartással kapcsolatos vizsgálatok számára.

Az épületek egyik részét azért rombolták le, mert a terroristák tulajdonában vagy használatában voltak, másik részét pedig azért, mert az izraeli határ közelében feküdtek. Lebontásukkal egy kilométernyi széles ütközőzónát hoztak létre az övezet és a határhoz közeli izraeli települések között. Az ütközőövezet kialakítását a nemzetközi közösség elítélte a palesztin területek, benne a gázai mezőgazdasági területek nagyarányú kisajátítása miatt.

A Hamász fegyveresei az IDF korábbi becsléseihez képest tízszeres mértékben használtak civil lakásokat. A harcokban azt tapasztalták, hogy szinte minden otthonból indíthattak ellenük támadásokat, a lakásokban fegyvereket tároltak és azokból katonáikat irányították. Az ilyen otthonokat többnyire precízen célzott tüzérségi lövedékekkel semmisítették meg. A jelentés szerint a jelentősebb légicsapásokat nagyobb támadásoknál, fontosabb célpontoknál és az alagutak ellen vetették be. (MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik