A következő élő közvetítés része Támadás érte a Kerem Salom-i határátkelőt

Izrael lekapcsolja az Al Jazeera hírtelevíziót, a rendőrség lerohanta az irodájukat

SAEED QAQ / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
SAEED QAQ / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Az izraeli rendőrség vasárnap razziát tartott egy jeruzsálemi szállodai szobában, amelyet az Al Jazeera de facto irodájaként használt. Mindez nem sokkal azután történt, hogy a kormány úgy döntött: bezárja a katari tulajdonú tévécsatornát.

Egy interneten terjedő videón civil ruhás rendőrök láthatóak, amint szétszerelik a kamerákat és felszereléseket egy szállodai szobában. Az Al Jazeera forrása szerint a szálloda, ahol az izraeli rendőrség az újságírókon rajtaütött, Kelet-Jeruzsálemben található.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborús kormánya arra hivatkozva záratta be a katari televíziót, hogy az nemzetbiztonsági kockázatot jelent Izrael államra nézve.

Az Al Jazeera hírtelevízió a döntést „bűncselekménynek” nevezte, és „veszélyes, nevetséges hazugságként” utasította vissza az izraeli kormány vádjait, amely szerintük veszélybe sodorja az újságírókat. Ezzel együtt jogi lépéseket is fontolgatnak.

Tény, hogy az Al Jazeela hírcsatorna kritikusan viszonyul Izrael Gázai övezet elleni háborújához, amelyről éjjel-nappali tudósításban számolnak be a háború kezdetétől fogva.

Netanjahu a katari hírcsatornát „uszítónak” bélyegezte a közösségi médiában, miután a bezárásról szóló döntést egyhangúlag megszavazták. Az izraeli kormány közleménye szerint az izraeli kommunikációs miniszter aláírta a „haladéktalan cselekvésre” vonatkozó utasításokat, de egy, a bezárást támogató törvényhozó szerint az Al Jazeera még megpróbálhatja bíróságon megakadályozni a bezárást. A közlemény szerint az intézkedés magában foglalja az Al Jazeera izraeli irodáinak bezárását, a műsorszóró berendezések elkobzását, a csatorna lekapcsolását a kábel- és műholdas szolgáltatóknál, és a honlapok blokkolását is.

Ehhez hasonló intézkedéseket például Oroszország is végrehajtott korábban, de többek között Európában is lekapcsoltak orosz hátterű médiaszolgáltatókat az orosz-ukrán háború kezdetén.

A katari kormány egyelőre nem kommentálta az intézkedést, de az ENSZ Emberi Jogi Hivatala bírálta a csatona lekapcsolását.

Az izraeli parlament a múlt hónapban ratifikálta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a nemzetbiztonságra nézve veszélyesnek ítélt külföldi műsorszolgáltatók ideiglenes bezárását Izraelben. Ennek alapján Netanjahu és háborús kormánya negyvenöt napra bezárathatja az általa veszélyesnek ítélt médiaszolgáltatók izraeli irodáit, ami meghosszabbítható, így az arab hírcsatorna kitiltása július végéig, vagy akár a gázai hadjárat végéig érvényben maradhat.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik