Élő Nagyvilág

A kijevi polgármester szerint nagyobb erőfeszítésre van szükség a kormányzati korrupció elleni küzdelemben

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

Belarusz betiltotta a Deutsche Wellét

Fehéroroszország szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta a Deutsche Welle (DW) televízió helyi tevékenységét – közölte hétfőn a bonni székhelyű DW.

A tájékoztatás szerint a minszki belügyminisztérium szélsőséges szervezetnek minősítette a DW Belarust, ezzel betiltotta az adó internetes felületeken elérhető tartalmait, valamint az orosz nyelvű szerkesztőségének műsorait a közösségi médiában.

A jövőben bármiféle arra irányuló együttműködés, hogy tartalmakat gyártsanak a Deutsche Welle fehéroroszországi szolgálatának, hét évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekménynek minősülhet Fehéroroszországban. Az is bűncselekményt vagy közigazgatási vétséget követ el, aki olvassa vagy megosztja a DW Belarus cikkeit.

A DW szerint a fehérorosz belügyminisztérium azzal indokolta a tiltást, hogy a DW Belarus fenyegeti az ország szuverenitását és közbiztonságát. Peter Limbourg, a DW főigazgatója álszentnek nevezte a vádakat. „Ez a döntés mindenekelőtt azt mutatja, hogy a fehérérosz rezsim tart a független sajtótól és mindent megtesz, hogy elvágja a szabad információktól az embereket Fehéroroszországban” – mondta.

A DW felhívta figyelmet arra, hogy fehérorosz műsorai továbbra is elérhetők a YouTube videómegosztó és a Telegram üzenetküldő oldalakon.

A fehérorosz hatóságok eddig 199 szervezetet minősítettek szélsőségesnek. A lajstromon egyebek között olyan sajtóorgánumok is szerepelnek, mint a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) és a műsorait Varsóból sugárzó független Belsat fehérorosz nyelvű adó.

(MTI)

NATO-főtitkár: Nőni fognak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok

A NATO-tagországok kudarcot vallottak a katonai segélyre vonatkozó, elmúlt hónapokban tett ígéreteik beváltásában, de most már nőni fognak az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállítmányok, jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Kijevben, ahová előre be nem jelentett látogatásra érkezett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Ukrajna haladéktalanul megkapja a Patriot rakétákat, amelyeket a szövetségeseitől kért.

Ami a további csomagokat és a Patriot rendszerekhez szükséges rakéták számát illeti, azt hiszem, hogy megkapjuk ezeket a készleteket

– idézte Zelenszkijt az UNIAN ukrán hírügynökség. Az államfő közölte: az Ukrajna-NATO Tanács április 19-i ülésén Kijev azt a választ kapta, nem lesz szünet a lőszerellátás folyamatában.

(MTI)

Egyetemi kurátor lett Kadirov 16 éves fia

Ramzan Kadirov, az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld vezetője közölte vasárnap: a különleges erők Vlagyimir Putyin elnökről elnevezett gudermeszi magánegyetemének egyik kurátorává nevezte ki 16 éves fiát. Adam Kadirov arról híresült el világszerte, hogy tavaly szeptemberben egy grozniji börtönben megvert egy Korán-égetéssel vádolt orosz férfit.

Adam Kadirov novemberben töltötte be 16. életévét, de már tavaly kinevezték apja testőrének, valamint megfigyelőnek egy új zászlóaljba, amely része az orosz védelmi minisztérium erőinek.

Jól ismeri a híres egyetemet, ezért úgy vélem, hogy tökéletesen megbirkózik majd a rábízott feladatokkal,

mondta a csecsen elnök a fiáról. Hozzátette, hogy a kinevezést az egyetem rektora kérte.

Azt, hogy Adam Kadirov megütött és megrúgott a börtönben egy Korán-égetéssel megvádolt orosz férfit, Nyikita Zsuravelt, videóra vették, és a csecsen vezető megosztotta a felvételt a közösségi médiában azzal a megjegyzéssel, hogy büszke a fiúra, amiért megvédte muszlim vallását. Zsuravelt azóta három és fél évi börtönre ítélték.

(MTI)

Klicsko: Sajnos a háború idején nincs egység a politikai erők között

Vitalij Klicsko kijevi polgármester azzal vádolta meg az ukrán kormányt, hogy túl keveset tesz az országban tapasztalható korrupció elleni küzdelem érdekében.

Ezt a kérdést bármelyik állampolgárnak felteheti, és biztos vagyok benne, minden állampolgár azt fogja mondani, hogy nem

– szögezte le a német Funke médiacsoportnak adott interjúban hétfőn közzétett megjegyzéseiben arra a kérdésre, hogy a kormány jó úton jár-e a korrupció elleni küzdelemben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször kijelentette, hogy szigorúan harcolni fog az államapparátusban a korrupció és a hűtlen kezelés ellen. E küzdelem sikerének bizonyítása egyben előfeltétele országa uniós tagságának.

Néhány nappal ezelőtt Mikola Szolszkij mezőgazdasági miniszter lemondott, miután meggyanúsították egy korrupciós ügyben.

A Zelenszkijjel való kapcsolatát illetően Klicsko az ukrán vezető politikusok közötti kohézió hiányát nehezményezte.

Sajnos a háború idején nincs egység a politikai erők között

– mondta Klicsko.

A polgármester hangoztatta, hogy a háború kezdete óta többször is megpróbált találkozni Zelenszkijjel.

Sajnos még nem volt alkalmam személyesen találkozni vele. Valószínűleg más dolga van

– fogalmazott.

Fontos, hogy a jelenlegi helyzetben elfelejtsük a politikai ambíciókat. Egy ilyen helyzetben politikai versenyt folytatni ostobaság

– tette hozzá.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik