Nagyvilág

Mit keresett Bolsonaro a magyar nagykövetségen?

MAURO PIMENTEL / AFP
MAURO PIMENTEL / AFP
Jair Bolsonaro 15 hónapja még a világ negyedik legnagyobb demokráciáját vezette, most a börtönbüntetés fenyegeti. Találgatások szerint ezért kereshetett menedéket a magyar nagykövetségen, ahol azután töltött két éjszakát, hogy a legfelsőbb bíróság elrendelte útlevelének bevonását. Az eset után a brazil külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet, ám egyelőre nem világos, mennyire magasra csapnak fel a diplomáciai vihar hullámai. A 24.hu kérdésére a brazil külügyminisztérium azt közölte, hogy a Bolsonaro ellen zajló nyomozás Brazília belügye.

Nem tagadom, hogy a nagykövetségen voltam. (…) Nem mondom meg, hol jártam még. Baráti kapcsolatban vagyok néhány államfővel, akik aggódnak értem

– mondta Jair Bolsonaro, Brazília korábbi elnöke, miután kiderült, hogy a brazíliavárosi magyar nagykövetségen bujkált. Az ügyet a New York Times videós bizonyítékok alapján tárta fel, miután a követség kameráinak felvételeit valaki kiszivárogtatta a lapnak. E szerint a 2022-ben az elnökválasztást elbukó Bolsonaro két napot töltött hazánk külképviseletén, február 12. és 14. között, mindössze néhány nappal azután, hogy a rendőrség elvette az útlevelét, és letartóztatta két korábbi beosztottját, akiket azzal vádolnak, hogy puccsot terveztek végrehajtani.

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Orbán Viktor miniszterelnök és Jair Bolsonaro korábbi brazil államfő Javier Milei argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én.

Bolsonaro a látogatásról annyit mondott, hogy csupán a két ország közti ügyeket vitatták meg, „a többi csak spekuláció”. Ám arra, hogy a közhatalmat immár nem gyakorló politikusként miről beszélt napokig a magyar állam képviselőivel egy éles közjogi helyzetben, az exelnök nem tért ki.

Az ügy kipattanása után Halmai Miklós magyar nagykövetet bekérették a brazil külügyminisztériumba, ahol Maria Luísa Escorel Európáért és Észak-Amerikáért felelős államtitkárnak ismételte meg Bolsonaro állításait, miszerint a magyar-brazil kapcsolatok voltak terítéken. Escorel állítólag a találkozó során világossá tette, hogy a két ország közötti kapcsolatokról szóló tárgyalásokat a hivatalban lévő kormány tagjaival kell lefolytatni.

A 24.hu kérdésére a brazil külügyminisztérium megerősítette, hogy valóban behívták Halmait azért, hogy tájékoztatást adjon Bolsonaro látogatásáról, de a tárca arról nem akart nyilatkozni, hogy pontoson miről volt szó a találkozón.

A Jair Bolsonaro volt elnököt érintő nyomozással kapcsolatban a brazil külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy ez Brazília belügye. A nyomozást a brazil rendőrség és igazságszolgáltatás folytatja le a hatalmi ágak szétválasztásának demokratikus elveit és a megfelelő jogi procedúrát teljes mértékben tiszteletben tartva

– szögezték le lapunknak.

A tárcától megkérdeztük azt is, megerősítik-e a Népszava értesülését, miszerint az eset miatt Brazília visszahívta a budapesti nagykövetét, ám erre nem tértek ki a válaszban.

Bolsonaro látogatásával kapcsolatban a budapesti brazil nagykövetségnek és a magyar külügyminisztériumnak is küldtünk kérdéseket, ám ők cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Brazília nem hívta vissza a magyarországi nagykövetét

Erősítette meg cikkünk megjelenése után lapunknak a budapesti brazil nagykövetség.

Miben van Bolsonaro?

„Csak az Úristen mozdíthat el a hatalomból” – mondta a 2022-es elnökválasztási kampányban Bolsonaro. Végül ehhez elég volt a brazil választok akarata, de miután alulmaradt a munkáspárti Luiz Inácio Lula da Silvával szemben, nőttek az aggodalmak, hogy amerikai szövetségeséhez, Donald Trumphoz hasonlóan ő is megpróbálja útját állni a békés hatalomátadásnak. A félelmek 2023. január 8-án igazolódtak: néhány nappal Lula beiktatása után a Bolsonaro-hívek a Capitolium elleni támadás mintájára megrohamozták a legfontosabb középületeket. Az exelnök eközben három hónapos elvonulását töltötte Miamiban, de Lula így is azzal vádolta Bolsonarót, hogy ő bujtotta fel követőit a támadásra azzal, hogy módszeresen aláásta a választásokba vetett közbizalmat. (Arról, hogy mi baja volt Bolsonarónak az országban működő elektronikus szavazógépekkel, még a választások előtt írtunk).

A 2022-es választás és a mentelmi jog elvesztése után aztán egy rakás ügy szakadt Bolsonaro nyakába.

A vádak az elnökként ajándékba kapott gyémántok elsikkasztásától vesztegetésen át a közpénzek szabálytalan felhasználásáig terjednek. A populista vezető a politika élvonalából máris hosszú időre kiírta magát azzal, hogy tavaly nyáron a választási bíróság nyolc évre eltiltotta közhivatalért való indulástól a választási törvények megsértése miatt. A legsúlyosabb vádakkal azonban még nem kellett szembenéznie. Tavaly ősszel a brazil parlament illetékes bizottsága a jogállamiság felforgatásának kísérletével, politikai erőszakkal és összeesküvéssel vádolta meg. Az öt hónapos vizsgálat nyomán született, 1300 oldalas jelentés alapján ügyészségi vádemelés még nem történt.

Sebastiao Moreira / EFE / EPA / MTI Jair Bolsonaro volt brazil elnök támogatói tüntetnek a politikus mellett Sao Paulóban 2024. február 25-én.

Február elején a legfelsőbb bíróság dokumentumokat hozott nyilvánosságra, melyekből kiderült, hogy a választások elvesztése után Bolsonaro bemutatott egy tervet a vezető katonai tisztviselőknek arról, hogyan írhatnák felül az eredményeket. Az íratok között van a hadsereg korábbi vezérkari főnökének és a légierő parancsnokának a vallomása is, akik megtagadták az elnök utasításainak végrehajtását, és figyelmeztették, hogy letartóztatják, ha valóban puccsot kísérel meg.

Ezt követően február 8-án bekérték a volt elnök útlevelét, és házkutatást rendeltek el a volt államfő négy magas rangú munkatársánál, majd letartóztatták őket. Köztük van a Bolsonaro-kabinet volt védelmi minisztere, Paulo Nogueira Batista és igazságügyi minisztere, Anderson Torres. A rendőrség 33 helyszínen tartott házkutatásokat, így a volt elnök egyik fiánál, akit kémkedéssel gyanúsítanak.

Ebben a pattanásig feszült közjogi helyzetben bukkant fel Bolsonaro a magyar nagykövetségen, ami azért vert ekkora hullámokat, mert

 a volt elnököt egy idegen állam nagykövetségének területén nem tudják letartóztatni, oda a fogadó állam hatóságai kizárólag az adott ország engedélyével léphetnek be.

Magyar kapcsolat

Órákkal a rendőrségi razzia és Bolsonaro útlevelének bevonása után Orbán Viktor egy támogató üzenetet tett közzé az X-en. „Egy tisztességes hazafi. Folytassa a harcot, Elnök Úr!” – írta a magyar kormányfő régi szövetségesének, akinek állítólag anno az újraválasztásához is felajánlott segítséget az Orbán-kormány.

Nem ez az első alkalom, hogy a kormány más ország, folyamatban levő büntetőügyében biztosította támogatásáról partnereit. Szijjártó Péter külügyminiszter többször hangot adott annak, hogy „drukkolnak” Donald Trumpnak, aki ellen négy büntetőjogi és egy polgári peres eljárás zajlik. Ám mostani eset inkább az egykori észak-macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyével hozható összefüggésbe, akit 2018 októberében menekítettek Magyarországra, miután egy korrupciós ügyben két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hazájában.

Február 12-én, vagyis a magyar nagykövetségen tett látogatás napján Bolsonaro egy Sao Pauló-i gyűlésre hívta támogatóit (két héttel később 185 ezren utcára is mentek), és kijelentette, hogy megvédi magát a vádakkal szemben. A New York Times cikke szerint még aznap este elutazott a magyar nagykövetségre, ahonnan csak két nappal később, délután távozott. Érkeztekor ágyneműt, egy kancsó vizet és további tárgyakat vittek az egyik vendégházba, ahol feltehetően a volt elnököt és két biztonsági emberét szállásolták el.

Mindez a riói karnevál idején történt, amely Brazíliában kétnapos nemzeti ünnep, így a követség szinte üres volt. A lap úgy tudja, február 14-én, vagyis a távozás napján a magyar diplomaták arról értesítették brazil kollégáikat, akiknek másnap kellett volna visszatérni a munkába, hogy a hét hátralévő részében maradjanak otthon. Indoklást nem fűztek ehhez – mondta tisztviselő.

Az eset után beindultak a találgatások, hogy Bolsonaro a börtönbüntetés veszélye miatt kereshetett menedéket a magyar nagykövetségen.

Az O Globo ugyanakkor jogi szakvéleményekre hivatkozva azt írja, hogy a bíróság akár megelőző jelleggel Bolsonaro előzetes letartóztatását is elrendelheti, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a volt elnök a büntetőeljárás alól akar kibújni.

A választási kudarc után a bukott elnök két fia, Flavio Bolsonaro szenátor és testvére, Eduardo Bolsonaro kongresszusi képviselő olasz útlevelet próbált szerezni a követségen (akkor az olasz külügyminiszter sietve közölte, hogy az apjuk nem próbálkozott hasonlóval). Legutóbb akkor merült fel, hogy Bolsonaro a menekülésre játszhat, amikor elnöki mandátumának lejárta előtt egy nappal Floridába repült. Hívei ottani tartózkodása alatt rohamozták meg a kormányzati negyedet. 2023 januárjában Bolsonaro hat hónapos turistavízumot kért, de végül három hónap után márciusban hazatért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik