Nagyvilág

Letartóztatták Bolsonaro több munkatársát, és bekérték a volt elnök útlevelét

ALEJANDRO PAGNI / AFP
ALEJANDRO PAGNI / AFP

Brazíliában letartóztatták a tavalyi hatalomátvételi kísérlettel kapcsolatban Jair Bolsonaro több munkatársát, és bekérték a volt elnök útlevelét – közölték hivatalosan.

Bolsonaro ügyvédje, Fabio Wajngarten az X közösségi oldalon azt írta: ügyfele tiszteletben tartja és teljesíti a hatóságok döntését.

Egy ügyészségi irat szerint házkutatást rendeltek el a volt államfő négy magas rangú munkatársánál, bevonták útlevelüket, és letartóztatták őket. Köztük van a Bolsonaro hivatali idején a védelmi miniszteri posztot betöltő Paulo Nogueira Batista és Anderson Torres volt igazságügyi miniszter. Bolsonarónak csak az útlevelét vonták be, de a múlt héten a rendőrség Bolsonaro egyik fiához, Carloshoz köthető ingatlanokat kutatott át.

A latin-amerikai országban 2023-ban, egy héttel az új elnök, Luiz Inácio Lula da Silva beiktatása után Bolsonaro több ezer szimpatizánsa megostromolta a kongresszus, az elnöki palota és a legfelsőbb bíróság fővárosi épületeit, majd azokba behatolva fosztogatni és garázdálkodni kezdett. Ez volt a legsúlyosabb támadás az ország demokratikus intézményei ellen 1985, a katonai diktatúra vége óta.

Bolsonaro nélkül nem lett volna puccskísérlet sem

– szögezte le a Minas Gerais nevű rádióállomásnak adott interjújában Lula. „Nagyon sok ember ellen kell nyomozni; történt egy puccskísérlet, a demokráciát megsértették, kísérlet történt arra, hogy leromboljanak valamit, amit oly sok évvel ezelőtt fölépítettünk, és ez a valami a demokratikus rend” – mondta a brazil elnök.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik